Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Ez már szerződésszegésnek...

Ez már szerződésszegésnek számít? Mit tennétek?

Figyelt kérdés

Érdekes helyzetbe kerültünk. Kérdezte a bérlő, hogy van-e kapukód. Bilétás belépő van és kérdeztem, miért elhagyta a bilétát?.. Nehezen kinyögte, hogy egy haverjának kellene, mert meghúzná magát ott néhány napra.( Ekkor ki tudja mióta lakhatott már ott) Hát, nem tetszett a dolog, de mondtam, hogy pár nap. Majd a fizetéssel is gond volt, ide 8 napon belül fizetett. Majd véletlenül kiderült, hogy a haverja nem csak pár napra maradna,hanem addig még talál egy új albérletet. Ekkor már több mint egy hete lakott úgy hogy mi azt hittük rég elment. Tulajdonképpen odavett egy másik embert az engedélyünk nélkül ( utólag kert szóban engedélyt), és nem lehet tudni, hogy nem adta-e neki bérbe. Határozottan leírtam a bérlőnek, hogy ehhez nem járulunk hozzá és az illető költözzön el a hétvégén. Ő még ezt meg akarja beszélni. Mondtam, nincs mit ezen megbeszélni. Visszaélt a jó indulatunkkkal ( állatot is vihetett utólag), nem járkálunk a nyakára. Megrendült a bizalom.

Szerződésben benne van, hogy csak a tulaj írásos engedélyével vehet oda bárkit is.

2023. máj. 18. 23:07
1 2 3 4
 21/31 A kérdező kommentje:

Tanulság az utókornak és azoknak, akik kárognak, hogy "miért ilyen drága az albérlet".

Folytassuk a történetet ott, hogy felszólítottuk, hogy a plusz egy fő költözzön el. (Ez hónapokig nem történt meg, mert akkor költözött el, mikor kitettük a bérlőt is.) A szomszédok is elkezdtek panaszkodni, hogy állandó hangzavar van éjjel és átjáró ház. És büdös van. Na már most a macska után nem volt takarítva. A lakásban dohányoztak. (Nem engedélyeztük!) Folyamatosan laktak ott családtagjai (gyerekkel együtt, aki eltörte az ágyat) Ahhoz képest, hogy egy fővel szerződtünk, furcsa is volt a magas számla. Mindenkinek másolt kulcsot! (Ezek utólag derültek ki.)

Mikor már gyanakodtunk furcsa volt, hogy még egy levélértesítőért se mehettünk fel. Pedig elég lett volna, ha csak lehozza... Mint kiderült, a lefolyókat szét szedte, mert "állítólag dugult" (nem jelezte és szerintem nem 2 hónap alatt dugult el, amúgy is mi dolgunk lett volna) és hozzányúlt a villanyvezetékekhez (mert lecsapta az áramkört, mert túl terhelte). Na akkor akadtunk ki. Valószínűleg -ahogy mondták is, mivel állandóan be volt rúgva - ittas állapotban poén volt... És a bútorokról ne is beszéljünk, újra festés...

Szóval ott vagyunk, hogy 2 havi kaució nem fedi a kárt. (200.000ft) És ezt mind 3 és fél hónap alatt.

És hogy tovább borzoljam a kedélyeket. Nem kisebbségiről van szó, hanem egy 32 éves felnőtt magyar egyedülálló férfiról. (Még inkább kiakaszt, hogy korunkbeli és rendes munkahelye van.)

Sokan akik kárognak, lehet kérni folyószámlakivonatot, munkáltatóit... az lófütty. Igen is a lakáskiadás bizalmi kérdés is és nem csak hasznot hoz a tulajnak. Csak akkor, ha a bérlő is korrekt.

2023. júl. 8. 11:35
 22/31 anonim ***** válasza:
77%
Igazad van kérdező. Pont ezért drága a bérlés, mert kiadni kockázatos. Úgy 5-6 normán bérlő után kifog az ember egy ilyen okoskodó, buta, erőszakos, sunyi embert és leamortizál mindent. Ezt be kell árazni.
2023. júl. 9. 11:26
 23/31 anonim ***** válasza:
23%
Szerintem amíg a bérlő, kifizeti amit kell, bérleti díj plusz rezsi, addig azzal osztja meg a lakást, akivel akarja. Ha pl. kiveszi egy egyedülálló pasi 5 évre, majd becsajozik, akkor nem megy majd oda a nő szerinted? Az megint más, ha tovább értékesíti. Azzal egyetértek ne tegye. De ha vele lakik valaki, ahhoz a tulajnak semmi köze szerintem. Főleg, ha tegyük fel számla sincs az albérletről...vagy van? Egyébként nem számít ez sem.
2023. júl. 28. 09:33
 24/31 anonim ***** válasza:
Az oda megy, ergo vendég (ott alvó) az más mint aki ott lakik. Erről a bérleti szerződésben kell megállapodni. Ha ez kimarad a szerződésből, akkor befogadhat(együtt lakhat) valakivel. A lakáskiadó nem köteles számlát adni, akkor sem ha a bérlő kéri. Max nem fognak megállapodni. Adózni köteles a bevétele után, erre van törvényi kötelezettsége. A kettő nem ugyanaz.
2023. júl. 28. 13:37
 25/31 anonim ***** válasza:
36%
Köszönöm a lepontozást, bár nem értem, hogyha valaki szubjektív véleményeket vár el másoktól és megkapja, akkor miért pontozza le azokat, amivel nem ért egyet? Megint más dolog, ha valaki alpári stílusban teszi közzé véleményét, ott megértem, így nem igazán. De ugye pont erről szól ez a kérdés is, hogy nem vagyunk egyformák. Nekem akkor is az a véleményem, hogy az lakik ott, akit a bérlő beenged, ameddig fizet rendesen és nem zavarja a szomszédokat, vagy nem keletkezik kàr. A bérlés nyilván mindkét oldalról kétes és kockázatos dolog. Igazából mindenre van megoldás. A felhalmozódó számlák elkerülésére ott a lehetőség, hogy a bérlő a nevére veszi az órákat, így nem a tulajdonos nevén lesz tartozás. Persze mindehhez legálisan kell ezt csinálni, azaz ADÓZNI, ha már nem volt teljesen egyértelmű, mire akartam utalni korábban a számlával az egyszerűség kedvéért, mert bizony sok itt az egyszerű ember. Az, hogy mit törtek el stb. Ezek a használat során mind kopnak, törnek stb. Ezt az amortizációt bele kell kalkulálni az albérletbe. Nem lehet életvitelszerűen élni egy lakásban úgy 10 évet, hogy a bútorok és minden egyéb ugyanúgy nézzen ki 10 év múlva is. Ezek kopnak, karcolódnak, bizony törnek néha, ezért a bevétel egy részét érdemes erre fordítani időnként. A dohányzást le kell előre szögezni, ha nem tartja a bérlő azt le kell rajta verni. Például a falak tisztasági festése, új függönyök és textíliák beszerzése ráfogható emiatt, ha mindez szerződésben volt foglalva. Még mindig úgy gondolom, hogy a tulajdonos sokkal jobban jár, mint egy bérlő egy lakással. Ha a bérlője elköltözött, így is úgy is fel kell újítania, ki kellene festenie stb. Be kellene szerezni új tárgyakat. Élő példa ez az ágy dolog. Nagyon nagyon k8váncsi lennék, hogy a tulajdonos vett-e egy teljesen új ágyat, hozzávaló matraccal stb. Vagy csak megjavíttatta az előzőt és azzal fogja kiadni a következő lakónak is? Ilyenkor pl.az lenne a korrekt, ha teljesen új ágyat venne hozzávaló matraccal. E helyett az a bevallt szokás, hogy megerősítik a lábat es vissza minden. Esetleg ha nem menthető a keret, akkor maximum új keretet vesznek a régi matrachoz, mert hogy "jó van az úgy" alapon...
2023. júl. 28. 13:52
 26/31 anonim ***** válasza:

Írja továbbá a kérdező, hogy sok minden csak utólag derült ki,pl. a relatíve magas számlák. Ez hogyan lehetséges? Mert aki idegen emberrel bevállal átalány-fogyasztást… S egy év múlva szembesül a fogyasztással. Miközben az órák a saját nevén vannak, az azt gondolom meg is érdemli. Nagyon minimum, hogy idegen embereknek, legalább az első pár évben, míg nem alakul ki bizalom, addig fogyasztás alapon számolok és lehetőség szerint az órát is a nevére íratom.

A szerződés megkötésekor mi volt a plusz 1 fővel kapcsolatos megkötés, amire hivatkozva felszólítottad a bérlőt?

A szomszédok mikor kezdtek el panaszkodni? Még akkor, amikor ott laktak, vagy csak azután mindegyik, mikor már elköltöztek?

Azt honnan tudod, hogy a macska után nem lett takarítva, ha te elvileg nem jártál ott? Ha jártal volna, akkor magad láttad volna a plusz bérlőket stb.de mondod, hogy a végén derült ki sok minden. Csak mert szólok. Egy 2 napig takarítatlan macskaalom már nagyon undorító tud lenni és tud olyan hatást kelteni, mintha ott hetek óta nem lenne takarítva.

Ja itt lentebb írod is. Hogy nem mehettél fel. Mi az, hogy nem mehettél fel a saját lakásodba? Erről hogy egyeztetek meg a szerződésben?

Kérhetsz a kaución felüli összeget is. Ha tudod igazolni az allításaidat. Pl hogy a dohányfüst miatt extra költségeit keletkeztek. Mindezt a felújítás előtt fotózás le stb. Utólag mondhatsz bàrmit.

A kaució mértéke pedig sokszor nem fedezi a felújitas kotlseget. Ott van az a három havi lakbér is. Amit fizetnie kellett. Azzal együtt azért csak kijön egy festés meg egy új ágy.

2023. júl. 28. 14:06
 27/31 anonim ***** válasza:
41%

# 25-ös

A szubjektív vélemény nem hasznos válasz jelen kérdésre. Hasznos válasz az, aki a kérdés megválaszolásához a hatályos jogszabályokat is kapizsgálja legalább. A véleményedet a valós jogszabályokat teljesen ignorálja. Írsz valamit amit gondolsz, és szerinted az úgy van.

2023. júl. 28. 15:37
 28/31 anonim ***** válasza:
47%

Béreltél te már valamit az életedben? Egy személyautó bérbeadásnál is van kilométer megkötés. Nehogy azt mond hogy három ember ugyanannyira éli le a lakást mit egy, ezért kötik ki ezt a szerződésben.

Bérlő nevére soha nem íratjuk a közműveket mivel akkor csak a kiköltözés után fog kiderülni hogy mennyi sarat hagyott hátra, ami ugyan az ő tartozása, de az én ingatlanomba nem fogják addig visszakapcsolni a szolgáltatást amíg az ki nincs egyenlítve.

Magánszemély ingatlan bérbeadása után hogy állítson ki számlát? Nincs rá törvényi kötelezettsége. Be kell vallani és le kell utána adózni, de ez ennyiben ki is merül. Magánszemélyként adtam ki cégnek és magánszemélynek is akinek a munkáltatója beletérített valamennyit a lakhatásba és mindkét esetben elég volt a szerződés, bankszámlára utalva fizettek és a banki kivonat megfelelt bizonylatként. Céges kiadásnál fordított adózás történik, a bérlő cég vonja le és fizeti be az adót egyébként is. Ha nagyon erőltetik a számlát azzal sincs gond, van több vállalkozásom és adhatom az közbeiktatásával is de akkor hozzácsapódik még az áfa. Az csupán 27%-al fogja megdobni a bérleti díjat, ha nekik ez jobb.

Én lehetőleg minimális gépesítéssel és bútorozatlanul adom ki az ingatlanokat és meg van oldva a gagyi-nagymama bútor probléma. Aztán tőlem vihet oda baldachinos ágyat is ha akar páncéltőkés zongorával.

Értem én hogy te az én bevételem egy részét az amortizálódott bútorok pótlására szeretnéd költeni, de tisztában vagy vele hogy mennyi haszon marad a bérbeadónál?

Felénk egy normális, új vagy újszerű 50-55 négyzetméteres ingatlan 50-55 millió körül megy.

Ki tudom adni 180-200 k körül.

Nem számolok adót és üresen állást.

10 év alatt ez hoz a magasabb bérleti díjjal számolva 24 milliót, az ingatlan megtérülése a legjobb esetben is 22,9 év. Irtó jó befektetés annak tükrében hogy adóznom is kell mert elvárod, költsek is rá mert elvárod, 8-10 évente egy normális festés is ráfér ha vigyázott rá a bérlő (ha nem akkor fél évente), És 20 év után egy komplett víz-villany-hidegburkolat-teljes festés is esedékes (gondolom annak a költségét nem kell lebontanom).

2023. júl. 28. 23:09
 29/31 anonim ***** válasza:

27 - A kérdés egyik feléhez valóban kell jogszabályi ismeret, míg a "Mit tegyek" részhez igenis szubjektív válaszok valók. Ezzel sem értek teljesen egyet, ugyanis magam is albérletben élek, S sikerült annak idején egy olyan albérleti szerződést megalkotnom, mely a mai napig biztosít minden téren engem is és tulajdonost is. Az idő alatt rengeteg probléma merült fel, S mindet sikerült megoldani a szerződésben foglaltak alapján. Így megcáfolnám, amit mondasz, hogy gondolok valamit, ami csak szerintem van úgy, mert ez a valami a gyakorlatban is nagyon jól működik évek óta.

28 - Az imént írtam le, hogy jelenleg is bérlek, ahol évek óta vagyok, sőt ez előtt is béreltem kettő másikat korábban. Egy lakás lelakásában nem a személyek száma számít egyáltalán. Pl. 3 ember lehet jobban vigyáz a házra, mint 1, aki viszont igénytelen. Abszolút nem függvénye a létszám annak, hogy az amortizáció milyen mértékű lesz.

A bérlő nevére íratott órák közül az, amit te mondasz, egyedül a Gáz esetében igaz, az is egy bizonyos összeg felett kerül terhelésre az ingatlanra. Itt viszont tulajdonosként lehet kérni értesítést X összeg feletti tartozásnál, így lehet időben kontrollálni és lépni. Minden más óra esetében a tulajdonostól és az ingatlantól független lesz, a bérlő esetleges tartozása. Tehát villanyt, vizet stb.a tulajdonosnak bekötnek újra és a tartozás a bérlő nevén marad.

Ha találsz olyan bérlőt, aki kifizeti neked az áfával emelt összeget bérleti díjra, akkor adj neki számlát. Sok helyen a munkáltató számla ellenében támogatja a dolgozót. Amit én a számlával ki akartam fejezni még a legelső kommentemben, az tulajdonképpen az adózás lett volna, nem maga a számlaadás, amit később ki is fejtettem. Ugyanis kis hazánkban nagyon megy a "feketén kiadás", amikor egyáltalán nem hivatalos módon adják ki az albérletet. Nem engedi bejelentkezni oda a bérlőt, nem adóznak a bevétel után és sokszor szerződést sem kötnek a buta emberek. Bármennyire hihetetlen, de ez működik a gyakorlatban. Arra akartam utalni ezzel a legelső kommentemben, hogy vajon a kérdező adózik-e rendesen az albérlet után? Mert gyanús hogy nem, hisz a legtöbb esetben ilyenkor keletkeznek olyan problémák, mint amiket leírt.

Az üres ingatlan kiadása a legjobb szerintem is. Sokan viszont megöröklik a lakást, ahonnan kihalt a nagymama és kb.ugyanabban az állapotban ki is adják. Mert nem akarnak fizetni a bútorok elszállításáért,lomtalanításért. Majd még nekik áll feljebb, ha leszakad a nagymama 80 éves ágyának a lába, S rá akarják kenni a bérlőre. Erre akartam korábban célozni a bútorok amortizációjával kapcsolatosan.

Kérdésedre válaszolva. Igen, pontosan tudom mennyi marad annál, aki kiad egy lakást. Nekem ugyan nincs saját, kiadott lakásom, de egy közeli ismerősömnek van, így pontosan jól tudom. Sőt onnan tudom azt is, hogy bizony a bevétel részét arra kell fordítani, hogy a berendezéseket, tisztasági festéseket, apróbb és nagyobb karbantartási munkákat el lehessen végezni.

Azért egy bérlést ne hasonlítsunk már össze egy lakás vásárlás megtérülési idejével. Mert ha az újszerű lakásod nem kiadod, hanem te magad használod, az általad imént felsorolt költségeket akkor is ki kell fizetned. Akinek van lakása (mindegy, hogy ő maga, vagy más használja) annak vannak költségei. Annyit nyersz vele, ha kiadod, hogy lesz bevételed az a havi 180-200 K, aminek egy része a kiadásokat üti (amit ha te laknál ott, a magad pénzéből kellene kigazdálkodnod… így nem a te terhes), S így akkor is pluszban vagy havi szinten. Mindemellett a lakás tulajdona is a tiéd marad, tehát mindenképpen kedvezőbb kiadni, mint üres hagyni állni. Így el tudod adni később, jelenleg pedig nagyon nem lefelé mennek az ingatlanárak, szóval veszíteni nem fogsz rajta, abban biztos vagyok. :)

2023. júl. 28. 23:43
 30/31 anonim ***** válasza:

Látom a bérautós, kilométer megkötéses hasonlat nem ment át.

Valahogy pedig számolni kell. 50-55 négyzetméter kettő felnőt és max egy gyermek életterének megfelelő szűkösen. Ha ide beköltözik közben a kicsi család, hiába vigyáznak akkor is jobban használódik.

Egy busz is elvisz egy embert A-ból B-be X-ft ért, és ugyanez a busz ugyanúgy A-ból B-be 30 embert 30 X-ft ért visz el. Alig fogyaszt többet, alig amortizálódik többet, mégis elkérik mind a 30 embertől a díjat. Valahogy mindennél számolni kell.

Tapasztalatból mondom bár ez régebben történt de a villanyt sem kapcsolják vissza amíg nincs rendezve a számla. Erre megoldás a feltöltős óra mind a gáz mind a villany esetén, ettől nem tudom miért de nagyon húzódoznak a bérlők. Nem köttettem ilyet sehova csak felvetettem. Az is tapasztalat hogy a netet sem köti vissza ugyanazon szolgáltató amíg ki nincs fizetve a tartozás. Most mondjam az új bérlőnek hogy focizza le a régivel ha nincs abban a városban másik szolgáltató? Ne egymást szivasuk már!

Nálam mindegyik lakás havi diktálós és én fizetem, majd küldöm a fotót a befizetett csekkről vagy számlakivonatról. Én úgy gondolom ez így tiszta.

Értem hogy a számlát a feketén kiadás elkerülése végett említed, én azt gondoltam hogy a sok gyakoris kommentelő által szent grálként gondolt számlára gondolsz. Amúgy számlával is ugyanúgy lehet csalni és adót nem fizetni akár több féle módon is csak nem értem az értelmét. Annyira kicsi az adó álltalányadózás esetén és annyira le egyszerüsítti az adminisztrációt hogy nem látom értelmét csalni.

file:///C:/Users/Anonymus/Downloads/10%20%20Ingatlan%20b%C3%A9rbead%C3%A1s%C3%A1nak%20%C3%A9s%20egy%C3%A9b%20hasznos%C3%ADt%C3%A1s%C3%A1nak%20ad%C3%B3z%C3%A1sa%2020230131.pdf

Magánszemélyként a bérleti díj 90%-a adóköteles és erre 15% adót kell fizetni. Ez a fenti példaként említett 200 k bérleti díj esetén 27.000,-ft / hó. Én szeretek nyugodtan aludni.

Ha kötnek szerződést akkor miért nem tud bejelentkezni? Ehhez elég a bérleti szerződés. Nekem nem kell mennem hogy bejelentsem hisz felnőttek vagyunk. Fogja a szerződést és ballagjon be a hivatalba a bérlő.

Az bútorzat problémájára tudok mondani egy teljesen friss esetet a bérbeadó oldaláról :) Nemrég kiköltözött egy bérlőm és egy szekrényt nem tudott elvinni. Kérdezte hogy nem akarom-e megvenni? -nem- Ingyen ott hagyja. -nem- Nem tudom-e elvitetni? -nem- Üresen adtam oda a lakást úgy is kérem vissza, és ne az én problémám legyen 100 km távolságból elfuvaroztatni a bútorát. Eszébe nem jutna meghirdetni a marketplacen ingyen elvihetőként.

Lehet végezni megtérülési számításokat egy ingatlan esetére de a pillanatnyi államkötvény kamatokkal szembeállítva nem versenyképesek és ezek a kamatok az elkövetkezendő két évben is jobb befektetésnek tűnnek az ingatlannál.

55 milla / 15% kamat / év, az 8.250.000,-ft összesen:63.250.000,-ft vs

ingatlan 55 m./ 200 k x12 2.400.000,-ft összesen: 57.400.000,-ft

Az elkövetkezendő két évben az ingatlanok ára nem, vagy max az inflációval fog nőni, és az ÁAK egyenlőre megbízhatóan fizet.

Nem akkora biznisz most az ingatlan mint amennyire gondolják.

2023. júl. 29. 01:40
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!