Mi értelme a szabad akaratnak, ha aztán Isten nem hagyja használni?
Ki beszélt itt arról, hogy bármi rosszat akarok tenni? Én is boldogan szeretnék élni, mint bárki más. Pechemre olyannak születtem, hogy nekem a boldogsághoz az is hozzátartozik, hogy senki nem erőszakolja rám hogy őt imádnom kelljen.
Szóval ha én szabad akaratomból azt választom, hogy úgy éljek, hogy boldog életem legyen, ezért Isten büntetésből a kárhozatra küld. Ennek mi értelme?
"Elviekben eldönthetem én szabadon hogy Isten nélkül akarok élni, de ha így döntök, akkor kárhozatra küld. "
A kárhozat az az Isten nélküli öröklét. Tehát te azért szidod az Istent, mert megadja, amit szabad akarattal kívánsz. Ügyes:)
" Gyakorlatilag ha megtorolja hogy az ember élni mer a szabad akaratával, akkor minek egyáltalán a szabad akarat?"
Természetesen arra nem gondolsz, hogy mi van velünk hívőkkel, akik szabad akarattal követik Istent és törvényeit. Ez is ügyes:)
"A kárhozat az az Isten nélküli öröklét. Tehát te azért szidod az Istent, mert megadja, amit szabad akarattal kívánsz"
Ha egyszer nem én akarom a kárhozatot, hanem Isten kényszeríti rám, akkor nagyon nem azt kapom amit kívánok.
"Természetesen arra nem gondolsz, hogy mi van velünk hívőkkel, akik szabad akarattal követik Istent és törvényeit"
Lemondani a szabad akaratodról, hogy más akarata irányítsa minden döntésedet, ez pont a szabad akarat ellentéte.
Kérdező: nincs kedved a jó válaszokat felpontozni?
Mert ha csak a hívők pontoznak, abból 0% lesz.
Nincs szabad akarat olyan értelemben, ahogy a megvezetett hívek mondják. A rabló és a pénztárca esetét sem képesek felfogni, itt egy másik, ezt hátha.
Adott a gyerek. Azt mondja neki az anyja, hogyha elmosogat kap annyi tábla csokit amennyit akar, ha nem mosogat el egy hónap szobafogságot. Hogyan fog dönteni a gyerek végül? Na hogy, kedves hívők? Hát nyilván elmosogat mindenképp, mert (ha) a sok csoki nem is kecsegtet annyi örömmel számára, a büntit el akarja kerülni mindenképp, úgyhogy elmosogat akkor is, ha szemernyi kedve sincs hozzá.
De ez szabad akarat? Nem, mert ő szabad akaratából ott hagyta volna a sok mosatlant, csak a büntitől való félelem vagy ajándék kérdése motiválta arra, hogy azt tegye, amit az anyja mond. AZ ANYJA. Nem a gyerek akarta elmosni, hanem az anyja! Az ő akarata érvényesült, nem a gyereké.
A valóságban sokszor nincs szabad akarat, munkában, vagy suliban sem pl., de nem is állítja senki. Viszont a vallás szerinti szabad akarat sem teljes szabad akarat. Vagy azt teszed, amit az Istened mond, vagy csá. Fenyegetéssel a háttérben, hogy akartok valódi szabad akaratról beszélni? Ez erős befolyásolás, ha rosszal fenyegetek valakit, ha nem azt teszi, amit mondok. A gyerek is csak ezért mosogatott el, nem önszántából.
"Ha egyszer nem én akarom a kárhozatot, hanem Isten kényszeríti rám, akkor nagyon nem azt kapom amit kívánok."
Mint írtam, az üdvösség kérdése is szabad akarat. Isten nem fogja rád kényszeríteni sem az üdvösség állapotát, sem a kárhozat állapotát a halálod után. Ezt te választod. Nem Isten küld oda. "Véletlenül" nem lehet elkárhozni: ez egy nagyon tudatos és nagyon szabad döntés.
"elvileg pont fordítva kellene lennie."
Miért?
Pl. határozd meg pontosan, HOGYAN működik a szabad akarat?
"Ha egyszer nem én akarom a kárhozatot, hanem Isten kényszeríti rám, akkor nagyon nem azt kapom amit kívánok."
Leírióom még egyszer, másodjára könnyebb a megértés: a kárhozat az Isten nélküli öröklétet jelenti. Te pedig ezt akarod, feltéve, ha emlékszel a saját mondataidra:)
De szívózhatsz velem, ez akkor sem fog változni, úgyhogy jobb, ha gondolkozol
"Lemondani a szabad akaratodról, hogy más akarata irányítsa minden döntésedet, ez pont a szabad akarat ellentéte."
:( Bakker, egy materialista tényleg nem tud gondolkozni. De legalább hiteles vagy, hisz tagadod a szellemi dolgokat:) Akkor ezek szerint neked a szabad akarat a bűn cselekvését jelenti. Nagyon sajnállak:(
Én továbbra is szabad akarattal élek Istennel összhangban. Ha agyvérzést kapsz ettől, ha nem:)
És elmondhatatlanul hálás vagyok Istennek (Jézusnak), hogy megváltott, örök életet adott és folyamatosan tanít
"Nincs szabad akarat olyan értelemben, ahogy a megvezetett hívek mondják. A rabló és a pénztárca esetét sem képesek felfogni, itt egy másik, ezt hátha."
Évek óta nem vagy képes felfogni a szabad akarat és a szabad cselekvés közti különbséget:) Pedig még külön szavak is vannak erre:P
"A hívők védik, az ateisták támadják a szabad akaratot, pedig elvileg pont fordítva kellene lennie."
Egy igazi ateista/materialista nem is hihet a szabad akaratban. Neki azt kell mondania, hogy génvezérelt gépek vagyunk nulla erkölcsi felelősséggel. A mezei ateista még az evolúcióhoz sem ért, csak szajkózza az elborult elméjű Dawkins marhaságait:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!