Ki hogy dontenete a helyemben?
Tudom, nekem kell eldonteni, de jelenleg teljesen donteskeptelen vagyok uh meghallgatnam ki hogy gondolja.
Jelenleg egy 20nm-es Tetoteri lakásban vagyok egyedül, amiért 70ezret fizetek.
Az ár nyilván nagyon jó, de pici es a tetoter sem túl előnyös.
Másik opció, 120ezer, 40+ négyzetméter, ahol jobban ereznem magam, athivni is tudnék embereket. Csakhát ugye plusz 50k...
Melyiket választanatok egyedulallokent?
(a jelenlegibe még egy csajt se lehet felhozni kB arra a 20nmre:D, de egy ev alatt ez 600k tobbletkoltseg lenne.)
Az attól függ, ki tudod-e fizetni gond nélkül a nagyobbat?
Én 40-esből költöztem 24-es albérletbe (kényszerből) és szinte klausztrofóbiám van ebben a pici lyukban. Ha tehetném, biztosan a nagyobbat választanám.
Most ez attól függ...
Mennyi a kereseted? Belefér-e ennyi plusz kiadás? Mik a hosszú távú terveid?
Én sokáig szobákat béreltem, aztán rohadul meguntam, hogy gyűjtök a semmire, egyre távolagg vagyok a saját lakástól. Így inkább kivettem egy 1,5 szobásat egyedül.
Ha te is úgy látod, hogy rövid-közép távon ebből nem lesz lakás akkor lehet jobban jársz egy nagyobb albérlettel. Hiszen annak sincs értelme, hogy évekig, évtizedekig csak nyomorogsz.
Fél éve vettem végül lakást, közel 50 m2, még erősen félkészen lakom benne, de a nagyszobám, leendő nappalim több mint 20 m2. Most elvagyok benne, de már most érzem, hogy jó lenne beüzemelni a konyhát, meg kialakítani a hálószobát.
És hát nálam is alapvető gondolkodás volt, hogy legyen minimum 1,5 szoba, legyen egy nappali ahol tudok vendéget fogadni és ne az ágyamra tudjam csak leültetni az embereket.
A 120 ezer az a nettó fizetésem 21%-a lenne, szóval megengedni megtudnam igazából.
Mellette pedig folyamatosan gyűjtök saját lakásra, csak hát a piac is mozog elég gyorsan.
Többek között egy eve azért is mentem bele a mostani albiba hogy még többet tudjak spórolni, csak már nem erzem olyan jól magam ekkora helyen.
Köszi a kedves válaszokat.
Attól függ, amúgy mennyire kényelmetlen ez most neked. Én egy évig éltem ekkorában, de volt egy raktár a holmim nagy részének. Így nem volt túlzsúfolt, és igazából kényelmesen és jól funkcionálóan be lehetett rendezni. Világos volt, csendes, jó környéken, szép házban stb. Szóval én nagyon szerettem, és gond nélkül felhívtam a barátaimat.
Ha nem szereted, akkor hiába olcsóbb, érdemes váltani.
Hasonló helyzetben voltunk, 28 m2-es garzon lakás jó áron, egyedül laktam. Összejöttem párommal, komolyabb lett a kapcsolat, amikor az összeköltözés mellett döntöttünk, akkor vettünk ki egy nagyobbat.
Ha anyagilag megengedheted, mert nem számít az a havi kb 50 (+ a valamivel magasabb rezsi és közös költség, tehát valójában +60 körüli összeg), akkor menj nagyobba, sokkal jobban fogod érezni magad.
Ha viszont nincs kapcsolatod és csak azért mennél, mert az nagyobb, én azt mondom maradj. Évi 600-700 ezer forint spórolás (feltéve hogy konzekvensen félre teszed) igenis sokat számít.
Én legalábbis ez alapján döntenék.
Azt tegyük hozzá a spórolás nem minden és nem lehet arra feltenni az életünket.
Nyilván jó lenne, ha lenne az embernek egykiszámítható jövőképe, tudnám, hogy egy lakás X összeg, a keresetem Y és félre teszek Z-t így X/Z idő alatt jutnék saját lakáshoz. De sajnos nem így van.
Én magam egyik oldalról ha az anyagiakat nézem akkor kicsit elszomorít, hogy 1 év alatt közel 1 millió többlet elment albérletre. Másrészt viszont sokkal jobb volt így lakást keresni, dolgozni, élni az életem.
Mondjuk egy kezemen meg tudom számolni hányszor rendeztem összejövetelt vagy hányszor volt nálam vendég. De akkor is egyszerűen jó volt, mert azért néha jól jött, pont az iylen ott alvós, csajozós dolgok miatt.
A nincs kapcsolatod dolog is összetett probléma.
Hiszen oké, most nincs. De attól még nem szívesen vinne fel a mostani lakásba senkit, nem is feltétlenül az egzisztencia jele egy ekkora kis egérlyuk, persze értem én hogy nem ez számít, de hát azért valahol mégis más az, ha felviszi a leendő párját és még ha albérlet is, akkor is egy "rendes" lakás, vagy pedig egy kollégiumi szoba.
Plusz ugye őt magát zavarja, hogy kicsi a lakás, onnantól nem szívesen visz fel senkit, meg nem érzi jól magát benne ami nyilván a kapcsolatépítésére is kihat.
Szóval ez ilyen szempontból kicsit ördögi kör is egyben.
Engem nem zavarna, ha a pasim csak 20 m2-en lakna, (így is, úgy is albérlet) viszont tudnám róla, hogy van jövőképe és tesz érte.
Különösen, mert a legújabb amerikai őrület a tiny house, ahol 9-13 m2-eken élnek és "baromi menők" ezáltal.:)
De ha téged ez a méret nyomaszt, akkor természetesen keress nagyobbat!
Akkor elég komoly összeget félre tudsz tenni.
Hamarosan vehetnél is lakást, anyagi akadálya nincsen.
Azzal tudnál a legtöbbet spórolni.
Szerintem 20 nm-re nem jó ár a 70 000, mert ha csak anyagi szempontokat nézünk, vannak nagyobb lakások is ennyiért Budán és Pesten is a belvárosban.
Talán nem látod a teljes kínálati árskálát, mert csak egy helyen nézelődsz. Eléggé lent van a piac most a 3-4 évvel ezelőtthöz képest.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!