Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Lakást adok bérbe, hivatalosan...

Lakihegyi É kérdése:

Lakást adok bérbe, hivatalosan. A szerződésben benne van, hogy nem jelenthetnek be mást, mégis ma szembesültem vele, hogy legalább 3 embert - barátaikat - bejelentettek. Mi károm származhat ebből? Van-e valakinek ilyen jellegű tapasztalata?

Figyelt kérdés
2019. okt. 4. 16:43
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
72%

Megdöbbentő, hogy a 19 válaszból talán kettő-három normális és objektív, a többi a szokásos albis topik "dobd ki őket" mantrája. Ezt a kérdést (meg még jó néhány hasonlót) jól oda lehetne linkelni azoknak a kérdezőknek, akik affektálva értetlenkednek, hogy miért akar magyar ember saját ingatlant, miért nem jó a bérlemény. Na, kb. ennyire vannak képben a bérbeadók (és bérlők) a helyzettel, hát a kisf.szom sem akar évtizedekig így élni...

A kérdező egy fia bizonyítékot nem említett, ami a bejelentkezést valóban alátámasztaná... levelezési címnek akármit meg lehet adni, én rendszeresen 30 km-re anyámékhoz vagy a munkahelyemre vitetem a csomagjaimat, egyes leveleimet.

De ha történetesen be lennének jelentkezve (amit nem tud, mert a szerződésen nincs rajta a neve, egyéb esetben pedig okirathamisítást követnek el - mi anno a tulaj által aláírt lakcímbejelentővel ÉS a bérleti szerződéssel mentünk) sem származik semmi károd, ugyanis a lakcímbejelentő hátoldalán Arial 10-es betűtípussal boldolva van szedve, hogy ezzel semmiféle jog nem keletkezik az ingatlanra. Tehát kár nem ér téged közvetlenül. Ami ebben az esetben gáz lenne, hogy valaki okirathamisításra vetemedik, na azt én is bőven fenntartással kezelném.

2019. okt. 5. 12:28
 22/27 anonim ***** válasza:
69%
A testvéremék épp költöznek, a régi helyre már nem akarnak levelet, az újnál meg még nincs postaláda, így az elmúlt hetekben több levelük is hozzánk jött, pedig mi is albérletben élünk. Ettől függetlenül nincsenek bejelentve hozzánk, még csak nem is aludtak itt soha.
2019. okt. 5. 15:08
 23/27 anonim ***** válasza:
81%

Engem zavarna az is, ha megkérdezésem nélkül a bérlőm haverjai levelezési címként használnák az ingatlanomat, mégis milyen alapon?

Ez is egy határátlépés. Mindegy, hogy ebből tényleges károm nem származna..

2019. okt. 5. 22:32
 24/27 anonim ***** válasza:
66%

Kedves Utolsó,

Max a postaládádat használja, de ez is relatív, a bérlés pillanatában, hogy mennyire a tiéd, hisz pont azért fizet, hogy az "övé" legyen a meghatározott időre.

2019. okt. 6. 01:35
 25/27 anonim ***** válasza:
66%
#23 És milyen határt lép át? Gyorsabban kopik a postaláda vagy mi? :D Aki ennyire kontrollmániás, az ne lépjen az albérleti piacra...
2019. okt. 6. 04:25
 26/27 A kérdező kommentje:
Köszönöm a gyors válaszokat. Beszéltem a bérlőkkel. Ilyen-olyan okok miatt megengedték a barátaiknak, hogy levelezési címkét a postán leadják a címet, nem lakásként. Ettől függetlenül elmegyek az okmányirodába, hadd lássák tisztán.
2019. okt. 6. 06:14
 27/27 anonim ***** válasza:
100%

Van itt egy-két félreértés.

Egyrészt azt nem lehet kikötni egy bérleti szerződésben, hogy "nem jelenthetnek be mást". Azért nem, mert a lakcímbejelentést mindenki saját magának intézi, azon az alapon, hogy valahol lakik. Tehát nem értelmezhető, hogy nem jelenthetnek be mást. Ehelyett azt kell kikötni, hogy másokat nem fogadhatnak be, így ezzel az egész problémát eliminálod. Amúgy is, neked az az érdeked, hogy más illetéktelenül ne lakjon ott, és nem az, hogy ne legyen bejelentve. (Ez egy ilyen jó öreg házmester beidegződés, hogy ezt tartja minden bérbeadó az elsődleges problémának.)

Másrészt okirathamisításról beszélnek itt többen, mert kéne a tulajdonos aláírása, és biztos hamisítva lett. A kérdező maga írja, hogy "hivatalosan" ad ki lakást, tehát valószínűleg van egy közokiratba/tejes bizonyító erejű magánokiratba foglalt bérleti szerződés, ami alapján az adott lakás tekintetében a bérlő (saját jogán) hozzájárulhat a lakcímbejelentéshez. Az okmányirodai ügyintézőnek nem feladata vizsgálni, hogy kik jogosultak egy bérleti szerződés alapján egy lakásban lakni - ha Józsi azt állítja, hogy ő ott lakik, és én mint bérlő hozzájárulok, akkor szabályosan történik a bejelentés.

Természetesen abban az esetben is történik okirathamisítás, ha valaki olyan címre jelentkezik be, ahol nem lakik - ez Magyarországon egy különösen virágzó iparág haszonszerzés reményében, és általában tulajdonosok segítik egymást ebben. Ha arra gyanakszol, hogy valaki úgy jelentkezett be, hogy nem is lakik ott (ami valójában neked, mint bérbeadó jó, de tisztességes magyar állampolgárként próbálsz tenni ellene), akkor tegyél feljelentést.

2019. okt. 6. 09:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!