Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Visszajár a kaukció?

Visszajár a kaukció?

Figyelt kérdés
Egyetemistaként béreltem egy szobát. A kormányrendelet miatt bezart az egyetem es aztan a munkahelyem is. Mindkét eset azutan tortent, hogy a lakbert plusz rezsit kifizettem. Ezutan haza kellett jonnom, mert se egyetem se munka. Ebben az esetben a főbérlőnek vissza kell adni a feleslegesen kifizetett lakbért+rezsit, illetve a kaukciót?
2020. ápr. 14. 17:58
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
23%

Ha nincs szerződés, akkor a következőt cisnálhatod: fizetési meghagyást küldesz neki közjegyzőn keresztül a kaució összegéről. Ezután neki 15 napja van, hogy ellentmondjon a követelésnek. Ha megteszi, akkor a dolog peres üggyé alakul, ha nem, akkor ezzel slismeri a tartozást és behajtható lesz rajta.

Volt hasonló ügyem, én etikai alapon azt mondom, a jelenlegi hónap jár neki, akár ott laksz, akár nem. De a kauciót mindenképpen követeld vissza.

2020. ápr. 14. 21:47
 12/23 anonim ***** válasza:
100%
#11 A lakásbérlés/kiadás nem "etikai alapon" megy, hanem üzlet. Az a mérvadó, ami a szerződésben van. Mivel az egy határozott idejű szerződés, a bérbeadónak ki kell fizetnie a lejártáig hátralévő összes hónapra a lakbért, kivéve ha a bérbeadó közben talál új bérlőt, vagy ha a kérdező keres maga helyett más bérlőt.
2020. ápr. 14. 22:17
 13/23 A kérdező kommentje:
A szerzodesben az áll, hogy "Bérbeadó bérbe adja, Bérlő pedig 2019.napjától határozott 1 évre terjedő időtartamra bérbe veszi..Illetve az is benne áll, hogy a szerződésben nem szabályozott kérdésekben az 1993. évi LXXVIII. törvény, valamint A ptk. szabályai irányadók
2020. ápr. 14. 22:47
 14/23 anonim ***** válasza:
66%
Akkor addig kell fizetned a bérleti díjat amíg le nem jár az egy év. Ezt vállaltad a szerződésben.
2020. ápr. 15. 00:05
 15/23 anonim ***** válasza:
21%
Ritka hülye az, aki azt hiszi, hogy egy bíróság meg fog ítélni olyat, hogy puszira fizessen ki valaki előre egy éves bérleti díjt. Hiába lett leírva, ez súlyosan sérti a jó erkölcsöt. Különösen jelen helyzetben.
2020. ápr. 15. 00:20
 16/23 A kérdező kommentje:
De az, hogy 2019 határozott napjától jelent valamit? Mármint, hogy én nyilván tudom, hogy melyik honapban koltoztem be és ehhez viszonyitva mikor jar le az egy ev, azonban ebbol, hogy 2019 kiderül bármi konkrétum?
2020. ápr. 15. 00:29
 17/23 anonim ***** válasza:
100%

Nincs semmilyen dátum a szerződésben? Pl, az aláírásnál? Vagy valamilyen számla amivel igazolni tudja bárki, hogy te mikor kezdtél el ott lakni? Email? Sms? Telefonhívás? Szóbeli megegyezés (szóbeli szerződés is létezik)? Tanúk?

Ezzel szerintem kár variálni, ha tényleg perre vinné az ügyet mert annyira pofátlan vagy, akkor könnyedén bizonyíthatná, hogy mikor költöztél be.

2020. ápr. 15. 00:40
 18/23 A kérdező kommentje:
Szerintem nem létezik szóbeli szerződés, azért kérlek ne túlozzunk már..És nem vagyok pofátlan. Nyilván gondolom, hogy nem kapom vissza a kauciót. De szerintem egy egyetemista, aki tanul éjjel-nappal, mellette dolgozik, csak megkérdezhet ennyit esetleg
2020. ápr. 15. 00:48
 19/23 anonim ***** válasza:
78%

Őőőő... ez nem szerintem, vagy nem szerintem kérdése. Három módon lehet (legalább) szerződést kötni: írásban, szóban és ráutaló magatartással.

Ha egy boltban veszel valamit és közben egy mukkot nem szólsz, akkor is ráutaló magatartással lényegében egy vételi szerződést kötsz.

Attól mert valamiről nincs aláírt szerződés két tanúval, még megtörtént. Rohadtul könnyen lehetne bizonyítani azt, hogy te mikor költöztél be az albérletbe, akkor is ha ez nincs leírva a szerződésbe (bár ez egy nagyon amatőr húzás lenne).

2020. ápr. 15. 01:09
 20/23 anonim ***** válasza:
81%
#15 Nem puszira és nem előre kell kifizetni. A jogszabályok számítanak és a szerződés, nem a jó erkölcs. Ha azt vállalom, hogy egy évig bérlek egy lakást, akkor azt is vállalom, hogy kifizetem. Ennyi.
2020. ápr. 15. 06:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!