Miért itthon a legdrágábbak az albérletek Európa-szerte, és ehhez képest miért itt a legzordabb a bérlő-bérbeadó viszony?
Külföldön, megélhetés-fizetés arányban is többszörösét kereső ismerőseim mondják, hogy ennyit, amennyit itthon elkérnek (főleg fővárosban) albérletért, soha nem fizetnének. Nem tartják normálisnak, hogy a fizetés harmadát-negyedét csak az albérlet viszi el.
Azonban nem lehet az egészet nyilván a bérbeadók kapzsiságára kenni (még ha egyértelműen azok is), hiszen azért adják ennyiért, mert megfizetik. De mégis ki? És miért? Mi magyarok ilyen beletörődőek lennénk?
A bérlő-bérbeadó viszony külön megér egy misét, a horror árakhoz képest bérbeadói oldalról különösen pofátlan feltételeket szabnak, sokszor gyakorlatilag fingani nem lehet a lakásban, rájárnak az emberre, nem tartják a privátszférát tiszteletben, mondván, az az ő ingatlanuk. Persze, akad nem egy igénytelen lakó is, de ez a magas lóról való flegmázás, hülyegyereknek nézés-mentalitás szerintem mindenkinek megvan, aki valaha lakott bérelt ingatlanban. Nem beszélve az önkényes áremelésekről és arról, hogy gyakorlatilag itthon mindenki feketén csinálja (aztán csodálkoznak, hogy nem lehet kitenni, fellépni a nem fizető senkiháziak ellen.)
"nekem meg szintén törvényadta jogom"
Linkeld már ezt a törvényt plz.
Értem én, de akkor is hülyeség az egész.
Polgári perben simán kiperelik majd belőled arra az időre is a lakbért, tehát semmiképp sem jársz jól.
Drága kérdező, óriási tévedésben vagy. Pontosan az ilyenek miatt teszi lehetővé a törvény azt, hogy a szerződés felmondását követően bíróság nélkül is kipaterolhassa a tulaj a végrehajtó segítségével a renitens bérlőt. A papír neve kiköltözési nyilatkozat, amit a közjegyző előtt teszel. Ez egy hivatalos dokumentum, amely lehetővé teszi, hogy a szerződés megszűnését követően azonnal végrehajtóhoz fordulhassak, aki kitesz a lakásból. Ennek minden költségét te állod. A nyilatkozattételét és szükség esetén a kilakoltatásét is. Ha pedig élek a gyanúperrel, hogy olyan valaki költözne a lakásomba, aki időközben akár teherbe is eshet, akkor kérek tőle egy úgynevezett befogadói nyilatkozatot is (ennek költségét szintén ő fizeti), amely megnevezi azt a lakóhelyet ahova terhesen/kisbabával a moratórium idején költözni fog. Annak a lakásnak a tulaja természetesen aláírja a papírt, hogy a leendő bérlőm szükség esetén odacuccolhat.
Az én lakásomba ezen nyilatkozatok nélkül beköltözni nem lehet, úgyhogy egy általad vázolt simliskedés esetén a végrehajtó olyan gyorsan hajít ki az utcára, hogy csíkot húzol magad mögött. A lakás ugyanis valóban magántulajdon, de az enyém.
Milyen magántulajdon???????????????? Tudod kinek van magántulajdona te nagyon okos? A tulajdonosnak, NEM A BÉRLŐNEK!!!
Egyébként már megint te trollkodsz, aki kiírta, hogy nem maradhat a képzeletbeli várandós párjával az albérletben?! Két ilyen értelmes "jogász" nem lehet egy véletlen!
Az ingatlan a bérbeadó tulajdona, de a törvényi szabályozás az, magántulajdon megsértése az, ha az adott lakó (tehát nem feltétlenül a tulajdonos) engedélye nélkül bárki oda belép.
Amúgy leírtam erről a jelenségről a véleményemet (gyengébbek kedvéért mégeygszer: szerintem sincs így jól) de megint látom, hogy jó átlagprolihoz mérten ismét sikerül félreértelmezni az egészet.
Kérdező, ne beszélj már marhaságokat! Fogalmad nincs az egészről, csak zagyválsz esz nélkül.
A lakas NEM a te magántulajdonod, a feltételeket NEM te szabod, normális bérbeadó pedig MINDENT lepapíroz, így ingyenélősködés esetén azonnal kibacható vagy.
Ha a tulaj nem volt körültekintő és nem írtak kiköltözési nyilatkozatot, akkor felmondja a szerződést és a felmondási idő után lehet elmenni. Ha meg proli módjára nem vagy hajlandó menni, akkor per útján fogsz repülni és utólag MINDEN költséget, per, végrehajtó költsége stb be lesz rajtad vasalva, úgyhogy lehetőleg ne reklámozzad az agyhalott ideológiádat. Na meg talpraesett tulaj seperc alatt ellehetetleníti a jogszerűtlen ottlakásodat, aztán majd lehet csodálkozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!