Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Az albérlet felújítása az...

Az albérlet felújítása az albérlőt terheli?

Figyelt kérdés

2021. júl. 12. 23:12
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
94%
Sehol se fogsz olyan berlot talalni aki ezt bevallalna.
2021. júl. 12. 23:32
 2/15 anonim ***** válasza:
89%
nem
2021. júl. 12. 23:33
 3/15 anonim ***** válasza:
93%
nem, sőt az összes javítás is a tulajt terheli - kivétel, ha a bérlő rongált
2021. júl. 12. 23:38
 4/15 anonim ***** válasza:
98%
Ki szerint kell felújítani? És mit?
2021. júl. 13. 05:09
 5/15 anonim ***** válasza:
96%

Nem. Bár a felújítás tág fogalom. A tisztasági festés nem felújítás. Egy időben terjedt az olyan bérleti szerződés, hogy kiköltözéskor tisztasági festést kértek a bérlőtől. Nekem, ez idegen. Én bérbeadóként nem festetném ki a lakást a bérlőmmel. (Láttam olyan hirdetést facen, hogy "felújított" lakást hirdettek kiadóként, és a felújítás festést takart. De 50 eves linóleum volt lerakva a konyhába, a parketta kopott volt, az ajtók besárgultak, konyhában, fürdőbenaz eredeti 50 eves csempe volt a falakon, a konyhabútor talán 1972-ben volt új. De a hirdető nem értette, ammikor többen kommentelték neki, hogy ez nem felújított lakás. Szte frissen felújított lakás volt, mert most lett kifestve... Na, erre értettem,hogy a felújítás tág fogalom. Kérdés, mit takar a "felújítás" a te esetedben kérdező)

Viszont tudok olyan esetről is családon belül, hogy a bérlő valóban felújítja a bérleményt: fürdő, kerítés, konyha, stb. Cserebe megegyezett a bérbeadóval, hogy 5 évig nem fizet bérleti díjat, és a bérleti szerződésbe elővásárlási jogot kapott az általa bérelt házra.

2021. júl. 13. 07:58
 6/15 anonim ***** válasza:
100%
Nem, az állagmegőrzés, rendeltetésszerű használatból eredően elhasználódott dolgok javíttatása a tulajdonos feladata. A bérlőnek akkor kell ilyesmit csinálnia, ha rongált (akár szándékosan, akár nem). Egyébként meg minden megegyezés kérdése, szoktak olyat is, hogy felújítja és lelakja az árát, de lehet vitás, ki milyen minőségben csinálná meg.
2021. júl. 13. 08:24
 7/15 anonim ***** válasza:
100%

Bérbeadó vagyok.

Akármit is értesz felújítás alatt, az nem a bérlő dolga!

De ha írásbeli szerződésben úgy állapodtok meg, hogy X összeg értékben a bérlő vállalja az ilyen meg olyan tételek felújítását, (mert mondjuk az a szakmája) és azt Y hónap alatt lelakhatja, akkor nincs akadálya.

2021. júl. 13. 08:38
 8/15 anonim ***** válasza:
100%

Lehetne kicsit bővebben?

Melyik bérlőt? a távozót, vagy az újat?

Ha a távozó okozott - neki felróható módon - valami kárt, azt a kauciójából le kell vonni.

Az új bérlőnek meg köze nincs a felújításhoz, de neked sem kötelező, de akkor a bérleti díjnak tükröznie kell a lakás állapotát.

Egyébként minden csak megállapodás kérdése, ami mióta feltalálták a föníciaiak a pénzt, nem lehet probléma.

2021. júl. 13. 08:45
 9/15 anonim ***** válasza:
100%

Nem. Ha rongált, azt kell megtérítenie. Tisztasági festést én sem vállalnék be bérlőként, nem az én dolgom. Persze ha odacsaptam a falra rovarokat vagy hasonló, azt nyilván el kell tüntetnem, de penészesedést vagy pusztál az évek során természetes megkopott festék nem az én dolgom.

A húgomék például felújítottak egy albérletet, a számlákat, munkadíjat összeírták így amíg le nem telik az összeg csak a közös költséget és rezsit fizetik.

2021. júl. 13. 11:40
 10/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! :)
2021. júl. 13. 22:02
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!