Normális dolog 2-3 havi kauciókat elkérni?
És ezen felül közjegyzői díjat is kifizettetni? Hol élünk komolyan? Egy egy szobás lakásba való beköltözés alaphangon 500 ezer Ft?
Megáll az ész.

13#
Kiadtam a lakásomat
Lakásban a kanapé 6 év használat után elkezdett foszlani( műbőr volt) és amúgy is jofogason vettem használt állapotban, érthető idővel elhasznalodik nincs ezzel baj.
De azzal már bajom volt,hogy felújítás után
(új beltéri ajtókat rakattam be,tokkal és még az ajtófélfát is kicseréltem, igényes fa takaró diszlecekre)
Felújítás után az új bérlőnek a rühes macskája,kaparófának használta őket.
Megjegyzem úgy hogy az engedélyem nélkül hozott macskát a lakásba.

"Sok tulaj vissza sem adja ilyen-olyan indokokkal."
Ha nincs olyan rongálás, aminek a fedezésére szolgált a kaució, akkor ez jogellenes. Ezért be lehetne (és be is kéne!) perelni.
Figyelem! A normál amortizáció nem indok a kaució visszatartására!
Viszont itt felvetődik egy másik kérdés. Ha a bérlő éveken át ott lakik, akkor mondjuk 5 év múlva a kaució forintban kifejezett összege vásárlóértékben már jóval kevesebbet ér, hiszen mindennek emelkedett közben az ára. Csakhogy, ha nem volt rongálás és visszajár a kaució, akkor a bérlő joggal kérhet vissza ugyanakkora vásárlóerejű pénzt, magyarul az inflációval növelt összeget. Ui. a kaució nem arra van, hogy a tulajdonos használja azt a pénzt, hanem letétben kell lennie. Akkor pedig berakhatná valami biztonságos, kamatozó befektetésbe (pl. államkötvénybe) és amit az termel, abból ki tudná gazdálkodni az inflációval megnövelt összeget (legtöbbször nyerne is rajta). Hiszen ez a pénz elvileg végig a bérlőé, csak a tulajdonosnál van biztosíték gyanánt.
Tartok tőle, hogy nemigen van olyan lakástulajdonos, aki inflációval növelt összeget adna vissza. Az pedig abszurdum, hogy lakáskiadásnál nemcsak a bérleti díjat kapja, hanem még a kauciót is évekig saját hasznára tudja befektetni.
A lakásbérletnek nincs kultúrája ebben az országban sem a bérlők (ld. némelyik korábbi hozzászóló elrettentő példája), sem a tulajdonosok részéről.

16# abszolút egyetértek veled.
Miskolcon egy ideig, volt egy kis lakásom amit kiadtam.
A bérlőknek,gondolom hó végére elfogyott a pénzük.
A mi mozdítható volt a lakásban azt eladták,de ami nem még azt is.
A szobákban a parkettát
( igazi fa halszálkás parketta)
felszedték és eladták.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!