Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Ezeket levonnád a kaucióból?

Ezeket levonnád a kaucióból?

Figyelt kérdés

Kezdjük azzal, hogy a bérlő lezártnak tekinti a dolgot és várja vissza a kauciót az utolsó forintig.

Azonban vannak hibák, amiket nekem anyagilag finanszíroznom kell.

1. padlószőnyeg. Használhatatlan. Gyakorlatilag foltos, tisztíthatatlan, valószínűleg cipővel is járkáltak rajta. Mi kértük, hogy használjanak rendes szőnyeget, hogy a padlószőnyeget védjék. Sajnos a szerződésbe nem írtuk bele. Mindamellett nekem teljesen cseréltetnem kell, ami nem olcsó.

2. Festés. Ugyan kifestették a lakást, de látszik, hogy maguknak kókányolták. A szín sem éppen ízléses, de a munka is csapnivaló. Mindenképp újra kell festetni festővel, ami szintén jelentős kiadás. Ők ezt nem hajlandók fizetni, mert festve adták át a lakást.

3. Az egyik szekrény lába kitört. Könyvek voltak alatta. Sajnos nem pótolható, mert egy szekrénysor része volt. Kb 60 éves, már nem kapható. Ilyen esetben mit csináljak? Vonjak le egy egész szekrénysort és természetesen ezt megtarthatják?

4. Az egyik redőny gurtnija szétfoszlott, cseréltetni kell.

Ezeket ha összeadom, jelentősen nagyobb összeg, mint a nálam lévő kaució összege. Követelhetem a különbözetet rajtuk?

Apróságok is vannak, de azokat természetesen nem teszem szóvá. Például az elhasznált lábtörlő, ami helyett illett volna újat venniük. Vagy az egyik villanykapcsoló elrepedt. Szóval csak a nagyobb kiadásokat vonnám.

2023. jan. 14. 11:07
1 2 3 4
 1/36 anonim ***** válasza:
87%
A lakás természetes amortizációja, illetve rendeltetés szerű használat közben tönkrement dolgok nem vonhatóak le. A bérleti díj nem tiszta hasznon, bele kell kalkulálni, hogy az állagfenntartás bizony komoly pénz, amit pár évente rá kell költeni.
2023. jan. 14. 11:13
 2/36 anonim ***** válasza:
75%

Ahogy az első válaszoló írja.

Egy 60 éves szekrény lábát akarod számon kérni a bérlőtől? Azért ezt te sem gondolhatod komolyan... Redőny szintén. Használati tárgy, nem hiszem hogy azt rágták minden nap.

Padlószőnyeg: most azt nem várhatod el meg írhatod elő, hogy cipővel mászkáljanak a lakásba vagy anélkül. Vagy add ki a lakást úgy, hogy felszeded a padlószőnyeget és akkor ez elkerülhető probléma, vagy ne add ki a lakást.

Most kicsit fordítsd meg ezt a dolgot. Bérelsz egy autót 2 hétre, és azt mondja neked a bérbeadó, hogy a klímát kérlek ne használd, mert tönkre fog menni. Te ezt nem úgy hívnád, hogy nonszensz?

Ha én kifizetek havi szinten 100+ ezret, akkor nekem ne kelljen padlószőnyegre vagy elé (teljesen mindegy) szőnyeget tennem, mert hát nehogy tönkremenjen a padlószőnyeg.

A festésre nem reagálok érdemben, mert nem láttam.

Viszont ettől függetlenül 5 évente ildomos egy lakásban egy tisztasági festést csinálni, ami mint amortizációs költség bele kell hogy férjen a büdzsédbe. Tehát az ingatlan állagát azt neked kell fenntartani, nem a bérlőnek.

Ezek amiket leírtál, használatból eredő amortizációs költségek, ezekkel neked kalkulálnod kell mint bérbeadó.

Nyilván ha szándékos károkozás történik az egy teljesen más dolog, de a padlószőnyeg meg a 60 éves szekrény lába az nekem kifejezetten vicc kategória.

2023. jan. 14. 11:31
 3/36 A kérdező kommentje:

A szekrény a lába nélkül nem használható. Vagy a következő bérlőnek adjam ki könyvekkel alápolcolva? Te kivennéd úgy? Esetleg megkérdezem asztalost, hogy lehet-e javítani? És akkor a javítás költségét levonni?

A szekrénysor egyébként kora ellenére (vagy épp amiatt) tökéletes állapotban van. Messze tartósabb, mint a mai darabok. Főleg a gagyi ikeásak és társai. Masszív faszekrény, gyönyörű kivitelezésű antik darab.

A festést meg valóban meg kell ejteni néhány évente, de a bérlőnek és nem nekem. Na de ez a színvonal...én festővel festetve adtam át. Ez messze nem profi munka.

2023. jan. 14. 11:43
 4/36 anonim ***** válasza:
87%
Nem vonnám le. Az albérleti díjat úgy kell meghatározni, hogy már előre belekalkuláljuk az amortizáció költségét. A filléres redőny gurtni és a nagymama ősrégi avítt ódivatú szekrénysora, sőt annak is csak a lába meg már tényleg a vicc kategória. Egy 60 éves régi szekrénysor -hacsak nem extra értékes antik darabról van szó- ma már az "ingyen elvihető tüzelőnek" - kategória a Jófogáson vagy a Vaterán. Ezek után nem tudom milyen lehet az a padlószőnyeg, lehet az is futott már vagy 20-30 évet. A festést meg megcsinálom én magam szépre, anyag áron, nem nagy művészet. A beszedett albérleti díjból csak futja pár vödör festékre meg egy 1500 FT-os teddyre. Ezekkel a költségekkel számolni kell a bérleti díj kalkulációjakor. Bérleti díj = 80-85% bevétel + 15-20% karbantartás, állagmegőrzés költségei.
2023. jan. 14. 11:50
 5/36 anonim ***** válasza:
85%

1. A padlószőnyeg szőnyegtisztító géppel tisztítható.

2. a festés a természetes amortizáció része, kár volt kérned a festést, ha a színbe belekötsz.

3. a rendes fa szekrény javítható, ha nem korhadt. de gondolom azért hagytad ott, mert olcsóbb volt otthagyni, mint elvitetni.

4. a redőnygurtni "fogyóeszköz", normál használat során is elfoszlik.

2023. jan. 14. 11:51
 6/36 anonim ***** válasza:
100%

Ha egyátalán nem festet,azt is el kell fogadni.A festés sem örökös,ha netán megtette nem te szabod ebben a feltételeket.Majd talán extra minőségű festéket használ,hogy jól takarjon .Ha annyira erős ez a szekrény ,akkor mitől törött ki a lába ? Ezt a lábat kell vissza tenni,oda erősiteni.

Úgy gondoltad,a volt bérlő majd mindent felújittat mielőtt újra kiadnád .

2023. jan. 14. 12:02
 7/36 A kérdező kommentje:

Nem kell felújíttatnia, de ugyanolyan állapotban kell visszaadnia, mint amilyenben kivette.

A festés többszázezer forint. Én természetesre vettem, hogy ő fizeti, hiszen ott lakik 4 éve. Mi a sajátunkat is kifestjük ennyi év alatt. És nem kötnék bele a színbe, de konkrétan halvány rózsaszín és nem is mindenhol egyforma színű (gondolom nem sikerült egyformára keverni). Kinek adjak ki egy babaházat?

A bútor lábát nem tudom hogy sikerült kitörni. Nekünk eddig sosem sikerült, pedig annak idején a szüleim is átrendezték többször a lakást. Gondolom könnyebbnek gondolták tolni mint emelni. Egészen vékony lábai vannak, elegáns darab, de nem tolni kell.

A redőny gurtnit nem tudtam mennyibe kerül. Még nem beszéltem a redőnyössel. Nekünk még sosem kopott el, nem is értem mit csináltak vele. Ha olcsó, akkor rendben. Abból indultam ki, hogy a legtöbb szakembernél már a kiszállás is horribilis összeg.

A padlószőnyeghez is akkor kell gépet bérelni. Nekem nincs szőnyegtisztító gépem. Ami van, azzal biztos nem tisztítható rendesen. Ez egészen vékony padlószónyeg. Szinte egy filclap. Amiket a panellakásokba letettek annak idején. Nem tudom milyen géppel tisztítható, de a mi száraz-nedves porszívónk csak összevizezi és foltosan szárad. Mi éppen ezért vigyáztunk rá mindig.

2023. jan. 14. 12:27
 8/36 anonim ***** válasza:
100%

#7: mint már előttem is írták, a lakáskiadásnál vannak költségek is, legyen ez a tanulópénz, majd legközelebb beépíted a bérleti díjba.

szerintem teljesen jó berlőid voltak, ha 4 év alatt semmi bajod nem volt velük, és csak ennyi amortizációt csináltak.

2023. jan. 14. 12:46
 9/36 anonim ***** válasza:
100%

4 éve lakik ott, 100 ezres bérleti díjjal számolva ez közel 5 millió forint, te pedig szekrény lábról meg padlószőnyeg bérleti díjról írkálsz.

Újra leírom: a lakás amortizációs költsége NEM a bérlő dolga. Nem kötelessége kifesteni a lakást, ez egy óriási tévedés. A sajátját mindenki kifesti, de más szarját nem kötelessége senkinek, ennek nyugodtan járj utána.

Itt arról van szó, hogy a közel 5 milliós bevételből te nem akarsz 1 fillért sem költeni a saját lakásodra. Csak kivenni akarsz belőle, beletenni meg nem. Kár ezt túlkomplikálni.

Az biztos, hogy ha én 3 évig is bíróságra járnék, de kiperelném belőled a kaució díját, meg még azon felül is fizetnél szépen.

2023. jan. 14. 12:50
 10/36 anonim ***** válasza:
98%

"Nem kell felújíttatnia, de ugyanolyan állapotban kell visszaadnia, mint amilyenben kivette."

Ezt neked kell belekalkulálnod a bérleti díjba. Ha azt várod el egy bérlőtől, hogy kiköltözéskor majd mindent szépen intézzen el maga után, mintha a saját tulajdonáról lenne szó, rossz nyomon jársz. Előre belekalkulálod a felújítást vagy az állagmegtartás költségeit a bérleti díjba és ha kiköltöztek, megcsináltatod te magad amilyenre szeretnéd.

A szekrény lábát, ha még meg van, az asztalos visszateszi pár ezerért. Ha nincs meg, tud csinálni hasonlót, szintén nem nagy összegekért. A redőnygurtninak 300-400 Ft métere, az se egy nagy tétel. A szőnyeg, ha csak "szinte egy filcalap", egészen vékony, az se nagy érték. (Minek egyáltalán a lakásba egy ilyen por és koszfogó? Sima parketta vagy erősen kopásálló laminált és nincs vele gond.) Ami itt tétel nálad, az csak a festés. Az összes többi aprópénz. De ezt nem kérheted tőlük utólag (a festést), pláne nem a kaucióból, beletartozik a lakás természetes amortizációjába. Havi pár ezerrel többet kérsz bérleti díjat és a többlet bevételből kifesteted a lakást 4-5 évente te magad olyanra, amilyennel te is meg vagy elégedve. Nem érzem jogosnak a kaucióból történő levonást. A tiszta bevételen felül kicsit "túl kell tervezni" a bérleti díjat, előre bele kell kalkulálni az állagmegőrzés, felújítás költségeit is. Nem pedig utólag követelőzni, az nem veszi ki túl jól magát. És az sem mindegy, milyen "szájízzel" váltok el egymástól. Neked sem mindegy, meg nekik sem. Ha elégedetten távoznak, még ingyen reklámot is csinálnak a lakásodnak, tovább ajánlanak másoknak, új bérlőket is hozhatnak neked a jövőben. És egyébként igen: ha minden más szempontból jó bérlők voltak, pontosan fizettek, nem volt gond a magatartásukkal, akkor ezek tényleg minimális "károkozások", amelyek nem is szándékosak, a mindennapi élet természetes velejárói, amelyek a normál lakáshasználatból erednek. A saját lakásunkra is folyamatosan költenünk kell időnként, azt is festetni, javítgatni kell. Ugyanígy van a kiadó lakással is. Ezt bele kell tervezni a bérleti díjba.

2023. jan. 14. 12:56
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!