A jelenlegi piaci helyzetben mekkora áremelés reális?
Én Szegeden 2 éve nem kaptam emelést, mert a tulaj azt mondja neki az a lényeg, hogy ki legyen adva és normális a bérlő, aki nem bassza szét a lakást. Most az olyan lakások 110-120 ezerért vannak kiadva, amiben én lakom és ehhez képest a 2 évvel ezelőttre jellemző 85 ezer forintos bérleti díjat fizetem. Ja és a tulaj szobafestő vállalkozó, 1 háza és 3 lakása van, szóval nyilván nem az én kis bérleti díjamból él meg, szóval ezért is gondolom nem oszt vagy szoroz neki az a havi pár tízezer.
Fontos: Nem azt mondom te is ezt csináld, csak bemutatom, hogy ilyen is van.
Amennyiért nem érdemes neki elköltözni anyagi okokból, és amennyit neked megér, hogy nincs kockázatod és újabb procedúra és költségek az új bérlő keresésével.
Tehát amennyiért mennek a hasonló lakások legolcsóbban, mínusz még egy kicsi.
%-ban nem lehet megmondani, mert nem tudom, most mennyire bérel drágán vagy olcsón a piachoz képest.
Én nem megdobtam az új árral, hanem szóltam, hogy a piaci szintre szeretném emelni, és őt is szeretném megtartani, nézzen körül a piacon, és egyezzünk meg.
Valójában én vagyok a bérlő, érdekelt mi a jellemző.
Tavaly mikor ezt kivettem több lakást is megnéztem hasonló ár-érték arányban, tehát szerintem ezt a lakást épp annyiért vettem ki, amennyit ért akkor a piacon.
Egy infláció mértékű emelést még el is tudnék fogadni, de a tulaj szerint annyira elszálltak az árak, hogy az neki nem elég és 80-90%-os áremelést szeretne megvalósítani (egy nagyon idős hölgy), ráadásként úgy gondolja, hogy tavaly piaci ár alatt adta ki - akkor ingatlanos mérte fel.
6: Nézd meg, találsz-e a kért árnál olcsóbban lakást, és ha igen, akkor mondd meg, mennyit akarsz fizetni, ellenkező esetben elmész, mert vannak olcsóbban lakások. Nem kell szégyellősködni egyik félnek sem, mindenki védje a saját anyagi érdekét, most még csak belőni se lehet, mi a reális, attól függ, milyen rétegnek adod ki, lehet 120 is meg 450 is.
Nektek kell megegyezni.
Tavaly nyáron tényleg még posztkovid áralatti bérbeadások voltak, sokat nyertél azzal is, hogy 1 évig úgy tudtad bérelni. Most is az egyezséghez hozzá lehet kötni más feltételeket is, pl. hogy 1 évig ne emeljen. Mivel hiperinfláció van, jól fogsz kijönni ebből is 1 év múlva, meglátod, mire hajlandó az egyezkedésben.
"Egy infláció mértékű emelést még el is tudnék fogadni"
Csodálkozni fogsz, még az inflációt be sem árazta a bérlakáspiac!
Egyelőre a kovid múltával nőtt a bérlők száma, visszakúsznak az árak a 2019-es szintre, illetve MÉG AZT SEM érték el.
Az infláció az később jön, hónapokon belül.
Most még tudsz úgy kivenni valamit, hogy az infláció nincs belekalkulálva, és sokkal jobban tudsz járni az 1 évre rögzített árral, mint aki majd csak novembertől bérel. Na aaaz már inflációs ár lesz!
Jaj, egyébként a valós infláció az tényleg legalább 80-90% volt, de szerintem több.
Hogyha ez a mérőszámod, akkor reális...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!