Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » A közműveket érdemes a bérlő...

A közműveket érdemes a bérlő nevére íratni? Ki hogyan szokott eljárni?

Figyelt kérdés
Mind a két oldalról ( bérlő és bérbeadó) szeretnék véleményeket olvasni.
2021. dec. 19. 05:37
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

Nem iratjuk.

1. Sose tudni, hogy a bérlő meddig marad, 1-2 hónap ( hosszabb távú, fix szerződés ellenére is ) vagy 5+ év.

És akkor fölösleges plusszmunka.

2. Nem biztonságos, részben felsorolták azokat az élethelyzeteket, ahol ez kijöhet.

2021. dec. 19. 10:34
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

10: Általában megszabja a bérbeadó, hogy kiadja-e állandó lakhelynek is. Legtöbben csak tartózkodási helynek adják ki a lakásaikat, tehát olyannak nem, aki nem ingázó például, vagy nem ingatlancserében van.

Kell a lakcímjelentő lapra a bérbeadó aláírása. A kerületi okmányirodában kell intézni, megmondja a portás is, ha máshogy volna.

Mint bérbeadó, azt a tanácsot kaptam, hogy a kijelentéshez is kérjek egy aláírást egy másik lakcímjelentő lapra a bérlőtől.

2021. dec. 19. 10:37
 13/16 A kérdező kommentje:

A lakcímbejelentő lapot érdemes lenne a szerződéskötéskor lepapírozni.

Ha bérbeadó lennék a kijelentkezést úgy intézném, hogy az óvadékot csak akkor adnám vissza ha a bérlő igazolni tudja, hogy ki is jelentkezett.

2021. dec. 19. 10:52
 14/16 anonim ***** válasza:
100%

A 10 es válaszoló belinkelt ide 1 jogszabály .

1993 ban alkották.Kérdés hogy ez hatályos e még,mert nyáron új törvényt hoztak a lakcim bejelentésről. Ez vitát is váltott ki a leendő szavazás miatt. Na de vissza kérdéshez.

Nem tudom van e olyan szolgáltató,aki a bérlő nevére át írja a mérő órát. A bérlők nagyon gyakran cserélődhetnek,vagy egyszerűen lelépnek,és nem fogják keresgetni hova tűnt,csak azért,hogy a fogyasztásukat behajthassák.

Még az ingatlan eladásánál is adásvételi szerződést,illetve tulajdoni lapot kérnek. Ebben az esetben lehet mire terhelni a ki nem fizetett fogyasztást.

A tulaj köthet a bérlővel szerződét,aztán nem fizetés teljesitésekor

lehet menni a bíróságra .Ha fedezi a kaució,akkor még nincs is gond .

2021. dec. 19. 11:54
 15/16 anonim ***** válasza:
100%

8as vagyok. Lakcímbejelentés: láttam olyan jogszabályt, ami szerint a bérleti szerződés elég a lakcímbejelentéshez is. Sajnos, a tapasztalatom szerint ezt a jogszabályt a helyi kormányablakokban az ügyintézők nem ismerik. Ott az van, amit a pult mögött ülő Gizike néni mond. És nekem eddig minden bérlőnél kérték az aláirásomat. Miközben ügyvéd ált hitelesített bérleti szerződést kötök a bérlőimmel, amelyben külön mellékletben fel vannak sorolva a személyek adatokkal, akik akár állandóra is bejelentkezhetnek a lakásba. Ennek ellenére magát a szerződést az én bérlőimtől még soha nem fogadták el. Mindig kérte a helyi Gizike néni az én aláirásomat is. Én engedem a bérlőimet állandóra bejelentkezni. Még nem tapasztaltam ennek semmilyen hátrányát. Kiköltözéskor is a bérlőim eddig mindig intézték a kijelentést is, nekem ebből még soha semmi gondom nem volt.

Korrekt bérbeadás? Ahhoz 2 fél kell: egy korrekt bérbeadó és egy korrekt bérlő. Érdemes minden részletet előre letisztázni (hogyan és meddig kell fizetni a bérleti díjat, rezsit, kit terhel az amortizáció, felújítás, milyen berendezések, gépek vannak a lakásban, milyen állapotban kerül átadásra). Mindenképp legyen írásbeli bérleti szerződést, amit lehetőleg az adott lakásra egy szakember fogalmazzon meg (ügyvéd, közjegyző, ingatlanjogász). Annak a híve vagyok, hogy a bérleti szerződés aláírása hivatalos keretek között történjen: egy ügyvédi vagy közjegyzői irodában, hivatalos személy előtt. Sokat elárul az, hogyha ezt bármelyik fél nem vállalja.

2021. dec. 19. 12:25
 16/16 anonim ***** válasza:
Én 8 évig voltam ugyanabban az albérletben, és az én nevemen voltak a közművek. mindent átírtunk. Így tudtam átalányt fizetni, nem volt gond. Átadás az annyiból állt, hogy aláírtunk pár papírt, óraállásokat, online feltöltöttük a szolgáltatóknak, és kész is.
2021. dec. 20. 22:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!