Átver minket a főbérlő mit lehet tenni?
Apukám egyik volt munkatársa kiadott nekem 2 éve egy albérletet. Az elején mindig adott nyugtát egy éve kb semmi.
Minden hónapba jön hozzánk hoz 2 papírt amit alá kell írnom, felsorolva víz gáz fűtés stb, az egyik nála marad a másik nálam. 2 havonta mérik a vizet , feltűnt hogy ebbe a hónapba és az előző hónapba is kellett fizetnem, nem keveset. Pedig alig vagyok itthon, 3 műszakban dolgozok.
Ide jönnek a csekkek a ladaba, sose fel nem bontottam egyet sem , a lánya szokott érte eljönni hetente egyszer. Fura érzésem volt azóta, és a ládába szerdán megláttam a gáz számlát, amit felbontottam..... És egy felszólítás volt benne hogy fizesse be a májusi számlát amin 4500 forint állt, de velem meg 9000 ft ot fizettetett ki...
Sosem mutat egy csekket sem, megbíztam benne amiért apámat ismeri. Tudom nem kellett volna, 23 éves vagyok, első albérlet, tapasztalatlan ilyen téren. Mit tudok csinálni? Hova tudok fordulni? Ki tudja mennyi penzzel átvert már... Ha kell feljelentem. Majd. De jelenleg nem tudnék hova menni. Ezzel bűnt követtem el hogy felbontottam? Ha meg nem néztem volna meg, ez sose derül ki.
Mit csináljak? Nagyon ideges vagyok, nem szeretnék neki rontani amíg nincs több bizonyítékom.
Szerintem is először beszélj a tulajjal. Mondd el, véletlenül felbontottad a gázszámlát, magyarázza meg miért nem stimmelnek az összegek. Visszamenőleg amúgy simán elkérheted a számlákat.
Ha maradni szeretnél, akkor ettől kezdve szerintem is kérj nyugtát illetve hozza magával fizetéskor a számlákat.
Nálunk amúgy a tulaj minden hónapban hozza magával a számlák fenymásolatát, amit nekem ad.
Attól, hogy a tulaj nevére jönnek a csekkek, simán befizetheted te is. Jelezd, hogy kinyitottad, nem stimmel, kérdezz rá, hogy miért nem, és ha maradni akarsz, akkor beszéld meg, hogy mostantól te fizeted be a csekkeket, megkapja a nyugtákat akkor, amikor jön a pénzért.
Zárójel: a leolvasással is lehet csalni, hogy többet diktál be, így írd magadnak is az óraállásokat és vesd össze a számlákkal.
Nem férsz hozzá a villanyórához? Mi van, ha lecsapja valami? Neki kell visszacsapnia?
Kérd el a számlákat, ahogy írták is, beköltözéskor a szerződésben nyilván rögzítettétek az akkori óraállásokat, azokat vesd össze a mostaniakkal és az általad fizetett összeggel, így kiderül, ha nem jó valami.
Amúgy ez jó lecke volt arra, hogy pénzügyekben ne bízz meg senkiben vakon és soha semmit ne fizess bemondásra. Minden rosszban van valami jó és még egyáltalán nem is biztos, hogy átvert.
Lehet is ideges. Biztos lehetsz benne hogy lehúzott. Remélem a szüleid helyre teszik a dolgokat és elszámoltok.
Szuper egy kolléga... 👎
Bérbeadónak kötelessége lenne bemutatni a közműszámlákat, ami alapján elkéri tőled a rezsit. Szóval nagyon is közöd van hozzá!
Majd ird meg mire jutottatok.
Ez igy nagyon nem oke.
A postaladahoz semmi koze ha ki van adva a lakas. A csekkeket a szolgaltato nem csak oda kuldi ahol a fogyasztas van hanem mas megadott cimre is el tudja kuldeni ha ezt keri az ugyfel.
Kerje a szamlat az o hazahoz, bontsa fel, mutassa meg mi mennyibe kerul es azt a penzt meg odaadod neki.
Eleg fura rendszer van Magyarorszagon.
Nalunk alapbol a nevedre irjak a kozuzemi szamlakat, ha alberletet veszel ki es ha tartozas van mert nem fizeted akkor az teged terhel, nem a tulajdonost. Amikor meg elkoltozol akkor visszairjak a szolgaltatasokat a tulaj nevere.
Elso korben mond neki hogy kered a szamlat mielott fizetsz. Bontsd fel, fizesd be es a bizonylatot mutasd be neki ha ketelkedik hogy rendesen fizeted a szamlakat.
A legtisztabb viszont az lenne ha a te neved lenne rajta mint fogyaszto. Ez neki is jo lenne mert ha nem fizeted akkor ugyan kikotik a szolgaltatast de nem rajta hajtjak be. Ha ilyen elofordulna akkor a kauciobol fizetne a visszakapcsolas koltsegeit.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!