Nem gondoljatok hogy alberletbe lakni penzkidobas?
Minden honapban kifizetsz egy valag penzt azert ami sosem lesz a tied. Az alberletre szant penzbol miert nem vesztek fel hitelt, es fizetitek annak a torlesztoreszletet?
Lehet hogy valamennyivel tobb, de az a sajat tulajdonod (lesz), es nem elszorod.
Azért, mert az emberek nagy része nem hitelképes.
Minimálbéres bejelentésre nem nagyon kapsz semmit. Egyik munkatársamnak 20+ év munkaviszonya van, pár milliót is csak 10+ éves futamidőre kapott lakás felújításra. Másik munkatársamnak a szülei a "kezesek" mert egyedül nem kapná meg.
Sokan nem tudják félretenni az önerőre valót, vagy nem éri el a jövedelmük a hitelhez szükséges összeget. Pl családosoknál ez gyakori. Esetleg munkanélküliek, nem stabil a munkahelyük, nincsenek rendesen bejelentve, idősek a hitelhez, bar listások... nyilván szívesebben lakna mindenki sajátban de nem mindenkinek adatik meg.
Mi 8 év külföldi munka után veszünk most házat hitel nélkül. Nem palota, majd felújítjuk... de a hitelről lebeszélt a család. A tesóm 10 évig nyögött egy sz*r kis 7 milliós hitelt ami 2009-ben megduplázódott. Nem rizikózunk.
Koszonom a valaszokat.
A valaszadok nagy resze nem ertette meg a kerdesem lenyeget.
Nem ertunk egyet, de ez nem baj :)
Egy parasztházban nőttem fel, aztán 23 evesen 2007 ben vettem is magamnak a faluban egy leharcolt kádárkockát 7millióért 10 ev hitelre.
Kezdetben nagy volt a lendület, de 2 -3 év alatt úgy megutáltam, hogy olyan nincs...
Mindenert te vagy a felelős, tél előtt rendbe rakatni a kéményeket, kimeszelni időnként a házat, hangyákkal hadakozni, egerek... A kert, nem csak egy kis veteményesből áll, hanem rengeteg fűnyírásból stb stb... Munka munka munka...
Nagynehezen letellett az a rohadt 10 év, abban a pillanatban meghírdettem a házat ár alatt, eladtam a fenébe, most a falumban élek egy hasonló kádátkockában albérletben.
Havi 40+rezsi, de állítom, így is kevesebbet költök rá, mintha a sajátom lenne, nincsenek várattlan költségek, nem az enyém a teljes felelősség... Szezonban a tulaj havonta egyszer lecsapattatja a füvet pár helyi részegessel, van egy kis konyhakertem, csak azzal kell foglalkoznom, ha engem kérdeztek, soha többet saját ház...
Nem értem miért lenne pénzkidobás, vagy ha mégis az, akkor ezer más dolog is az az életben. Pénzkidobás a BKV bérlet, hiszen sosem lesz a tied a busz. Pénzkidobás a könyvtári belépő, hiszem sosem lesz a tiéd a könyv. Pénzkidobás a kondibérlet, hiszen sosem lesz a tiéd a konditerem. És még lehetne sorolni.
Fizetsz és cserébe használhatod a lakást, van hol laknod, nem csak elszórod a pénzt a semmire. Nyilván hosszútávon a saját ingatlan jobban megéri, bár sokak szerint ez sem egyértelmű, hiszen egy lakás/ház fenntartása is csak viszi a pénzt. Ugyanakkora a bérlésnek is megvannak a maga előnyei, kezdve azzal, hogy sokkal könnyebb a helyváltoztatás, nem kell a lakásfenntartással vacakolni, illetve olyan helyen lakhat az ember, ahol a büdös életben nem tudna saját ingatlant venni még hitelre sem, például nagyvárosok központjában.
Persze a nyugodt albérlői élethez az is kell, hogy megfelelően szabályozva legyenek a bérlés feltételei. Nyugati országokban ez meg is van, Magyarországon kevésbé. Magyarországon még megvan az a felfogás, hogy a tulaj kvázi szivességet tesz azzal, hogy beenged a fenséges tulajdonába lakni, és egyébként sokszor az albérlők csak vendégnek érzik magukat a saját lakásukban, mintha egy szállodában élnének. Máshol ez nem így van, például Németországban kb nem is találkozik a tulajdonossal a bérlő, mert mindent ügynökségek intéznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!