Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » A kauciónak van elévülési ideje?

A kauciónak van elévülési ideje?

Figyelt kérdés

6 éve lakom egy lakásban, amit a tulajdonos el szeretne adni. Ma voltam nála, hogy megbeszéljük hogyan tovább. Ezt a hónapot már 7-én kifizettem, ahogy szoktam. És úgy gondolta hogy az ehavi fogyasztásomat kifizetem jövő hónap elején. Ez tiszta sor.

Kérdeztem mikor jön megnézni a lakást, hogy minden rendben van-e és visszaadja a kauciót. Na hát azt ő nem adja, mert akkora elhasználódás úgyis biztos van. 150 ezer forintról beszélünk, amivel én számoltam a következő lakás kauciójánál.

A lakásban kárt nem tettem. Minden tiszta, megkímélt. Tavaly festettünk ki, édesapámmal és bátyámmal, akik festők. Akkor is kizárólag az anyagárat vonta le a lakbérből, a munkadíjat nem. De úgy voltam vele, hogy magamnak csinálom. (Akkor azt mondta, hogy a lakás még évekig kiadó lesz). Szóval a lakás tulajdonképpen szebb mint mikor kivettem. Egyetlen csillárt vertem le veletlenül. Nem volt értékes és pótoltam is hasonló modernebb darabbal.

Azt mondta hogy hat év után senki nem ad vissza kauciót, az max 1-2 év után szokás. Én viszont nem értem miért ne járna vissza. Megtehetem, hogy cserébe legalább a rezsit nem fizetem ki? Így is bukok, de mégsem annyit .

2020. márc. 11. 17:16
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Nincs ilyen. Addig él a kaució amíg a szerződés.
2020. márc. 11. 17:27
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
Visszajár... Nincs elévülési idő ez baromság! S nyugodtan vonasd le belőle a rezsit! Ne legyen lelkiismeret furdalásod!
2020. márc. 11. 17:44
 3/13 anonim ***** válasza:
91%

Ha nem adja vissza, akkor lakd le, és tedd félre a fizetésedből.

Azért nem adja vissza, mert nincs pénze erre...

Mond meg neki, hogy oké, de ha nem tudja visszaadni akkor lelakod, mert máshogy nem lesz pénzed következő albérletre, és egyébként is jogodban áll.

Ha kekeckedik továbbra is akkor irány a jegyző!

2020. márc. 11. 17:49
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

"Azért nem adja vissza, mert nincs pénze erre."

Oké, de ez nem így működik.

Az vissza jár. Ha nem akarja visszaadni (és nincs jogalapja) akkor az szerződésszegés.

2020. márc. 11. 17:52
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Nincs elévülési ideje, és nem a lakás természetes elhasználódására használható fel. Hanem a nemfizetésre, valamint a lakó civilizálatlan viselkedése vagy szándékos károkozása miatti károkra. De nálad erről nincs szó.

[link]

Ha van időd guglizni, akkor ezt ugyanígy leírva megtalálod ügyvédek weboldalain is, az nyomósabb érv, mint egy ilyen összeollózott női oldal.

Ha máshogy nem megy, fenyegesd meg, hogy beperled, és akkor a bírósági költségeket is neki kell fizetni. (Ami nem biztos, hogy tényleg így lenne, de hátha beveszi.)

2020. márc. 11. 17:54
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

Nincs ilyen, visszajár.

Az elévülés a követelés napjától számítandó, tehát a kiköltözésedtől ketyeg, és 5 év - amit megszakít többféle esemény, amit az összeg behajtása érdekében teszel majd.

Ha akkortól 5 évig tojsz rá, akkor elévül.

2020. márc. 11. 20:50
 7/13 anonim ***** válasza:
100%
4: Ha eladja a lakást, lesz pénze. Ennyit erről.
2020. márc. 11. 20:51
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

7#!

Ennyi, de el se költhette volna.

2020. márc. 11. 21:21
 9/13 anonim ***** válasza:
100%
Persze, hogy nem költhette volna el.
2020. márc. 11. 21:24
 10/13 anonim ***** válasza:
100%
visszajár. és egyébként is a "normál" elhasználódás nem a kauciót érinti, az a bérbeadás járulékos költsége.
2020. márc. 12. 08:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!