Cigányként nem tudok albérletbe menni?
Nem tudok albérletbe menni nagyon régóta. Kb 8 hónapja próbálkozom :((
4 éve dolgozok pincérként. A szüleimnél élek akik már nagyon nem akarnak engem. Szeretnék ha elmennék. Amúgy a rezsibe beszállok,de akkor is úgy gondolják ennyi idősen egyedül kellenne boldogulnom. Igazuk van. Viszont úgy érzem szinte lehetetlen a helyzetem.
Interneten/ Telefonon a kommunikáció zökkenőmentes mindig. Általában egy személyes találkozás követi ahol a részleteket átbeszéljük.
Nem akarom részletezni,de röviden egy pl
- Telefonban normálisak,kedvesek. Fontos,hogy azonnal jöjjön valaki aki beköltözhet stb. Személyes találkozás. Elutasítás,félrebeszélés, még 10000x másik ember is megnézi a lakást szóval nem tud semmi pontosat mondani..majd hív.
Hívtak? Nem! Hívtam én őket. Jött a kamu szöveg,hogy mégsem adják ki stb stb természetesen még hónapokkal később is fent volt a hirdetésük.
Személyesen volt aki azt mondta " ne haragudj,de romának nem merem kiadni" akkor sem ha dolgozik.
Volt olyan aki látványosan lenézett,undorodott tőlem.
Cigány vagyok,de nem vagyok ápolatlan. Nem öltözöm kihívóan stb. Normálisan beszélek,kultúrált vagyok. Érettségiztem aztán szakmát szereztem. A szüleim is dolgoznak. Édesapukám (ő magyar) rendőr az anyukám eladó (cigány.."sajnos" külsőre rá hasonlítok az az barna a bőröm) nem élünk putriban.
Konkrétan lehetetlenné teszik számomra azt,hogy albérletbe mehessek. :(( most is próbálkoztam. Elutasítottak. Itt mondjuk kerek perec szintén kimondták,hogy 1) fiatal vagyok (23) és nem igazán szeretik a fiatalokat + ne vegyem zokon,de a származásom miatt van bennük előítélet és a környezetük nem szereti a romákat. Nem bíznak bennük. Nem kívánnak drámát hallgatni mindennap stb. Hiába mondtam,hogy abszolút nem ez vagyok és egyedül lennék. Régóta próbálok albérletbe jutni és elmondtam,hogy dolgozom is. Süket fülekre találtam. :( Szerintem nem is hisznek nekem sokan.
Nem tudom mitcsináljak már. Most már más városokban is próbálkozom,de akkor munkahelyet is váltanom kell majd. :((
Részben a magyar törvényeknek is köszönheted a helyzetet. Amikor a törvény a tisztességtelen bérlőt védi a tulajjal szemben akkor mit vársz a tulajdonostól. Megpróbálja minimalizálni a kockázatot.
H
Igazán sajnálom, hogy így állnak hozzád. Az írásod alapján valóban nagyon értelmes lehetsz. Hidd el, veled semmi de semmi baj nincs!
Imádkozom, hogy sikerüljön találnod egy szuper albérletet! 🙏
A bérbeadó üzleti partner.
Olyan partnert keress, aki számlaképes - mert akkor ő képben van.
Függetlenül a származásodtól részletes szerződése lesz arra, hogy mi van, ha mást is beköltöztetsz, és mi van, ha nem akarsz kiköltözni vagy ha kárt tettél a lakásban. És fog kérni közjegyzői nyilatkozatot.
A többiek - akikkel találkoztál - feketén adják ki, és úgy védekeznek, hogy többek között származás alapján csökkentik a kockázatot.
Nálam azért nem került tető alá cigány családdal a bérlés tavaly, mert az áron aluli lakásból is csak alkudtak, alkudtak, pedig belvárosi volt a lakás, azonnal kellett volna nekik, amiben partner voltam, utazásra sem időt, sem pénzt nem kellett volna költeniük, a rezsielőleget sokallták, stb., stb.
Szóval üzleti okokból.
11: Igen.
És azt is el kell mondani akkor már, hogy ha nem sikerül jó áron kiadni megbízható embernek, akkor inkább nem adja ki, talán el is adja az ember.
Jelenleg nagyon kicsi a hozam bérbeadásból (3-4%), és nagy a kockázata. És még dolgozni is kell vele.
amikor 6% az állampapír, sokan meggondolják magukat, amikor szembesülnek vele, hogy csak olcsón és kockázatosan tudnák kiadni.
Tehát lehet, hogy ahol nem kaptad meg a lakást, végül ki sem adták senkinek.
Vannak albérlet közvetítő és kezelő cégek. Ott a céggel állsz szerződésben a tulajjal nem találkozol. Egy próbát megér.
Nekem cimborám járt úgy hogy MAGYAR srác jött megnézi meg kivenni az albérletet. 2év volt mire kipaterolta a 6kancigányt akik az elejétől SEMMIT nem fizettek. Jó nagy bukó volt neki.
Lány vagyok.
Sosem kérdeztem meg,hogy "azért mert cigány vagyok" sőt legtöbb esetben csak finoman puhatolózva annyit szoktam kérdezni,hogy akkor esetleg van-e lehetőség még? stb.
A szüleim 6 évig próbálkoztak albérletbe menni,de nem sikerült nekik. Anya szállodákban élte le a fél életét + a szüleinél. És amikor apával megismerkedett utána rá pár évvel sikerült venni egy családi házat. De albérletbe nem tudott menni.
Nekem nincsen állatom.
Egyedül lennnék. Gyakran elmondom és a bizonyítványomat is viszem. Elmondom,hogy dolgozom. De nem érdekli őket.
Persze értem. Ez van. Cigány vagyok szokjak hozzá,hogy ezt kapom pár fajtársam miatt. Köszönöm még 1x.
Értem amúgy és köszönöm,hogy minden második ember megostotta személyes rossz tapasztalatait..de ezzel mit kezdjek? Az az ember nem én voltam. Emiatt ne is álmodjak albérletről? A barátaim 90%-a magyar. Volt aki felajánlotta összecuccolna velem. Nem adták nekünk ki a lakást. Miért? A tulajdonosnak 1 kérdése volt? A barátnőm milyen származású és amúgy hány évesek is vagyunk? Lényegtelen azthiszem.
A rémtörténeteket lehet írogatni. Én is tudom,hogy milyen emberek vannak a cigányok között. De ez nem mindenkire vonatkozik.
Lány vagy, és még így se? :(
Először azt gondoltam, hogy fiú, úgy érthetőbb lett volna.
A lecsúszottabb településeken se a nőkkel van a probléma, hanem a férfiakkal, abból is a fiatalabb generációval.
Pedig nőként jól el tudnád rejteni a származásod, mai napig van egy nő ismerősöm, akiről sose gondoltam volna, hogy roma.
Egyszer elmentem volna hozzájuk, és azt mondta, ne menjek, szabályosan megtiltotta...
Utólag összeállt a kép, bár lehet, ha mondtam volna, bennem semmi előítélet, akkor odaenged.
És ahhoz képest, hogy roma, grafikus tervezőként dolgozik, kiadványokat tervez, papír, és web formában.
Próbáld minél inkább elrejteni a származásod külsőleg, sajnos, ez ilyen. :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!