Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Ennyire megtorpant a budapesti...

Ennyire megtorpant a budapesti bérleti piac?

Figyelt kérdés

Kb. 2 hónapja figyelem a kiadó lakásokat, mert váltani szeretnék egy jobb minőségűbe. Szerencsére válogathatok, mert nem sürgős, általában mindig megnyerem a tulajokat a kultúrált, szelíd kommunikációmmal és azzal, hogy versenyképes szektorban dolgozom, nem okoz gondot 200 ezer Ft. kicsengetése sem.

Amit nem értek, hogy mire fel ez a lekezelő stílus pl. itt a gyakorin is a legtöbb albérletes kérdésben a tulajoktól (vagy legalábbis magukat annak feltüntető emberektől), mikor azt látom, hogy szinte a kutyának nem kellenek már a túlárazott budapesti lakások? Az 5-6-7-8. kerületek nem érdekelnek, ott lehet, hogy más a helyzet, egy sávval kijjebb nézelődök, a 3., 4., 11., 12. 13. és 14. kerületekben. Itt azt látom, hogy egy csomó lakást már hetek-hónapok óta hirdetnek és szerencsétlenek már az ingatlanosokat is a nyakukra engedték a siker reményében, sok lakást több iroda is hirdet. Korábban az ingatlanosoknak teljesen tabu volt az albérlet, mert olyan gyorsan kivették a tulajdonostól közvetlenül is, hogy nem érte meg vele foglalkozni.

Eleinte azt hittem, hogy csak valami kamu hirdetések lehetnek ezek vagy elfelejtik levenni, de miután volt már olyan, amit megnéztem, aztán végül lemondtam, mert nem tetszett, rájöttem, hogy ezek tényleg ilyen nehezen mennek. Legutóbb szabályosan ugrált örömében a tulaj, hogy tetszik a lakás és tényleg én veszem ki tőle, aztán végül átbeszéltem/átgondoltam és 1 nap gondolkodási idő után visszamondtam, mert pár dolog nem tetszett és ahhoz képest túl drága volt. Na utána nem győzött hívogatni, hogy mégis mi a baj, tudunk-e változtatni...

Szegény azóta is hirdeti (kb. 2 hete), a 210 ezres ár helyett már 205-ért :D

Tényleg sajnáltam, mert rendes volt és nem tehetett róla, hogy egy-két adottsága a lakásnak nem jó.

Na de hogy jutottunk idáig, hogy gondolkodási idő meg hívogatás, mikor nagyon jól emlékszik még mindenki a kb. 3-4 évvel ezelőtti helyzetre, mikor 20-30 jelentkező volt minden lakásra zsebben a többszázezres kaucióval, a tulajok meg szabályos castingot meg árverést rendezve alázták porig a bérlőjelölteket? Vírus, home office, AirBnB? Az a poén, hogy az én munkám is 100% home officeos és hazamehetnék vidékre, ezáltal eggyel kevesebb ember pörgetné a piacot, de én speciel szeretem Budapestet és megfelel nekem az albérlet.

Vagy annyira elterjedt az utóbbi időben az a nézet, hogy "ha van pénzed, vegyél lakást és add ki, mert az biztos befektetés, nem kell a tőzsdét és egyebeket figyelned", hogy már a visszájára fordult az egész és telítődött a kínálati oldal?

Amik még mennek, azok a metróhoz közeli, rendezett lakótelepen lévő (pl. Pillangó park, József Attila), felújított, légkondis, de még megfizethető, 140-160 ezres panelok, de a korábbi 1-2 nap helyett azokat is hirdetik vagy 2 hétig. Lepukkant panel, meg 180-200 ezres zuglói, marina-parti lakások viszont nem nagyon kellenek senkinek. Mindenki csak átmenetinek szánja az "albit" és önerőre gyűjt, mert a magyar jogi, társadalmi és anyagi viszonyok között nem megvalósítható a nyugati "mindenki csak bérel" modell.

Én azt látom, hogy a pesti magas fizetés lufi is kipukkadt már, egy multis, diplomás, beosztott mérnök vagy gazdász fizetése nettó 450 körül tetőzik, na most ezt nekem számos kelet-magyarországi ismerősöm is megkeresi, de amelyik nem, az is 350-et azért simán, de a legalja is 300, viszont emellett saját lakásban laknak. Na meg pesti cégek közül is rengeteg megragadt még a nettó 300 ezres pályakezdő szinten, amit "elfelejtenek" emelni.

2021. nov. 18. 23:46
 1/10 anonim ***** válasza:
97%
Erősen az átlagon felüli lakásokat nézel, azért látod, hogy nem mennek el rögtön. A 200+ ezres lakások tízből kilenc esetben ok nélkül túlárazottak.
2021. nov. 19. 00:01
 2/10 anonim ***** válasza:
89%
Azért vicces ahogy a kérdező felépíti ezt a szép mesét kezdve a "megnyerő" stílusáról meg a kamu kicsengetéseiről, aztán meg 2 oldalon át a köcsög tulajokat szapulja meg kamu fizetés-lufiról beszél... No komment.
2021. nov. 19. 00:05
 3/10 anonim ***** válasza:
85%

"mert olyan gyorsan kivették a tulajdonostól közvetlenül is, hogy nem érte meg vele foglalkozni"

Azt kell mondjam, az eladásnál jellemzően nem tesz hozzá pluszt az ingatlanos (inkább csak megnehezíti vagy megakadályozza, vagy csak indokolatlanul drága a szolgáltatás), de bérbeadásnál bizony hozzátesz. Mivel az elméleti jog és a joggyakorlat sem védi a tulajdonost a bűnöző bérlővel szemben, ezért a kiválasztáson múlik minden, és ehhez olyan jobban ért, akinek több évtizedes bérbeadói tapasztalata van tulajként és közvetítőként is.

Tehát nem a gyorsaság az, amiben szükség van az ingatlanosra.

" egy csomó lakást már hetek-hónapok óta hirdetnek "

Az egyáltalán nem sok.

"Vagy annyira elterjedt az utóbbi időben az a nézet, hogy "ha van pénzed, vegyél lakást és add ki, mert az biztos befektetés, nem kell a tőzsdét és egyebeket figyelned", hogy már a visszájára fordult az egész és telítődött a kínálati oldal?"

Hol voltál az elmúlt 2 évben?

2020. márc. 11-én lezárták a határokat és bezárták az üzleteket.

Budapest 70%-a hazament (külföldre, vidékre).

Szerinted?....

2021. nov. 19. 00:14
 4/10 anonim ***** válasza:
75%

Hm. Nem tudom kérdező, mit adsz meg bérleti díj aljának kereséskor. De az általad leírt kerületek, ahol bevallásod szerint keresel, nem 1 árkategória. Más minőségű lakást kapsz havi 200ezerért a 4ben mint a 11ben vagy a 13ban. A teljes 3ik kerület sem egy árkategória, nem mindegy, melyik részenen keresel. Érdekes, hogy ez a több hónapos keresésed során nem tűnt fel neked. Ingatlanosok évekkel ezelőtt is jelen voltak az albérlet-piacon. Azon tulajok, akik nem Budapesten élnek, eleve ingatlanossal dolgoztatnak (sőt, ők még kiadás után is ingatlankezelőt vesznek igénybe) de vannak Budapesten élő tulajdonosok, akik különböző okok miatt ingatlanoson keresztül adják ki a lakást. (Persze vannak kamu hirdetések is, de azokat ki lehet szúrni bizonyos jellemzőik alapján. Ezeket a jeleket neked pár hónapos keresés során már tudnod kell magadtól is). A reálisan, színvonaluknak megfelelően beárazott lakások hamar elmennek most is. Főleg, ha a tulaj tudja is, kik a célcsoportja, kb. milyen típusú bérlőt ketes. Onnantól a célcsoportra szabott marketinggel hamar elmegy a lakás. Én augusztus végén hirdettem meg a lakásom. Aug 23-ától lehetett megtekinteni, szeptember első mapjaiban írtuk alá a szerződést a bérlővel. De tudom, az a csúcsidőszak volt a bérleti piacon hiszen akkor indult a tanév (Nem egyetemistáknak adtam ki, nem ők voltak a célcsoportom) De most jön az évvégi pangás ideje, a nép a karácsonyra keszül, ajándékot vesz, kevesen költöznek ebben az időszakban, ilyenkor már inkább kivárják az újévet a költözésse. Most emiatt meg fog nőni a lakasok kiadására szánt idó, akár 6-8 hét is lehet belőle.

Nekem a kérdesed kamunak tűnik. Vagy nagyon tájékozatlan vagy. Olyan, mintha nem lennél tisztában a bérleti lakások árazásával (nem tűnt fel neked, hogy a beírt kerületek nem 1 árkategória,) és az ingatlanosok évek óta tartó jelenlétével sem. Sztem nézelődj még... Rádfér a tájékozódás. Előszőr legyél azzal tisztában, mit kapsz 200ezerért a 12ben és ugyanyennyi pénzért a 4ben...

2021. nov. 19. 04:23
 5/10 anonim ***** válasza:
83%

Visszajöttél troll kérdező?

Nem olyan rég még az ingatlan lufi kipukkanását vártad, most már albérlő lettél?

A stílusodból minden kiderül..

2021. nov. 19. 06:54
 6/10 anonim ***** válasza:
83%

"versenyképes szektorban dolgozom"

Versenyzel a mosogató előtt a többiekkel.

Visszajött a mókamiki a hülyeségeivel.

2021. nov. 19. 14:29
 7/10 anonim ***** válasza:
68%

Kérdező, nekem 3 lakásom van kiadva. Mindegyikben laknak, egyet most adtam ki egy hónapja. Egy héten belül bérlőre talált. Pedig különböző kerületek, különböző méretek, van panel is, tégla is.

Akinek hónapok óta parkol a lakása, annak nem sürgős a kiadás. Ezerszer inkább megválogatja a bérlőket, és úgy kalkulál, hogy még üresen hagyni is jobban megéri, mint beengedni valakit, aki sokszázezres kárt csinál. Mivel most emelik éppen az alapkamatot, ez magával fogja hozni a lakáshitelek komoly drágulását is. Nyugi, van és lesz is kereslet a bérelhető lakásokra.

2021. nov. 19. 15:21
 8/10 A kérdező kommentje:

Nekem semmi bajom alapvetően a tulajokkal, mindegyik tök normális volt, csak itt olvasgatva látom néha, hogy egyesek nyomják a fennkölt "nem a bérlők diktálnak" meg "sokkal nagyobb a kereslet mint a kínálat" szöveget, pedig a valóság azért baromira nem ez. Valószínűleg az ilyenek valami tizenéves nethuszárok, akik itt élik ki magukat, mert a valóságban én nem nagyon találkozik ilyenekkel, minden tulajdonos értelmes ember módjára korrekt partneri kapcsolatot akar a bérlővel.

Ez a trollozás meg végtelenül szánalmas minden kérdésnél, nekem speciel ez az első kérdésem ebben a kategóriában.

Az oké, hogy a kiadás nem gyorsasági alapon történik, de azért azt ne magyarázza már meg senki, hogy ha 1,5 hónap hirdetés után 180 helyett 160-ért hirdeti tovább a lakást valaki, azt jókedvében teszi. Márpedig most nagyon sok ilyen van.

Az pedig elég egyértelműen látszik, hogy Budapestre már csak az költözik, aki kifejezetten szeret ott élni (pl. én, meg nyilván sok mindenki más, ez is jelentős réteg), az építőipari segédmunkások meg azok az állami alkalmazottak, akiket erőszakkal odavezényelnek (rendőrök, ápolók), bár ők inkább munkásszállókba mennek.

Erről még a 3-as válaszoló is kioktatott az utolsó mondatában.

Sima diplomás munkakörre anyagi okokból nem érdemes már a fővárosba menni, az IT-sek (illetve most már bárki más is, aki nem gyártásban dolgozik) simán dolgozhatnak otthonról is.

2021. nov. 19. 18:08
 9/10 anonim ***** válasza:
81%

Az IT-s emlegetéseddel ismét lebuktattad magad.

Plusz ingatlan lufi, stb.

Ugyanaz a barom vagy, aki pár hónapja a lakásárak feleződésében gondolkodtál.

Nem hozod a portfóliós cikkeidet?

2021. nov. 19. 18:53
 10/10 A kérdező kommentje:

Ez az első kérdésem itt, de nyomjad nyugodtan a hülyeségedet. El nem tudom képzelni, hogy mennyire sikertelen alja ember lehet az, akit ez elégít ki, hogy egy ilyen huszadrangú honlapon minden kérdés alatt trollozik meg korábbi kérdések feltevőit képzeli mindenhova. Miért, ha tény, hogy csökkent a kereslet a budapesti albérletek iránt, az konkrétan miért okoz problémát neked? Én itt azt olvasom mindenkitől, hogy 2 perc alatt kiadta mind a 8 lakását és boldogan éli a tökéletes életét. Ha ez így van, akkor miért szükséges egy ilyen honlapon tizenéves vérpisti módjára trollozni? Valahogy nagyon nem passzol össze a két dolog. :D

A lakásárak meg nem csökkentek és nem is fognak soha, eszembe sem jutott ilyesmi.

De az, hogy rengeteg kiadó lakást hetek óta hirdetnek időközben csökkentett árral és a kezdeti magánszemély után 4-5 ingatlanirodával, az szerintem árulkodó.

2021. nov. 20. 14:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!