Mennyire éri meg messzire költözni az iskolától/munkahelyről az olcsóbb lakás/albi reményében?
1 órás út megéri?
(elsősorban Budapestet nézve)
Az idő is pénz.
Ha jó a tömegközlekedés, fizeti a munkáltató a bejárás,akkor lehet megoldás.
Ha már autót kell fenntartani hozzá,akkor hosszútávon nem lesz olcsóbb és az időd is kárba vész.
Attol fugg mennyit sporolsz a lakhatason es mennyibe kerul az utikoltseged a munkaba jarashoz. Budapesthez kozeli telepuleseken dragak a hazak. A szerb hatarhoz kozel olcsobbak de onnan meg messze vannak a nagy varosok.
Keress olyan munkat amit otthonrol is tudsz vegezni es ugy lakhatsz akar egy eldugott kis faluban is, meg ugy is megeri ha heti 1szer kell bejarnod de a tobbi nap otthonrol dolgozol.
Most erre mit lehet mondani? Ha csak ott tudsz kivenni alberletet, ahol olcsobb es tobbet kell utazni, akkor mas valasztasod gondolom nincs.
Evekig ingaztam agglomeraciobol bp-re, amint lehetosegem volt elkoltozni a fovarosba, repultem is..
Ugy alakitottam az eletem, hogy a munkahelyem maximum 20 percre legyen tolem es lehetoleg metróvonal kozeleben lakjak. Tokom tele volt mar az ingazassal, foleg a vonat miatt, gyuloltem ugy, ahogy volt, amig nem pesten laktam.
Ezt neked kell tudni kérdező. Én 2018-ban megcsinàltam. Tősgyökeres budapestiként felmondták az albérletem, ami 100e volt rezsivel együtt, a Nagykörúton. Ez úgy kb 20 percre volt a melóhelyemtől, ez nyilván irreálisan közeli. Azt tudtam, hogy szobát bérelni nem akarok, ehhez már idősbek éreztem magam. Ahova Bp-n tudtam volna menni, ott 120+rezsi lett volna a minimum, tehát úgy +60-70 ezer többlet lett volna.
Ekkor kaptam ajànlatot Tatabányára 75e+rezsire, ami úgy 100-110-ből kijöhetett. Elfogadtam, mert keményen spórolni akartam a saját lakásra.
Budapesten ajtótól irodàig a másik albi 45 perc lett volna, Tatabányán ez 1:10 perc lett ajtótól ajtóig. Tehát napi 50 percet áldoztam, és nyertem éves szinten kb 750-800e-t.
Nekem megérte, főleg azért mert a szemem előtt lebegett h ideiglenes megoldás. Aztán 2020 közepén vettem egy sajátot Bp-n :)
És hozzáteszem, hogy a MÁV messze nem volt annyira megbízhatatlan mint amennyire mindenki tudja h az. 1,5 év alatt 2-3 nagy szívás volt összesen amikor mondjuk fél-egy óràt késtem, ebben egyszer mi gázoltunk vadat, Tatabánya előtt kicsivel…
A többi utazás pár perc késés volt max.
Én is azt mondom, gondold át, és legyen jó közlekedés. Ha emellett anyagilag tènyleg megéri, akkor belevágós.
Ezt mindenki maga dönti el. Van akinek 1 óra oda, 1 óra vissza azaz napi 2 óra az életéből, az (elvileg) 8 órás pihenőidejéből sok, másnak megéri (ld. ahogy a #8-as is írta). Nagyon nem mindegy, hogy Bp-n belül hol van a munkahelyed. Ha kiköltözöl mondjuk harasztira, de a melóhelyed hirtelen a III. kerületben lesz akkor nem egy órát fogsz utazni reggelente hanem inkább 1:40-et (és akkor még gyors voltál). Nagyon nem mindegy a Bp-n belüli közlekedés sem. Volt olyan kollégám aki 100 km-ről gyorsabban ért be mint a város túlvégén lakó másik. Kőbányáról-Újpestre átérni vagy fél óra még metróval is, pedig az kötöttpályás (most a metrópótlónak nevezett "vicc" miatt még több).
S ahogy írták fent is a MÁV ütemes menetrendje eléggé megbízható. Ott is lehet persze késés, baleset stb., de ha időjárás miatt van akkor a bevezető utak alapból totál offosak, baleset meg ritkábban van vasútvonalon mint közúton. Ott elég egy koccanás és máris bukó az egész ha csak egy sáv kiesik.
OFF: Néha amúgy az is rossz amikor közel van a munkahely és nincs semmi kimozdulás, nincs átmenet, mert 10 perc alatt otthon vagyok és ugyanúgy ülök tovább a gép előtt. Nincs meg az a hazaérkezés élmény mint amikor többet utazik az ember.
Amúgy az 1 óra sem mindegy milyen 1 óra. Nekem volt ami papíron 1 óra út, de reálisan inkább 1,5-re jött ki. Az sem mindegy, hogy felülsz egy buszra háztól házig, vagy 2-3x kell átszállnod ami kényelmetlen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!