Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Lakáskiadáshoz elég közjegyzőv...

Lakáskiadáshoz elég közjegyzővel szerződést íratni, illetve intézni rajta keresztül az adózást?

Figyelt kérdés

Esetleg van erre specializálódott közjegyző? Mert pl: tudok itt olyat, aki csak céges ügyekkel foglalkozik.

Bocsánat, ha suta és teljesen tudatlan vagyok a témában, csak nem tudom merre induljak el.

Ingatlanközvetítő is lehet egy opció, de az szerintem drágább, ha őt is bevonnám...

febr. 7. 12:05
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
94%

Az adózást magadnak csinálod, közjegyző nem csinálja. Ha nem tudod, akkor be kell menni egy NAV-ügyfélszolgálatra és ott megcsinálják neked (minden évben május 20. a bevallási határidő, és negyedévente kell adóelőleget fizetni az elmúlt negyedév után, 12.-éig mindig).

Én egy tanfolyamra mentem és magamnak csináltam.

A szerzési költség 2%-át tudod levonni amortizációnak az adóalapból évente.

Ha másutt laksz, az ottani bérleti díjat is levonhatod.

Nagyon nagyjából, nagyságrendileg ennyi.

Nem tudsz erre felvenni embert.

Ha nagyobb bevételed van, akkor felvehetsz könyvelőt, beléptet az iparkamarába és akkor lehet kisebb az adód és a költséged, de onnan nem lehet ki-belépni, tehát ha nincs bérlőd, akkor is fizetni kell a tagdíjat.

Magánszemélyként viszont teljesen rugalmas tudsz lenni az adózásban.

febr. 7. 12:14
 2/14 anonim ***** válasza:
76%

Az adó miatt egy KÖNYVELŐT keress!

A szerződés miatt KÖZJEGYZŐT keress!

Ez 2 külön szakma. Pokolian ritka, hogy együtt dolgozzon a 2, én is csak olyat láttam eddig, ahol könyvelő apa és üzleti jogász ügyvéd fia dolgoztak együtt.

febr. 7. 12:41
 3/14 A kérdező kommentje:
Köszi 2-es, így már világos a történet teljesen. :D
febr. 7. 13:16
 4/14 anonim ***** válasza:
46%

Nem kell sem közjegyző sem könyvelő ha csak ki akarod adni a lakásodat. A 2 gyerekem lakást bérel, korábban anyám is bérlakásban lakott. Egyik helyen sem volt közjegyzős szerződéskötés a bérléskor és a tulaj szimplán befizette az adót amit a lakáskiadás után kellett.

Jó szerződés kell és jól kell bérlőt választani akkor nincs gond, az adózásnak meg egyszer kell utána nézned és kész. Kicsit túllihegik sokan a bérbeadást és így sok felesleges kiadással jár ami miatt a bérleti díj lesz magasabb a bérlőnek. Sajnos attól mert közjegyző előtt lett megírva vagy vele lett hitelesítve még nem lesz könnyebben kirakható a nem fizető bérlő és pont ugyanúgy nehezen lehet behajtani rajta a tartozását is.

febr. 8. 01:01
 5/14 anonim ***** válasza:
88%

A lakásbérlést rendes BÉRLETI SZERZŐDÉSSEL

NEM A KÖZJEGYZŐ készíti el. (ő csak a kész szerződést biztosítja a törvény erejével, hogy az aláírók biztosan érvényesíthessék a jogaikat, pl. a kiköltöztetést). A közjegyzőhöz a kész, aláírt szerződéssel mehetnek (nem kötelező) el a felek, hogy további hitelesítést szerezzenek, a közjegyzői pecsét tulajdonképpen hivatalos, állami garanciát jelent bármely szerződésnél.

A bérleti szerződést ÜGYVÉD készíti el, a hozzá valókat beszerzi (tulajdoni lap, a szerződők személyazonossága, stb), a jogilag értelmezhető szöveget megírja, az aláírásokat begyűjti.

KÖNYVELŐ csak annak kell, aki vállalkozóként adja bérbe a adásokat, és azt el kell számolnia, a tiszta bevételt szabályosan le kell adóznia.

febr. 8. 09:00
 6/14 anonim ***** válasza:
100%
Lakáskiadáshoz bőven elegendő ha te magad írsz egy jó szerződés, nem kell hozzá se közjegyző, se ügyvéd. Csak bizonyos dolgokra figyelj és válogasd meg a bérlőket. Fontos, hogy legyen benne, hogy ha felmondásra kerül, akkor köteles x napon belül kiköltözni és ha nem teszi meg, akkor te jogosult vagy őt az általa megadott címre kiköltöztetni.
febr. 8. 11:58
 7/14 anonim ***** válasza:
100%
Az adózáshoz nem kell könyvelő. Az éves szja bevallásnál beírod magad, nem olyan bonyolult.
febr. 8. 11:59
 8/14 A kérdező kommentje:

4-es azért valami hivatalos forma kell, ha van egy 2,5 szobás, 2 légkondis, teljesen felújított ingatlanod és valami módon meg akarod óvni, de eladni még nem lehet, így ez egy kényszermegoldás, hogy ki kell adni pár évig még, mert telket tudunk venni, házat építeni rá még nem, mert arra még nem telik! Kit érdekel, ha valaki ezt drágának tartja, nem ez hajtja fel az árakat, hanem a piac és az infláció. Lehet menni olyanba, ami nincs felújítva, nem is bútorozott, aminél nincs hivatalos szerződés, és nincsen idői megkötés sem, pl: minimum fél-egy évre ki kell venni. :D Nem szeretném hülyén érezni magam, csak azért mert nagyobbra gyűjtünk, és ehhez minden erőforrást igyekszünk begyűjteni. :(

A többieknek köszönöm, az adózáshoz ezek szerint szerintem se kell majd segítség, de szerződést intézek ügyvéddel akkor. :) Jól sejtettem, hogy ez akkor nem közjegyzői munka (hiszen nem vagyok cég, nincs vállalkozásom).

febr. 8. 14:49
 9/14 anonim ***** válasza:
79%
8: A közjegyzővel a szerződés végére kell záradékot tetetni, kiköltözési nyilatkozatot. Ez bírósági ítélettel egyenértékű, és ha gond van, azonnal indíthatod a végrehajtást, nem kell pereskedni.
febr. 8. 17:43
 10/14 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!

Nem kell közjegyzővel szerződést iratni mert nagyon drága, persze nem akarlak erről lebeszélni. A szerződés attól lesz hiteles ha mindkét fél, tanuk jelenlétében aláírja (a tanúk is). Kérj egy szerződést ismerőstől aki foglalkozik ilyen tevékenységgel, vagy tölts le a netről majd egészítsd ki a saját jól felfogott érdekeid és igényeid szerint. Ezt nézesd átt egy erre szakosodott ügyvéddel (10-15 ezret megér) hogy a jogszabályoknak megfelel-e, majd ez alapján szerződj. Betétlapként javaslom hogy tegyél bele egy leltárt a beépített gépekről és bútorokról amit szintén irass alá a bérbevevővel mikor mindketten lecsekkoltátok a meglétüket és működőképességüket. Ez mellet javaslom hogy átadáskor csinálj egy videót a lakásról és az ingóságokról hogy tudd bizonyíttani a későbbiekben a meglétüket, üzemképességüket. (Utólag már ne reklamáljanak hogy az a csempe már akkor törött volt, a sütőlap már előtte el volt repedve, stb.)

Közjegyzőnél én kizárólag kiköltözési nyilatkozatot szoktam készíttetni, amit én fizetek bár ez megegyezés kérdése. (utoljára 45 ezer volt egy nyugatdunántúli megyeszékhelyen, de ez városonként és közjegyzőnként változhat.) Ez sem véd meg teljesen mert moratórium alatt nem fognak kiköltöztetni senkit de sokkal gyorsabb mint évekig pereskedni.

Adózáshoz választanod kell :

-10 százalék költséghányad (17. § (3) b) pont) szerint,

-vagy tételes költségelszámolással (17. § (3) a. pont)

Ha új vagy erősen felújított a lakás akkor én a 10% költséghányadút ajánlom mert nem sok mindent tudsz leköltségelni egy új lakásnál, ha csak nem élsz te is albérletben mert akkor a kettő (bevétel-kiadás) szembeállítható. És egyszerűbb is. Olvasd el légyszi ezt a linket, sok mindenre választ ad:

[link]

Mindenesetre én ajánlanám hogy kérdezz meg az adózásról egy könyvelő ismerősödet és kérd meg hogy eleinte segítsen ebben. Nekem saját könyvelő csinálja de csak azért mert egyéb tevékenységeim miatt szükségem van rá.

Ingatlan közvetíttő drága de sok macerától megkímél egy havi bérleti díj fejében. Én azért szoktam velük hirdetni mert egyrészt jobban ismerik a lakosságot, tájékozotabbak, jobban tudnak szűrni a széles ismeretségi körük okán (nem visz olyat akiről tudott hogy nem fizet) és ismerik az ide vonatkozó jogokat és kötelezettségeket. Számold ki hogy neked megéri-e hirdetgetni, telefonokat fogadni, kérdésekre válaszolni, időpontokat egyeztetni és sok-sok potenciális bérlőnek mutogatni az ingatlanodat ami a tiéd, ergo van egy kis elfogult tulajdonosi beidegződésed. Nem ide tartozik de van olyan ismerősöm aki 10 perc alatt úgy felhúzta magát a flegmázó érdeklődőn hogy elzavarta a végén :) Azt is jó ha tudod hogy vannak ingatlantúristák akiknek ez a hétvégi hobbija. Bérelni nem akarnak vagy nem tudnak de ezzel elütik az idejüket (én már futottam bele csak ők autókra szakosodtak).

Számold ki, ha neked ezzel elmegy 5-6 napod, fizeted a hirdetést, stb.

Lehet hogy jobban jársz egy ingatlanossal (persze ehhez keress megbízhatót akit ismerősök tudnak ajánlani).

Álíts fel kritériumokat az ingatlanos felé pl kinek adnád ki és kinek nem.

Gyerekeseknek, háziállatosoknak, dohányzóknak nem szeretik kiadni de kinek mi a megfelelő. Énnekem a gyerekesekkel nincs problémám, ha kint dohányzik az erkélyen akkor a cigivel sem (én is dohányzom de a lakás az tabu), háziálattal egy kicsit máskép vagyok de ez nem mérvadó.

Jól állapítsd meg a bérleti díj mértékét mert az is egy szűrő ha elég magas, másrészt örömet tudsz okozni amikor alkunál tudsz engedni 10-15 ezret, ilyen az emberi lélek :)

Egy örök érvényű dolog van ebben, c-tipusúnak akkor sem ha könyörög, akkor sem ha egy évet kifizet előre. Tanulj mások kárán.

Van még pár trükk hogy könyebben megszabadulj a nemfizető bérlőktől de azt nem írnám ki nyilvánosan. Félig meddíg legális de költsége van és a helyreálíttás sem ingyenes.

febr. 8. 20:58
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!