Most tényleg, hogy gondolhatják egyesek, hogy lehet szeretni az Istent?
A vallásos emberek magyarázata szerint a mai világ állapota az ember hibája. Én erre azt mondom, hogy az Isten tudott volna olyan világot is teremteni, amiben nincs bűn, gyász, és a többi rossz dolog, hiszen az ember csak halandó, lehetetlen, hogy keresztbe tegyen az Úrnak, ha ő úgy határozott volna, hogy márpedig egy jó világot akar. Az üdvösség elvileg már bűnmentes lesz, nem értem, miért nem lehetett volna azt kezdettől megvalósítani. Eleve az élővilág kifejlődése, amely a természetes szelekció útján történt meg, sem egy jóindulatú Teremtő keze nyomát tükrözi, hiszen maga a folyamat az alkalmazkodni képtelen könyörtelen pusztulásával jár, akin nem segít senki. A világ különböző pontjain is ki tudja hány gyerek hal éhen ezekben a percekben, és az Isten még arra sem képes, hogy ledobjon nekik egy kenyeret a mennyből, noha állítólag Izraelnek mannát hullatott az égből, meg vizet fakasztott a sziklából. Szektás keresztények persze előre legyártott válaszokkal szolgálnak (A Sátán a hibás, az Úr próbára tesz), vagy végső tanácstalanságukba bedobják az "Isten útjai kifürkészhetetlenek" szöveget, ami persze nem válasz arra, hogy egy szerető Atya hogyan képes végignézni a világ legszörnyűbb eseményeit a mennyből. Alapvető emberi kötelességünk segíteni a másiknak, ha tudunk. Isten elvileg jobban tud szeretni, mint mi, nagyobb hatalma van segíteni, sok esetben mégsem teszi.
Én úgy gondolom, hogy ebben az Istenben nem sok szeretni való van. A vallásos emberek (szektások) is valószínűleg csak azért szeretik, mert az istenhit nekik egy mankó az élet nehézségei közepette, és megnyugtatja őket, hogy egy "szerető atya" figyel, vigyáz rájuk. Ez nagyon sok esetben látszik a válaszaikon, amikor olyan elvarázsolt, ömlengős állapotban vannak. Mondják, hogy "az Úr szeretete betölti a szívem stb...", de igazából az egész egy vallásos maszlag, érzelmi túlfűtöttség, aminek semmi köze Istenhez. Valójában csak az történik, hogy belemagyarázgatják Istent a dolgokba (imádkoztam, és meglett a kulcsom, elmúlt a torojfájásom, felvettek az egyetemre, halleluja!). A magam részéről egyébként nem tartom korrektnek szeretetet érezni egy lény iránt, aki miközben neked (elvileg) segít ilyen jelentéktelen, ostoba dolgokban, másokat hagy éhen halni, vagy hatalmas kínok közepette otthagy. Gondolok itt pl. Elisabeth Fritz-re, akit az őrült apja 24 éven keresztül fogva tartott egy patkányokkal teli pincében, és számtalanszor megerőszakolta, az Isten pedig végignézte ezt a mennyből.
Ebben az Istenben semmi szeretni való, nem csodálom, hogy többségében csak az érzelmileg gyenge embereknek van rá szüksége.
"Te magad is leirtad, a rossz az az ember hibája. Te választhatod a bűnt is."
>A rossz cselekedet az ember hibája, viszont Isten tudott volna olyan világot is teremteni, ami teljesen mentes a rossztól. Akkor kihez is vezetnek a gyökerek? És mi a bűn?
"Nem akadályoz meg Isten ebben. Ha például én fogok egy konyhakést, kimegyek az utcára és elvágom egy random ember torkát, aki történetesen hívő, akkor én ebben nem leszek megallitva. Nem blokkolja le a kezem szúrás előtt, csak a lelkiismeretem vagy másik ember állíthat le."
>Pont ezzel van a baj. Miféle Isten az, aki elnézi ezt, hogy ártatlanokat csak úgy szurkáljanak a késsel?(engem meg nem kell megakadályozni, én nem teszek ilyet).
"De ha a bűnt választom és elnyomom Isten hangját a lelkemben, akkor megtörténik."
>Tehát igazolod azt, amivel problémám van, miszerint Isten tudatosan engedi a gonoszságot, és nem használja a hatalmát annak megfékezésére. Ez a "lelkiismereten szól" meg egy értelmetlen dolog. Mint látod, senkit se érdekel, aki igazán gonosz. Gondolom Elisabeth Firtz apjának is szólt. Elért ezzel valamit az Isten? 24 évnyi szenvedést egy ártatlan nőnek, és vérfertőzött gyerekeket eredményezett a módszere. Most erre mit mondjak?
"És ekkor jössz te és azt mondod, nézd milyen gonosz az Istent mert ezt az embert megölte, pedig jó ember volt."
>Nem mondom, hogy gonosz az Isten, hanem azt mondom, hogy közömbös. Tehát nem lehet jó.
"Pedig az igazság, hogy az ember az én bűnöm által halt meg azért, mert én nem hallgattam Isten szavára és nem tartottam be a törvényét, miszerint ne ölj. Tudom egyszerű példa, de válasz arra hogy miért halnak meg ártatlan emberek. Nem Isten gonoszsága, hanem emberê."
>Teológiai fejtegetések helyett elég lett volna annyi, ha Isten közbeavatkozik ott, ahol szükség van rá. Te is látod Isten tétlenségét, de mivel fontos a hited, ezért megpróbálod védeni őt. Isten közömbössége ott nyilvánul meg, hogy a gonosz embert hagyja tétlenkedni, és nem segít. De ha már teológia:
"A ki azért tudna jót cselekedni, és nem cselekeszik, bűne az annak." (Jak 4,17)
Isten tudna jót cselekedni, de sokszor nem teszi. Mit is lehetne erre akkor mondani? Ironikus, mert olyan, mintha a saját szava ítélné meg az Istent. Vagy rá ez nem vonatkozik, ő lehet közömbös?
"Sajnos a legtöbb ember számára aki nem akarja megismerni Istent, és az Ő szeretetét, Isten vagy nem létezik, vagy rákennek mindent ami rossz."
>Isten szeretete képzelgés, nincs bizonyíték rá a mai világban.
"Hozzáteszem semmi nem erősebb Isten szeretetenel, nincs az a bűn, amit nem lehetne leküzdeni. Ha ezt észrevennénk többen, nem lenne a sok kín, nem lenne sok szenvedés a világban."
>Nevetséges és naiv gondolat.
"Nem vagyok szektás, és nem vagyok vallaskarosult, de számomra az Úr szeretete a legfontosabb a világon."
>A válaszod alapján az vagy. Tartottál nekem egy erőltetett hitvédelmi beszédet, ami teljesen mellőzi a logikus gondolkodást.
". Miféle Isten az, aki elnézi ezt, hogy ártatlanokat csak úgy szurkáljanak a késsel?"
Isten egyik legnagyobb ajandeka a szabad akarat. Olyan ajándék amit szeretetből ad a teremtő a teremtmenyeinek. Szabadságot kaptunk, nincs megkotve a kezünk. Ez örök érvényű kiváltság akkor is ha jóra, vagy rosszra használjuk.
Megkaptuk mellé az iranymutatast is, azt, hogy miképp használjuk fel a szabad akaratunkat .
A baj, hogy az emberek nem élnek evvel az iranymutatassal. Figyelmen kívül hagyják. Ez Isten számára bűn. Egyébként Isten bírálni fog mindenki felett. A nő apja sem bújhat ki az ítélet alól. Szóval Isten nem közömbös.
Sziasztok.
Elnézést kérek, senki véleményét nem szeretném minősíteni, de egy dolgot azért érdemes belátni. Mivel nem vagyunk tudatában minden egyes információnak a létezésünkkel kapcsolatban, ezért balgaság lenne bármit tényként kezelni vagy bírálni valamit. A kiírt kérdésről egy tanulságos történet jutott eszembe, ami hűen tükrözi az információhiányban elkövetett jó szándékot.
"Egyszer egy ember a kertjében meglátott egy bábot az egyik ágon. Figyelte, ahogy egy kis rés jelent meg a bábon. Leült és órákon keresztül nézte a pillangó küzdelmét, ahogy próbálja szétfeszíteni a bábot és átpréselni testét a résen. Aztán megállt. Úgy látszott, feladja.
A férfi elhatározta, hogy segít szegény pillangónak, ezért hozott egy ollót, mellyel szétvágta a bábot, hogy a pillangó könnyen ki tudjon jönni belőle. A pillangó rögtön ki is szabadult, de a teste duzzadt, a szárnyai pedig aszottak voltak.
A férfi tovább figyelte a pillangót, várva, amint szárnyai hirtelen kinyílnak és boldogan elrepül. Azonban hiába várta ezt. A pillangó egész hátralévő életét a földön kúszva élte le. Soha nem volt képes repülni.
Jó szándékkal próbált segíteni neki a férfi, de nem értette meg, hogy a küzdelem, melyet a pillangó folytat a báb szétfeszítéséért, ahhoz szükséges, hogy a vér és a nyirok a szárnyaiba tudjon áramlani, és teljesen ki tudjanak fejlődni azok. A küzdelme a teljes élet záloga lehetett volna."
A válaszom független bármilyen vallási hovatartozástól vagy nem hovatartozástól, kezeljétek akként legyetek szívesek. Köszönöm.
"Isten egyik legnagyobb ajandeka a szabad akarat. Olyan ajándék amit szeretetből ad a teremtő a teremtmenyeinek. Szabadságot kaptunk, nincs megkotve a kezünk. Ez örök érvényű kiváltság akkor is ha jóra, vagy rosszra használjuk."
>Ha neked van igazad, akkor azt kell mondanom, hogy Isten elszámította a dolgokat. Az általa kigondolt "szabad akarat" ugyanis legalizálta az emberi gonoszságot, így lényegében a gonoszok jogosan perelhetnek az Istennél, hogy a "szabad akarat" leple alatt had kínozzák az igazakat, hiszen az a Teremtő ajándéka. Azt kell mondanom, egy rossz elgondolás ez, ami megkérdőjelezi Isten bölcsességét és szeretetét is. Egy bölcs és szerető Isten nem talált volna ki ilyen rendszert, amiben az ártatlanok szenvedhetnek.
"Megkaptuk mellé az iranymutatast is, azt, hogy miképp használjuk fel a szabad akaratunkat ."
>A gonoszok nagy ívben tesznek az iránymutatásra, csak "az ajándékot" használják ki, a belátásuk szerint.
"A baj, hogy az emberek nem élnek evvel az iranymutatassal. Figyelmen kívül hagyják. Ez Isten számára bűn. Egyébként Isten bírálni fog mindenki felett. A nő apja sem bújhat ki az ítélet alól. Szóval Isten nem közömbös."
>Isten közömbös, mert ártatlanok szenvednek olyan nyomorúságban, amit te el sem tudsz képzelni. Az ítéletre meg 2000 éve várunk.
Istent simán lehet szeretni.
A jelenséget Stockholm-szindrómának hívják.
"Istent simán lehet szeretni."
Akkor a semmit szereted, mert nem létezik semmilyen Isten.
Úgy is fel lehet fogni, aki Istent szereti, a saját vágyaiba szerelmes.
Olyan világot teremtett.
A válaszom ismét nullás, de akkor is elmondom.
Az ember döntött az Isten vezetése nélküli útról. Ő pedig nem kötelez senkit, hogy az Ő vezetése alatt éljenek.
Amit az ember vet azt learatja. S ezért csak saját magát okolhatja. Hidd el kedves kérdező, hogy ha nem engedné meg, hogy szabadon dönts, akkor pedig abba kötnél bele.
Kezdetben nem volt semmilyen probléma, boldog egészséges élet zajlott, kielégítő munkával.
Isten tervét a földön, az első ember kicsit kizökkentette, amit Isten nem hagyott teljesen félre siklani, mert részben a terve nem változott, hanem megtörtént.
A teljes változáshoz pedig az embernek meg kell tanulnia, hogy nincs hatalma Isten nélkül döntéseket hozni, hogy kárt ne szenvedjen.
Lehet szeretni Istent... amíg nem jön egy nagyobb baj. Aztán ha Isten nem segít, hanem csak vigasztalgat, akkor jöhet a harag. Isten csak azzal vigasztal, hogy majd a halálod után, de nekünk egyelőre még az élet a fontos. Abban pedig Isten nem segít semmit, csak emberekben bízhatunk.
Isten a saját törvényei fölött áll. Ha azok szerint ítélnénk meg őt, akkor ő is ugyanolyan bűnös lenne, mint egy beképzelt cserbenhagyó, aki ráadásul még ki is szolgáltat embereket az ördögöknek, csak hogy még jobban szórakozzon. Menekülési utat nem hagy az embernek, ha beledöglesz is, akkor is végig kell csinálnod. Más kérdés, hogy ha beledöglesz, akkor ő ott vár a mennyben. De csak ha nem te ölted meg magad. Egy embert ugyanezért felelősségre vonna.
Isten meghallgatja az imákat, de nem hagyja magát befolyásolni hülye földi emberek által. El ne rontsák az ő tervét a minél jobb szórakozásra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!