Ezt pontosan hogy kell érteni albérleti szerződésben?
A lakás tv. 13§-ról van szó.:
Itt csak abban az esetben terheli a bérlőt a használat közben tönkremenő dolgok karbantartása ha azt nem megfelelően használja.
Pl.: Ha az ágyon ugrál és emiatt eltörik
Vagy normális használat mellett is őt terheli.
pl.: Ha régi az ágy és szimplán csak egyik reggel úgy ébren fel, hogy eltört alatta az ágy és a földön fekszik.
(Tudom, szürreális példa, de velem egyszer megtörént. Este lefeküdtem és reggel arra keltem, hogy az ágy egyik lába elört és félig a földön fekszem. Szimplán csak régi volt az ágy és a kb 20 éves használat alatt meg az én 100kgom alatt egyszer úgy döntött hogy feladja a küzdelmet :D)
Azaz ha jól értelmezem ha normális használat mellett megy tönkre valami akkor azt a bérlőnek kell megjavíttatni vagy kicserélni?
Tudom, nagyon alap kérdés, de kicsit tág a megfogalmazás. Akinek van tapasztalata ebben pontosan mit ír le ez a paragrafus?
Vagy szándékosan pontatalan és ezen szoktak pontosítani a szerződésekben?
"(1) A lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és a lakás berendezéseinek karbantartásával, felújításával, illetőleg azok pótlásával, cseréjével kapcsolatos költségek viselésére a bérbeadó és a bérlő megállapodása az irányadó; megállapodás hiányában a karbantartással és felújítással kapcsolatos költségek a bérlőt, a pótlással és cserével kapcsolatos költségek a bérbeadót terhelik. *
(2) Az (1) bekezdésben említett munkák elvégzése a szociális helyzet alapján bérbe adott és az állami lakás esetén a bérlőt terheli, a szerződés megkötésekor azonban a fizetendő lakbér összegét ennek figyelembevételével kell megállapítani. Állami lakás esetén a felek ettől eltérően is megállapodhatnak. *
(3) Ha a lakásban, a lakásberendezésekben, továbbá az épületben, az épület központi berendezéseiben a bérlő vagy a vele együttlakó személyek magatartása miatt kár keletkezik, a bérbeadó a bérlőtől a hiba kijavítását vagy a kár megtérítését követelheti.
(4) Az épület felújítása, illetőleg a vezetékrendszer meghibásodása miatt a lakáson belül szükséges munkák elvégzéséről a bérbeadó köteles gondoskodni."
1. Hogy kinek a költsége ezeknek cseréje, pótlása, felújítása, az a bérbeadó és a bérlő közös megegyezésén múlik. Nyilván ha egy villanykörte kiég, akkor azzal nem szokás a bérbeadót zaklatni. De ha hosszútávon tervezel ott lakni, akkor írjátok bele a szerződésbe, hogy kinek a költsége és milyen időközönként a falfestés. Magyarországon az emberek inkább saját tulajdonra törekednek, ritka az olyan, hogy valaki 30 évig bérel egy lakást, ezért nincs ez nagyon leszabályozva.
2. Ha szociális olcsólakásról van szó, akkor sokmindent a bérlőnek kell fizetni, ezért is olcsólakás.
3. Ha bérlőként kihajítod a számítógépedet a csukott ablakon, akkor azt neked kell kifizetni.
4. Azt jelenti, hogy ha többlakásos házban közösen szigetelik a homlokzatot, akkor azt a tulajnak kell fizetnie.
Az ágy meg nem a te sarad. Akkor lenne az, ha ketten aludnátok egy egyszemélyes ágyon, és úgy törne el, az már nem rendeltetésszerű használat.
Igen.
Nálunk is van olyan tárgy a lakásban, amit nem fedez a bérleti díj. Mivel amúgy is ott volt, és nekünk nem kellett másra, neki meg (bérlőnek) jól jött, hát úgy van ott, hogy ha elhasználódik, ő kell vegyen magának.
Megint más tárgyak benne vannak a bérleti díjban, ezekre szokásos amortizációt fedez a bérleti díj, de ha tönkremegy, pótolnia kell, vagy majd ahogy megbeszéljük.
Fel vannak sorolva a tárgyak a szerződésben, hogy melyikkel mi lesz, és egy leltár is van mellékletként csatolva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!