Az albérlet felújítása az albérlőt terheli?
Nem. Bár a felújítás tág fogalom. A tisztasági festés nem felújítás. Egy időben terjedt az olyan bérleti szerződés, hogy kiköltözéskor tisztasági festést kértek a bérlőtől. Nekem, ez idegen. Én bérbeadóként nem festetném ki a lakást a bérlőmmel. (Láttam olyan hirdetést facen, hogy "felújított" lakást hirdettek kiadóként, és a felújítás festést takart. De 50 eves linóleum volt lerakva a konyhába, a parketta kopott volt, az ajtók besárgultak, konyhában, fürdőbenaz eredeti 50 eves csempe volt a falakon, a konyhabútor talán 1972-ben volt új. De a hirdető nem értette, ammikor többen kommentelték neki, hogy ez nem felújított lakás. Szte frissen felújított lakás volt, mert most lett kifestve... Na, erre értettem,hogy a felújítás tág fogalom. Kérdés, mit takar a "felújítás" a te esetedben kérdező)
Viszont tudok olyan esetről is családon belül, hogy a bérlő valóban felújítja a bérleményt: fürdő, kerítés, konyha, stb. Cserebe megegyezett a bérbeadóval, hogy 5 évig nem fizet bérleti díjat, és a bérleti szerződésbe elővásárlási jogot kapott az általa bérelt házra.
Bérbeadó vagyok.
Akármit is értesz felújítás alatt, az nem a bérlő dolga!
De ha írásbeli szerződésben úgy állapodtok meg, hogy X összeg értékben a bérlő vállalja az ilyen meg olyan tételek felújítását, (mert mondjuk az a szakmája) és azt Y hónap alatt lelakhatja, akkor nincs akadálya.
Lehetne kicsit bővebben?
Melyik bérlőt? a távozót, vagy az újat?
Ha a távozó okozott - neki felróható módon - valami kárt, azt a kauciójából le kell vonni.
Az új bérlőnek meg köze nincs a felújításhoz, de neked sem kötelező, de akkor a bérleti díjnak tükröznie kell a lakás állapotát.
Egyébként minden csak megállapodás kérdése, ami mióta feltalálták a föníciaiak a pénzt, nem lehet probléma.
Nem. Ha rongált, azt kell megtérítenie. Tisztasági festést én sem vállalnék be bérlőként, nem az én dolgom. Persze ha odacsaptam a falra rovarokat vagy hasonló, azt nyilván el kell tüntetnem, de penészesedést vagy pusztál az évek során természetes megkopott festék nem az én dolgom.
A húgomék például felújítottak egy albérletet, a számlákat, munkadíjat összeírták így amíg le nem telik az összeg csak a közös költséget és rezsit fizetik.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!