Csak szerintem babonás a katolikus egyház?
Tele van olyan dolgokkal, ami alapból egy pogány vallásra jellemző. Áldozás, görcsösen ragaszkodni tárgyakhoz, láncokhoz, kereszthez, képekhez stb.
De ez a legújabb amit ma láttam a "barkaszentelés" virágvasárnapon.
"a hiedelem szerint a megszentelt ágak megvédik a házat a rontástól, a vihartól, és a tűztől"
Ez most komoly? Ez mennyire keresztényi felfogás?
"az első keresztények is bálvány imádatnak tartották a születés napot"
Ez hol van a Bibliában? Illetve mióta egyenlőek az izraeliták Istennel?
Arról volt szó hogy Isten mit tilt.
A vér szentségéről pedig, nem nyitok újabb témát, mert sokszor beszéltünk róla.
Mi Isten szavával összhangban, a vért szentnek tartjuk, ami minden egyes személy, élete.
(3Mózes 17:11) 11 Mert a test lelke a vérben van, . . .
(3Mózes 17:14) 14 Mert mindenféle test lelke az ő vére. . .
(1Mózes 9:5) 5 Ezenkívül számon kérem a ti lelketek vérét.. . .
Egy személy élete a saját vérében van, és nem máséban.
Isten a vért engesztelésként adta, Egyedül Jézus vére, halála az ami megment, és nem a vérátömlesztés, más emberek vérétől.
Különben Neked ezt nem kell megtartanod. Én pedig kitartok ez mellett.
Ha figyelmesen olvasnál, akkor rájöhettél volna, hogy az első keresztények, az Izraelitákból kerültek ki.
Egyebek mellett, csak a Nem Isten népéhez tarozók tartottak ilyen ünnepet, így a Biblia, írja is, kik voltak azok. Nem kell nagy ész, vagy logika erre rájönni.
Más nem Isten által elrendelt ünnepekre is azt a határozott utasítást adta Isten a népének, hogy ne vegyék át a szokásaikat. Ezen Jézus sem változtatott, és ezért sem lett konkrétan a születésének pontos dátuma megadva, ellenben a halálának a napjával.Amire viszont határozott utasítást adott, annak megemlékezésére.
#Living (vagy éppen milyen néven írsz)
A Biblia hol írja, hogy jegygyűrű használatát? Amikor te férjez mentél, tartottad ezt a pogány szokást? Remélem nem, mert akkor nem kicsit vagy álszent ezen a fórumon.
A vitát megkerülve, és a kérdésre válaszolva:
A Római Katolikus Egyház egy babonás egyház, a hívei különféle furcsa hiedelmek rabjai, amelyek köszönőviszonyban sincsenek a bibliai tanításokkal.
Párat említsek:
Boldogasszony (ősi istenség neve)
Gyertyaszentelő Boldogasszony
Gyümölcsoltó Boldogasszony
Sarlós Boldogasszony
Havas Boldogasszony
Kis Boldogasszony
szobor öltöztetés: XVII századtól válik elterjedt gyakorlattá a katolicizmusban (talán fázik a szobor, azért öltöztetik fel? És nyáron akkor miért?).
szobor körbecipelés: van lába, de járni nem tud, hadd nézzen körül a faluban, "segíccsünk má neki he"
A cigányok különösen hisznek a Mária szobrok körüli hajlongásban, egy ezzel foglalkozó szociológus leírja, hogy a katolikus kegyhelyen a felöltöztetett Mária szobrot térden csúszva közelítik meg, hajlonganak, csókolgatják. Másnap a környező mezőn nagy pocokpörköltet csinálnak, örülnek, vigadoznak.
Egy-két választ olvasva, már-már olyannak tűnik, mintha egyesek nem ebben a kultúrkörben nőttek volna fel, akkora a tudatlanság és a sötétség. De inkább azt látom, hogy a Jehova tanú szekta felhasznál egy ellenségképet (bálványimádás vádja, minden olyan dolog a liturgiában, amit igazából nem ismernek, az biztos pogány). Régi módszer ez a magunk, gyenge lábakon álló érveinek igazolására.
"a hiedelem szerint a megszentelt ágak megvédik a házat a rontástól, a vihartól, és a tűztől"
Ez most komoly? Ez mennyire keresztényi felfogás?"
A Katolikus Egyház nem tanítja ezt. Ahogy a hírekben is elhangzik, ez egy népi szokás, mint a Luca-széke, pl. (nyilván ott sincs köze az egyház tanításához, hogy a széken valaki meglátja a boszorkányt). Én egyébként sosem hallottam ezt, hogy rontástól megvéd a szentelt barka. A barkaszentelés (illetve máshol pálmaszentelés) a virágvasárnapi szertartás része, amikor arra emlékezünk, hogy Jézus szamárháton bevonult Jeruzsálemben és a tömeg pálmákkal köszöntötte. Szimbolikusan mi is kapcsolódunk ehhez a tömeghez. A barka azért lett errefelé szokás, mert itt nem nő a pálma.
24%-os, te egy kicsit sem érzed, hogy mennyire sértő vagy?
A tudatlanságod is fárasztó, de az kevésbé a te hibád (bár kis olvasással korrigálható lenne). A gúnyod és a rosszindulatod viszont nem túl krisztusi, hogy finoman fogalmazzak.
Én nem vagyok Jehovás, mégis nekem is furcsa az egész. Az a katolikus egyház aki legyőzte a Római Birodalom isteneit, és elterjesztette egész európában a kereszténységet, vagy gyökerestül kitépte a dél-amerikai indián kultúrát, és kereszténységre cserélte, hogyan nem tud megbírkózni, sőt beülteti a magyar népi hiedelmeket, ami nyílvánvaló pogány eredetű.
Nekem nem szúrja a szememet amúgy, nem nézhet ki az egész világ ugyanúgy, mindaz amit mondok evvel, hogy fura...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!