Hogyan kell egy lakást kiadni albérletbe (szerződéssel, adózva, közüzemeket névre átiratva)? Mire kell figyelni? Aki gyakorlott benne, le tudná írni lépésről lépésre szájbarágósan?
7-es, 10-es: végre! Köszönöm! Számtalanszor tanácsoltam már itt az oldalon hasonló kérdésekben, hogy a közmű órákat SOHA nem iratjuk át a bérlőre és mindig rommá gyaláztak emaitt. Egyrészt én közüzemi ügyeket nem vagyok hajlandó intézni, másrészt meg mi az, hogy a saját tulajdonú mérőóráadt átíratod egy idegenre? Olan, mintha kölcsönadnád az autódat 1 hétre, de nem kölcsönadásit írsz, hanem átiratod a nevére :)
Adózás terén én mindig az egyszerűt választom, ahol 10%-nak veszik a reszit. Valójában a rezsi átlagben ennek a duplája, de nekem megér annyit, hogy ne kelljen a számlákat összeszedni. Én nem is tudnám, mert online jönnek, soha meg sem nézem és csak fél évig tároldónak :)
10-estől szeretném kérdezni, hogy a közjegyzői szerződésel most végül is egyenértékű a határozott idejű? Olyan tekintetben, hogy a határozott idő lejárta után simán kirakható a bérlő nem? Nekem ez így lenne logikus.
10-es vagyok
A közjegyzői szerződés gyakorlatilag egyenértékű egy 2 tanús szerződéssel - mindkettő érvényes - ha NINCS "kiköltözési záradékkal" ellátva. A közjegyzői szerződésnek gyakorlatilag ez a záradék az értelme (ezt külön kérni kell!) meg talán az, hogy jogilag olyasmikre is kitérhet, amik neked laikusként eszedbe sem jutnának.
A záradéknak az a lényege, hogy nem kell bíróságra járkálnod, ha a nem fizető bérlőd, vagy a határozott idejű szerződés lejárta után a bérlőd nem hajlandó kiköltözni.
Ezzel a záradékkal azonnal mehetsz a végrehajtóhoz, aki MAXIMUM 30 napon belül, hivatalosan és törvényesen kirakja az ingatlanodból.
Ha mindehhez még befogadási nyilatkozatot is kérsz, akkor még moratórium alatt ki kitehető.
Azért nem vagyok teljesen laikus és albérletis jogász írta a szerződésemet :)
Ha jól értelmezem, a határozott idejű, két tanús szerződés ha lejár, de mondjuk nem költözik ki a bérlő, akkor sem rakhatom ki? lyankor nincs érvényes szerződése.
Jogszerűen és elvileg csak bírósággal rakhatod ki, ha nincs kiköltözési záradékos szerződésed.
Mondom elvileg, mert azért gyakorlatban ezt a bérbeadók általában megoldják saját hatáskörben, aztán ha a lakásfoglalónak (mert ez már nem bérlő, bérlő aki fizet) nem tetszik, menjen ő a bíróságra!
Lejárt határozott idejű szerződésnél nem kell pereskedni!!! A kiürítés szinte azonnal - max 2 hónap - végrehajtható!
Ki mondta, hogy pereskedni kell?
Arról volt szó, hogyha nincs közjegyzői záradék, akkor csak bírósági határozat után végrehajtható.
Amit linkeltél az igaz, csakhogy mire ez lezajlik, minimum 3-5 hónap mire kiteszik, addig használja a rezsidet és nem fizet bérletet.
#19 Te tudod milyen gyorsan intézkedik egy végrehajtó??? Ugyanolyan gyorsan ebben az esetben mint a közjegyzős szerződésnél elárulom!
"A megfelelően előadott kérelem beérkezését követően legkésőbb 5 munkanapon belül intézkedik a bíróság, és máris végrehajtóhoz kerülhet az ügy. A végrehajtót a bíróság felhívja, hogy foganatosítsa a lakás kiürítését, és az eljárás időpontjáról értesítse az illetékes rendőri szerv vezetőjét, kiskorú személy érintettsége esetén pedig az illetékes gyámhatóságot is."
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!