Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Mit tehetnék? Tegyek feljeéent...

Mit tehetnék? Tegyek feljeéentést vagy be kell nyelnem?

Figyelt kérdés

A lakásom 6 éve ki volt adva albérletbe, de most szükségem van rá, így március közepéig adtam határidőt a bérlőknek. A rezsit és az albérleti díjat minden hónap 20-ig szokták nekem átutali, ami ebben a hónapban nem történt meg. Próbáltam elérni őket telefonon, de nem veszik fel. Személyesen is voltam a lakásnál de nem nyitottak ajtót. Majd a szomszédtól tudtam meg, hogy elköltöztek és üzenik, hogy a kulcsok a postaládában vannak.

A lakásba bemenve, valóban lakatlan. A bútorok közül van, ami hiányzik, van ami tönkrement. A bérlő tartozik a januári bérleti díjjal, illetve a februári azon részével, amíg ott lakott. Illetve az ezidő alatt használt rezsivel.

Nem érem el telefonon, próbáltam facebookon is, bár tudtam, hogy esélytelen. Fogalmam sincs most hol laknak. Hogy tudok a pénzemhez jutni?

2020. febr. 26. 09:31
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
86%

Ha rendesen bevallottad őket, és volt érvényes bérleti szerződés, akkor bírósági úton behajthatod kamatostul.

Készíts fényképeket, nem ártott volna beköltözéskor is készíteni.

2020. febr. 26. 09:39
 2/25 A kérdező kommentje:
Annak idején ezt a szüleim intézték. Fényképek vannak a lakásról. Szerződés van, két tanúval aláíratva ingatlanos előtt. Nem tudom ez mennyire hivatalos. Főleg, hogy annó egy évre lett kötve. Hogy bizonyítom, hogy nem fizettek nekem?
2020. febr. 26. 09:43
 3/25 anonim ***** válasza:
96%
2 havi kaució nem volt?
2020. febr. 26. 09:49
 4/25 anonim ***** válasza:
82%

Nem volt kaució?

Ha a lakáskiadásból származó jövedelem után adóztál - vagyis tiszta vagy a NAV-nál - akkor feljelentheted őket. Persze enélkül is feljelentheted őket, de akkor a NAV téged is meg fog büntetni eltitkoltad a jövedelmed. A kaució és az albérleti díj átadását / átvételét minden esetben dokumentálni kell.

2020. febr. 26. 10:41
 5/25 A kérdező kommentje:
Volt kaució, de az édeskevés. Annak idején jóval olcsóbban vették ki a lakást. Már akkor is áron alul, 60 ezer forintért. Tehát 120 ezret adtak. És rengeteg kárt tettek a lakásban. Ráadásul iszonyatosan magas villanyszámlát hagytak maguk után.
2020. febr. 26. 11:02
 6/25 anonim ***** válasza:
94%
Akkor ügyvéd kell aki ilyenekre szakosodott vagy a behajtónak eladod a tartozást.
2020. febr. 26. 11:04
 7/25 A kérdező kommentje:
Az dokumentációnak számít, hogy a bankszámlakivonaton látszik az utalás? Mert altalaban így fizettek. De ha ők azt mondják, hogy személyesen adták át nekem (ilyen is volt), akkor hogy bizonyítom, hogy nem. Ilyenkor kézzel írt papírkát adtam neki, hogy átvettem ennyi meg annyi forintot. Ez hivatalosnak számít?
2020. febr. 26. 11:06
 8/25 anonim ***** válasza:
97%

NAV-tól teljesen függetlenül indíthatsz közjegyzői fizetési meghagyást, amit az állandó bejelentett lakcímükre fognak postázni tértivevényesen.

A már nem is a legújabb törvény szerint, ha átveszik, ha nem, az abban foglaltak érvénybe lépnek.

Ha 15 napon belül nem kifogásolják meg a fizetési meghagyásban szereplő összeget, akkor az 30 napon belül végrehajtható.

Te azzal ne törődj, hogy nem tudod hol vannak, majd a végrehajtónak lesz hivatalos módja megtalálni a munkahelyüket és letiltatni a fizetésüket. Ha meg nem bejelentve dolgoznak, akkor az állandó bejelentett lakásukon fognak végrehajtást kezdeményezni. Egy biztos, az adósságuk nem évül el, sőt kamatozik.

És nem kell idekeverni a NAV-ot, ez két teljesen különálló dolog!

Majd ha a NAV úgy gondolja, hogy adóhátralékban vagytok, indít eljárást, de ez nem azt jelenti, hogy te nem hathatod be a jogos követelésedet!

2020. febr. 26. 11:13
 9/25 anonim ***** válasza:
100%

Eljárás esetén nem neked kell bizonyítanod, hogy nem fizettek, hanem nekik, hogy fizettek, úgyhogy nyugi van!

Amiről nincs dokumentációjuk - bármilyen általad aláírt sajtcetli - az jogilag nem lett fizetve.

2020. febr. 26. 11:16
 10/25 anonim ***** válasza:
61%
Örülj hogy elmentek és a kaució is nálad maradt. 6 év alatt pedig termelt annyit hogy fel kellene újítani amúgy is hiszen avul ennyi idő alatt szépen a lakás és végig termelte a pénzt. Az 1 hónap nem fizetésre szintén ott a kaució.
2020. febr. 26. 11:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!