Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mi értelme a szabad akaratnak,...

Mi értelme a szabad akaratnak, ha aztán Isten nem hagyja használni?

Figyelt kérdés
Elviekben eldönthetem én szabadon hogy Isten nélkül akarok élni, de ha így döntök, akkor kárhozatra küld. Gyakorlatilag ha megtorolja hogy az ember élni mer a szabad akaratával, akkor minek egyáltalán a szabad akarat?
2019. febr. 28. 22:44
1 2 3 4
 21/36 Mansour ***** válasza:

"elvileg pont fordítva kellene lennie."

Miért?

Itt arra gondoltam, hogy a hívőknek az Isten iránti bizalom a legfontosabb, amit azt jelenti, hogy legyen meg a Te akaratod, és ne az enyém. Az ateistáknak pedig szükségszerűen azt kell képviselniük, hogy az ember szabad, így akarata bármire irányulhat, semmi sem köti azt.

A determináltság más kérdés. Azt a hívőknek is el kell ismerniük, hogy csomó dologban determináltak vagyunk, ami az akaratunkat is befolyásolja.

2019. márc. 1. 14:44
 22/36 imakommandós ***** válasza:
16%

Isten nélkül nincs élet ezt elfelejtik azok akik valami dualizmusban gondolkodnak. Monarchia van, ahol Jézus a király, azon kivül pedig halál és kárhozat sajnos.

Aki gyülöli a királyt az az életet is gyülöli és maga ellen vétkezik azzal, hogy a halált szereti.

Péld 8:36 De aki vétkezik ellenem, erőszakot cselekszik az ő lelkén; minden, valaki engem gyűlöl, szereti a halált!

2019. márc. 1. 15:35
 23/36 anonim ***** válasza:

Szabad akaratunkat a teremtő kódolta DNS-ünkbe, de azért kódolt be jó pár korlátot is.

Az összes többi szociális korlátot az ember hozta létre és tartja fenn. Ha hiszed, ha nem, kellenek az emberi törvények, mert nem mehetnél ki biztonságban az utcára se.

2019. márc. 1. 15:59
 24/36 A kérdező kommentje:

"Isten nem fogja rád kényszeríteni sem az üdvösség állapotát, sem a kárhozat állapotát a halálod után. Ezt te választod"

Én eleve nem akarom egyiket sem. Isten kényszeríti rám.

2019. márc. 1. 16:58
 25/36 anonim ***** válasza:
87%

"Aki gyülöli a királyt az az életet is gyülöli és maga ellen vétkezik azzal, hogy a halált szereti"

Ezt nagyon elborult elme írta.

Hogyan tudnám gyűlölni a 'királyt', mármint Istent, ha szerintem nem is létezik?

Az életet, ugyan miért gyűlölném? Tisztelem, szeretem és meg is becsülöm, hiszen csak egy van belőle.

A halált nem szereti senki, az ateista sem, csak elfogadom, mint ami elkerülhetetlen.

Miért vétenék ezzel magam ellen?

Nekem inkább az a módszer hibás, hogy a struccmódjára valaki homokba dugja a fejét és irreális túlvilági létben reménykedik. Mondjuk nem tartom éppen véteknek, csak butaságnak.

2019. márc. 1. 17:29
 26/36 Rachel Warner ***** válasza:
Nekem erről a kérdésről az Ördög ügyvédje ugrott be: " Nézd,de ne érintsd! Érintsd,de meg ne ízleld! Ízleld,de le ne nyeld!" :P
2019. márc. 1. 20:41
 27/36 anonim ***** válasza:
75%

"génvezérelt gépek vagyunk"

Azok, igen.

Ezt minden értelmes ember tudja.

Csak egy a gond: ma már olyan bonyolult lett ez a vezérlés, hogy akár a saját érdekeink ellen is tudunk dönteni.

Lásd téged, aki a helyett, hogy az utódaidról gondoskodnál, egész nap itt lógsz, és minden adandó alkalommal rúgsz egyet-egyet az ateistákon.

Pedig ettől nem lesz több, vagy sikeresebb gyereked!

"nulla erkölcsi felelősséggel"

NANA!

Az erkölcs egy nagyon jó találmánya az evolúciónak!

Csak belőled veszett ki, lásd fenn.

"A mezei ateista még az evolúcióhoz sem ért"

Mert te igen?

Az a különbség, hogy ő nem ilyen öntelt és kevély, mint te.

Te meg csak hiszed, hogy hú de okos vagy, közben meg... (amit fenn írtam).

2019. márc. 1. 21:46
 28/36 anonim ***** válasza:
23%

"NANA!

Az erkölcs egy nagyon jó találmánya az evolúciónak!"

Na ennél könnyezve szétröhögtem magam.😂😂

2019. márc. 3. 17:52
 29/36 anonim ***** válasza:

IQ error.

Attól még, hogy röhögsz rajta, igaz.

2019. márc. 3. 18:34
 30/36 anonim ***** válasza:
82%

"Na ennél könnyezve szétröhögtem magam.😂😂"

Miért válaszoló szerinted az erkölcs valami misztikus, nem e világi, elvont dolog? Az evolúció csoportos létformára alkotta az embert ahol ha nem alakultak ki bizonyos belső szabályok akkor a csoport nem működött, nem volt olyan sikeres ahol erkölcsösek voltak egymással szembe, bizonyos szabályokhoz tartották magukat. Genetikai alap nélkül működhetne az erkölcs, jó példaként hardwer nélkül futhatna a szoftver?

Amúgy maga a szabad akarat is kérdéses dolog mivel csak egy érzet ennélfogva nem biztos valós, vannak tanulmányok miszerint a cselekedet azelőtt létrejön mielőtt az tudatosulna, valahol az agyad mélyén kiszámítódik egy millió éves számítógép döntése ami aztán eljut a tudatos részhez és úgy érzed te döntésed. Vagy szerinted mikor alakult ki a szabad akarat? Egy amőbának van ami jobbra vagy balra megy? Talán egy póknak aki szővi a hálóját? Melyik evolúciós fázis alatt alakult ki egy olyan elvont és igazából általunk kitalált jelenség, hogy akarat? Nem tudunk eleget, hogy megmondjuk létezik-e szabad akarat vagy sem az pedig, hogy érzem nem helyes válasz.

2019. márc. 4. 20:43
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!