Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mi értelme a szabad akaratnak,...

Mi értelme a szabad akaratnak, ha aztán Isten nem hagyja használni?

Figyelt kérdés
Elviekben eldönthetem én szabadon hogy Isten nélkül akarok élni, de ha így döntök, akkor kárhozatra küld. Gyakorlatilag ha megtorolja hogy az ember élni mer a szabad akaratával, akkor minek egyáltalán a szabad akarat?
2019. febr. 28. 22:44
1 2 3 4
 11/36 A kérdező kommentje:

Ki beszélt itt arról, hogy bármi rosszat akarok tenni? Én is boldogan szeretnék élni, mint bárki más. Pechemre olyannak születtem, hogy nekem a boldogsághoz az is hozzátartozik, hogy senki nem erőszakolja rám hogy őt imádnom kelljen.

Szóval ha én szabad akaratomból azt választom, hogy úgy éljek, hogy boldog életem legyen, ezért Isten büntetésből a kárhozatra küld. Ennek mi értelme?

2019. márc. 1. 08:49
 12/36 anonim ***** válasza:
25%

"Elviekben eldönthetem én szabadon hogy Isten nélkül akarok élni, de ha így döntök, akkor kárhozatra küld. "

A kárhozat az az Isten nélküli öröklét. Tehát te azért szidod az Istent, mert megadja, amit szabad akarattal kívánsz. Ügyes:)

" Gyakorlatilag ha megtorolja hogy az ember élni mer a szabad akaratával, akkor minek egyáltalán a szabad akarat?"

Természetesen arra nem gondolsz, hogy mi van velünk hívőkkel, akik szabad akarattal követik Istent és törvényeit. Ez is ügyes:)

2019. márc. 1. 08:58
 13/36 A kérdező kommentje:

"A kárhozat az az Isten nélküli öröklét. Tehát te azért szidod az Istent, mert megadja, amit szabad akarattal kívánsz"

Ha egyszer nem én akarom a kárhozatot, hanem Isten kényszeríti rám, akkor nagyon nem azt kapom amit kívánok.

"Természetesen arra nem gondolsz, hogy mi van velünk hívőkkel, akik szabad akarattal követik Istent és törvényeit"

Lemondani a szabad akaratodról, hogy más akarata irányítsa minden döntésedet, ez pont a szabad akarat ellentéte.

2019. márc. 1. 09:04
 14/36 anonim ***** válasza:
53%

Kérdező: nincs kedved a jó válaszokat felpontozni?

Mert ha csak a hívők pontoznak, abból 0% lesz.

2019. márc. 1. 09:20
 15/36 anonim ***** válasza:
74%

Nincs szabad akarat olyan értelemben, ahogy a megvezetett hívek mondják. A rabló és a pénztárca esetét sem képesek felfogni, itt egy másik, ezt hátha.

Adott a gyerek. Azt mondja neki az anyja, hogyha elmosogat kap annyi tábla csokit amennyit akar, ha nem mosogat el egy hónap szobafogságot. Hogyan fog dönteni a gyerek végül? Na hogy, kedves hívők? Hát nyilván elmosogat mindenképp, mert (ha) a sok csoki nem is kecsegtet annyi örömmel számára, a büntit el akarja kerülni mindenképp, úgyhogy elmosogat akkor is, ha szemernyi kedve sincs hozzá.

De ez szabad akarat? Nem, mert ő szabad akaratából ott hagyta volna a sok mosatlant, csak a büntitől való félelem vagy ajándék kérdése motiválta arra, hogy azt tegye, amit az anyja mond. AZ ANYJA. Nem a gyerek akarta elmosni, hanem az anyja! Az ő akarata érvényesült, nem a gyereké.

A valóságban sokszor nincs szabad akarat, munkában, vagy suliban sem pl., de nem is állítja senki. Viszont a vallás szerinti szabad akarat sem teljes szabad akarat. Vagy azt teszed, amit az Istened mond, vagy csá. Fenyegetéssel a háttérben, hogy akartok valódi szabad akaratról beszélni? Ez erős befolyásolás, ha rosszal fenyegetek valakit, ha nem azt teszi, amit mondok. A gyerek is csak ezért mosogatott el, nem önszántából.

2019. márc. 1. 09:50
 16/36 anonim ***** válasza:
24%

"Ha egyszer nem én akarom a kárhozatot, hanem Isten kényszeríti rám, akkor nagyon nem azt kapom amit kívánok."

Mint írtam, az üdvösség kérdése is szabad akarat. Isten nem fogja rád kényszeríteni sem az üdvösség állapotát, sem a kárhozat állapotát a halálod után. Ezt te választod. Nem Isten küld oda. "Véletlenül" nem lehet elkárhozni: ez egy nagyon tudatos és nagyon szabad döntés.

2019. márc. 1. 11:36
 17/36 Mansour ***** válasza:
100%
Furcsa ez a szabad akarat téma. A hívők védik, az ateisták támadják a szabad akaratot, pedig elvileg pont fordítva kellene lennie.
2019. márc. 1. 11:41
 18/36 anonim ***** válasza:

"elvileg pont fordítva kellene lennie."

Miért?

Pl. határozd meg pontosan, HOGYAN működik a szabad akarat?

2019. márc. 1. 11:57
 19/36 anonim ***** válasza:
58%

"Ha egyszer nem én akarom a kárhozatot, hanem Isten kényszeríti rám, akkor nagyon nem azt kapom amit kívánok."

Leírióom még egyszer, másodjára könnyebb a megértés: a kárhozat az Isten nélküli öröklétet jelenti. Te pedig ezt akarod, feltéve, ha emlékszel a saját mondataidra:)

De szívózhatsz velem, ez akkor sem fog változni, úgyhogy jobb, ha gondolkozol

"Lemondani a szabad akaratodról, hogy más akarata irányítsa minden döntésedet, ez pont a szabad akarat ellentéte."

:( Bakker, egy materialista tényleg nem tud gondolkozni. De legalább hiteles vagy, hisz tagadod a szellemi dolgokat:) Akkor ezek szerint neked a szabad akarat a bűn cselekvését jelenti. Nagyon sajnállak:(

Én továbbra is szabad akarattal élek Istennel összhangban. Ha agyvérzést kapsz ettől, ha nem:)

És elmondhatatlanul hálás vagyok Istennek (Jézusnak), hogy megváltott, örök életet adott és folyamatosan tanít

2019. márc. 1. 12:01
 20/36 anonim ***** válasza:
22%

"Nincs szabad akarat olyan értelemben, ahogy a megvezetett hívek mondják. A rabló és a pénztárca esetét sem képesek felfogni, itt egy másik, ezt hátha."

Évek óta nem vagy képes felfogni a szabad akarat és a szabad cselekvés közti különbséget:) Pedig még külön szavak is vannak erre:P

"A hívők védik, az ateisták támadják a szabad akaratot, pedig elvileg pont fordítva kellene lennie."

Egy igazi ateista/materialista nem is hihet a szabad akaratban. Neki azt kell mondania, hogy génvezérelt gépek vagyunk nulla erkölcsi felelősséggel. A mezei ateista még az evolúcióhoz sem ért, csak szajkózza az elborult elméjű Dawkins marhaságait:)

2019. márc. 1. 12:05
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!