Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Isten sem ismeri a jövőt,...

Isten sem ismeri a jövőt, vagy direkt taszította bűnbe az emberiséget?

Figyelt kérdés
2019. máj. 28. 13:44
1 2 3 4 5
 21/44 A kérdező kommentje:

"Minden feltételt úgy alakított, hogy ne egyen Ádám a fáról"

Fordítva. Ha Isten ismeri a jövőt, akkor tudnia kellett hogy Ádámék ennj fognak a fáról, ha úgy teremt, ahogy. Ha ennek ellenére teremtett meg mindent pont olyannak, amilyen, az azt jelenti hogy direkt mindent azért teremtett olyannak, amilyen, hogy Ádámék bűnbe essenek.

Ha tudod hogy X lelőné Y-t, és direkt bezárod őket egy szobába és bedobsz nekik egy pisztolyt, akkor szándékosan te idézted elő a katasztrófát. Hisz ha tudod hogy ilyen körülmények gyilkossághoz vezetnek, akkor milyen aberrált okból kifolyólag teremtenéd meg szándékosan a gyilkosság körülményeit?

2019. máj. 28. 15:40
 22/44 A kérdező kommentje:

"Ez viszont buktatja a szabad akaratot, így ez nem jó érvelés. Ha szabad akarattal a bűnt választja az ember, akkor megkapja"

Miért buktatná? Egy jó isten teremthetett volna egy világot ahol eleve nem létezik se bűn, se bűnös motivációk, se bűnös hajlamok. Szabad akarat ettől ugyanúgy létezne, szimplán csak minden létező választási lehetőség jó lenne és kész.

Kérdés, ha az istened mindenható, akkor miért nem volt képes (vagy nem is akart?) egy jó világot teremteni?

2019. máj. 28. 15:43
 23/44 anonim ***** válasza:
9%

Úgy látom, hogy az eddig írt válaszok, amiket ezzel kapcsolatban írtak, nem volt elég, hogy megértsék az ember tettének egyéni következményeit.

Alázat szükséges ahhoz, hogy az ember felelősséget vállaljon azért amit tesz, és ne háríthatsa át másra.

Ádámék tipikus példái ennek, egymásra mutogattak.

Isten abban az értelemben ismeri a jövőt, hogy bizonyos dolgoknak mi lesz a kimenetele.

A döntés joga, személyes felelősséggel jár.

2019. máj. 28. 16:38
 24/44 anonim ***** válasza:
78%

"Isten abban az értelemben ismeri a jövőt, hogy bizonyos dolgoknak mi lesz a kimenetele."

Mármint MINDEN létező dolog kimenetelét ismeri, és ismerte már a teremtés előtt is.

Épp ezért, ami történik, abból ő MINDENNEL 100%-ig egyetért, és ez volt az eredeti szándéka is!

"A döntés joga, személyes felelősséggel jár."

Természetesen!

Az embernek is - ÉS AZ ISTENNEK IS.

2019. máj. 28. 16:40
 25/44 anonim ***** válasza:
72%

"Isten abban az értelemben ismeri a jövőt, hogy bizonyos dolgoknak mi lesz a kimenetele."

Akkor az eredendő felelősség minden rosszért az istené, hiszen bármi rossz csak azért létezhet, mert ő úgy alakította a dolgokat hogy ez legyen a kimenetele.

2019. máj. 28. 16:44
 26/44 anonim ***** válasza:
92%

Ez egy ilyen korlátozott végtelen Isten? :D

Miért ismer csak néhány dolgot, és miért nem mindent, ha egyszer ő mindenben tökéletes és végtelen.

Másik kérdés, hogy ti mindig olyan jól leírjátok, hogy milyen is ő, minden kérdésnél tudjátok, hogy milyen és mit miért tesz, máskor meg kijelentitek, hogy Isten emberi ésszel felfoghatatlan és megismerhetetlen, olyan hatalmas és végtelen.

2019. máj. 28. 16:58
 27/44 anonim ***** válasza:
7%

&25

"ő úgy alakította a dolgokat"

Már megbocsáss, de Ádám döntését nem alakította, azt Ádám döntötte el. Mit nem lehet ezen megérteni?

2019. máj. 28. 19:54
 28/44 anonim ***** válasza:
86%

"Már megbocsáss, de Ádám döntését nem alakította, azt Ádám döntötte el. Mit nem lehet ezen megérteni?"

Mivel minden döntés mögött ott a hajlam, a motiváció és maga a döntés lehetősége, ezeket pedig nyilvánvalóan ugyanúgy az egyetlen teremtő teremtette, ugyanott tartunk hogy Isten alakította úgy a dolgokat, hogy Ádám bűnbe essen.

Kivéve persze ha Ádám valami szellemi fogyatékos volt aki ok nélkül hoz véletlenszerű dönteseket. De a hiba itt is ugyanúgy istené, ha egyszer szellemileg visszamaradottnak teremti az embert.

2019. máj. 28. 21:14
 29/44 anonim ***** válasza:
69%

Márpedig annak teremtette, hiszen nem ismerték a jó és a rossz közti különbségeket!

De ettől még a világ nem fordult volna fel. Kellett hozzá még egy lény, aki ISMERTE a jó és a rossz közti különbségeket, és MÉGIS rossz lett.

Na, EZT magyarázd meg!

2019. máj. 29. 02:16
 30/44 anonim ***** válasza:
100%

" Isten abban az értelemben ismeri a jövőt, hogy bizonyos dolgoknak mi lesz a kimenetele.

A döntés joga, személyes felelősséggel jár. "

Oh,már megint azzal próbálod mentegetni az istenképed,hogy az Őrtorony szerint csak akkor ismeri a jövőt,ha úgy akarja. Na ezzel az a hatalmas probléma,hogy ezzel isten mégnagyobb bűnrészes,hiába gondoljátok tanúk,hogy ezzel meg van oldva. Mondok egy példát: ha leteszem az 1 éves gyerekem a lépcső elé és kinyitom a rácsot,akkor elég nagy eséllyel le fog mászni és én tisztában is vagyok a lehetőségekkel. De miután kinyitottam a rácsot,elfordulok,vagy eltakarom a szemem,a gyerek pedig leesik és legszerencsésebb esetben is "csak" összetöri magát. Akkor nekem kibúvó lesz az,hogy nem láttam előre,hogy mit fog tenni? Hiszen elfordultam. Vagy inkább egy rohadt nagy szemét vagyok,mert tudtam a lehetőségeket,tudtam,hogy akár le is mászhat,de én inkább eltakartam a szemem és a rendőrségnek azzal mentegetőzöm,hogy mit sem tudtam az egészről,ő döntött úgy,hogy lemászik,én nem láttam előre. Korrekt ez így szerinted? Pláne egy mindenható istentől?

2019. máj. 29. 08:11
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!