Ezeket minden esetben le kell tisztázni még telefonon albérlet keresésekor?
Elég kezdő vagyok még albérlet keresésében. Azt hittem annyi lesz, hogy hosszas keresgélés után kilistázok pár hirdetett lakást, amik tetszenek és megengedhetem magamnak, majd elmegyek megtekinteni és ha tetszik akkor világbéke. Ezért a telefonban is annyit kérdeztem a közvetítőtől, hogy mikor tudnék menni és ennyi.
A képek elég meggyőzőek voltak, belvárosi a lakás, mondom minden rendben. Erre mikor megérkeztünk megrökönyödtem. Ez egy nagy polgári ház, amiben kivettem volna a lakást, viszont nagyjából teljesen szét volt verve az egész. Maga a kis lakás még így-úgy rendben volt (nagy jóindulattal, sok elég durva esztétikai hibát nem raktak fel a hirdetésbe), de a házban lépni nem lehetett, a víz csöpögött a plafonról, ment a felújítás ezerrel, mintha a ruszkik szétbombázták volna az egészet. Ja és persze internet sincs, és azt sem tudják megmondani, mikor lesz.
Szeretném jól megfontolni a döntést és több lakást is megnézni, ha ilyen dolgokra rákérdeznék már telefonon, szoktak rá őszintén válaszolni? Vagy mindig feleslegesen kell utazgatnom, hogy ezekre az "apró" szépséghibákra ott helyben derüljön fény?
Simán rá lehet kérdezni azokra a dolgokra, amiket a hármas is írt. Az ezekre adott válaszok viszont nem biztos, hogy teljesen egyértelműek lesznek. Pl. a nagypolgáriknál már előnyös, ha egyáltalán felújítás alatt áll... Sok alapból úgy néz ki, mintha háborús övezetbe érkeztél volna és kilátás sincs arra, hogy felújítsák.
Most éppen kedvező a bérlők helyzete, úgyhogy szerintem válogathatsz, ráérsz nézelődni, dönteni. Sulikezdés előtt azért pl. nem ennyire egyszerű a helyzet. Sokszor előfordul, hogyha nem ráz kezet azonnal az ember a tulajdonossal, akkor mire sarkon fordul, már jön más megnézni a lakást és ő el is viszi. Szóval használd ki, hogy kvázi kényelmes helyzetben vagy.
Azon felül, hogy milyen a ház és a lakás állapota, simán meg lehet kérdezni azt is már telefonban, hogy átlagosan mennyi a havi rezsi, milyenek a szomszédok, pontosan hol van, stb. Ha összeszeded a kritériumaidat, akkor így egy csomó lehetőség kapásból kiesik.
És ahogy mások is javasolták. Ha azt érzed, hogy a tulajjal van valami bibi, simlis, akkor bármennyire is tetszik a lakás, inkább keress másikat.
Most nem tudk linkelni, mert telefonról vagyok, de én amikor még béreltem, a következőt tettem:
Google: "Questions before renting"
Rengeteg kérdőívet, kérdéssort fog kihozni, amiket érdemes végigkérdezni a tulajtól/közvetítőtől. Akár telefonon, akár személyesen, az mindegy.
A legtöbbjük komplett formanyomtatvány, így ha gép elől telefonálsz, már tölthető is,
ha pedig személyesen intézed, akkor érdemes kinyomtatva, és a meghagyott helyekre beírni a kapott választ.
Ez akkor kifejezetten kényelmes, mikor nem csak 4-5, hanem akár 20-25 lakást is megnézel.
Utána nagyon könnyű egy összefésült excel táblát csinálni belőle, de akár egyszerűen csak az asztalon puzzle-özve kirakosgatni és "egyben nézve", kizárásos alapon eljutni odáig, hogy csak 1-3 lehetőség maradjon, amik tényleg csak a legjobbak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!