Hívő emberek, ha ezt a parancsot kapnátok az Úrtól, akkor engedelmeskednétek neki?
Ilyen parancsot ma már nem ad Isten, úgyhogy tdunám, hogy nem Tőle van.
Az egy bizonyos korban, bizonyos helyzetben volt értelmezhető. A mai korban ez értelmetlen.
Én Stephen Kinget olvasok és de én sem csinálom meg azt ami ott le van írva.
Mindegyik egy mesekönyv csak más a sztori.
Miért volt abban a korban értelmezhető?
A másik meg: ne kerüld ki a kérdést. Tételezzük fel, hogy Isten ma ilyet kérne.
Megtennéd?
Nem kerülöm ki a kérdést.
Olyat akarsz Isten szájába adni, amit ma már nem kérne.
Nincs értelme a kérdésnek...
Ma már nem kell bárkát építeni, nem kell állatokat áldozni, nem hullajt mannát és hiába akarnál, nem tudnál enni a jó és rossz tudás fájáról.
Isten bizonyos kérései egy adott korban és helyzetben voltak csak érvényesek és értelmezhetőek.
Bizonyos kérései ma is érvényesek pl.
"Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik megfáradtatok!"
Nos, előző, akkor néhány kihívás elé állítanálak.
1. Érzelmezd nekem Isten "adott korban" tett cselekedeteit. Nem értem, hogy az i.e. 10. században miért volt még oké holokausztra adni parancsot, később meg már miért nem. Sejtem, hogy mivel fogsz érvelni, viszont előtte feldobom neked a labdát, és utána fogom lecsapni a válaszommal. Szóval hajrá!
2. Isten mentalitása a halált és az életet illetően semmiben sem változott lényegében. A (Jel 2,22-23) szerint Jézus az általa ellenségesnek minősített hatalmat nyomorúságba, betegágyba fogja dönteni, a gyerekeit pedig meg fogja ölni. A historikus iskola szerint ez az ige a középkorban teljesült. A középkori protestáns magyarázók Szentírás értelmezése is összhangban van ezzel, a Jel. más helyét ugyanis a muszlimokra vonatkoztatták - Károli Gáspárral együtt emlékeim szerint - mint ami Isten csapása a kereszténységen. A régiek tehát hittek abban, hogy Isten az újszövetségi korszakban is képes úgy megbüntetni egy nemzetet, hogy öldöklő hatalmat küld rá, ami halomra gyilkolja az embereket. Jeruzsálem 70-es pusztulása is ilyesmi volt a rómaiak által, gondolom, ez nem vonod kétségbe.
Semmiféle jogod nincs tehát számon kérni a kérdésemet, Isten ugyanis az Ószövetség óta nem változott.
3. Ha jó érzésű ember lennél, nem is kellene erről vitázni, hanem azt kellene mondanod: "nem, sosem tennék ilyet, még akkor sem, ha Isten kérné" de nem ezt teszed, ahogyan a többi keresztény sem. Számomra ebből nyilvánvaló, hogy ha például újraismétlődne a zsidó honfoglalás az újszövetségi hívekkel, a keresztények lennének azok, akik elsőként fegyvert fognak.
Szánalmas.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!