Keresztény egyházaknak mi a hivatalos álláspontja a keresztes hadjáratokkal kapcsolatban?
# 29
Attól hogy egy két adat nem civilek lemészárlásáról szól, ott van a kilométeres lista a népirtásokról. Azok közül szemezgess és magyarázd el hogy fér össze a szeretet vallásával.
Várj, van más kedvencem is.
"Az erőszak kezdete: III. Ártatlan pápa parancsára 1209-ben. Bezirs-t (ma Franciország területén) 1209. június 22-én elpusztították, minden lakóját lemészárolták. Még olyan katolikusokat is megöltek, akik nem voltak hajlandók eretnek barátaik, szomszédjaik ellen fordulni. 20.000-70.000 halott."
Na de ki az a "III. Ártatlan" pápa? :D Sok utóda volt Szent Péternek, de ilyet eddig nem hallottam, s mint most kiderült legalább 3 volt belőle a történelem során.
Egyébként az is érdekes, hogy a 10-14,5k lakosú Béziers városban miként mészárolhattak le 70k embert.
Meg bizonyára lehetne még sorolni, csak itt a név gyorsan szemet szúrt és kicsit utána olvastam.
Vidiripi
"Azok közül szemezgess és magyarázd el hogy fér össze a szeretet vallásával."
Nem fér össze mivel nem erről szól. Ez egyértelmű bárki számára aki tisztában van azzal hogy mi is a szeretet vallása ahogyan te nevezed!
A kérdéseddel kapcsolatosan szerintem azt is tisztázni kellene hogy mi is váltotta ki ezeknek a hadjáratoknak a létrejöttét!
Mivel sok keresztény elítéli, de amúgy halvány lila fogalma sincs a történelmi hátteréről!
Már régen tulnépesedhettünk volna, ha nem írtják azt a néhány millió más vallású vagy éppen pogány embert.
+ nagyban hátráltatták az emberiség fejlődését a könyvégetéssel és hasonló dolgaikkal.
Isten biztos megbocsáltott nekik végülis mindig ezt mondják. Minek kérnének bocsánatot emiatt
Az eretnekeket szerették élve megsütni, ha volt rá idelyük.
Az gondolom elhanyagolható és mellékes körülmény, hogy a keresztes háborúknak nem sok közük volt a kereszténységhez...
Egyszerű területszerző hadjáratok voltak, mint általában az ilyen hódító háborúk.
Azb hogy a meghódítani kívánt területen más vallás volt az uralkodó mint ottb amelyik ország indította, csak egy, a háború szempontjából szerencsés mellékkörülmény volt.
Egyébként pedig a pápa majd akkor fog ezért bocsánatot kérni, amikor a németek, franciák, skandinávok azért, mert a gót, germán, normann, stb. törzsek támadásai okozták a keresztény Nyugat-római Birodalom bukását...
Mondjuk ez nem igaz, mert nem minden keresztes hadjáratot a pápa hirdette meg, hanem olykor a királyok maguk is indítottak ilyeneket.
A kérdésre válaszolva; "Katolikus egyház például bocsánatot kért már ezért?"
Most találtam:
"II. János Pál pápa 2000-ben bocsánatot kért a keresztes háborúk során elkövetett borzalmakért."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!