Mi szüksége van Istennek a végítéletre? Nem tudott volna egyből egy hibátlan világot teremteni? Vagy nem akart?
"Mi köze a végítéletnek a világ milyenségéhez? Illetve mit értesz hibátlan világ alatt? Mert szerintem a természet törvényei nagyszerűen működnek, még nem hallottam például olyat, hogy az atomok közti kötések hirtelen elkezdtek felbomlani, vagy más hasonló esetet. Szóval fainul működik a világ"
Ha olyan fainul működik a világ, akkor meg minek a teljesen felesleges megváltás, végítélet, feltámadás, stb?
"Továbbra sem értem, hogy mi köze a világ működéséhez az ember bűnbeesésének. Ha nem lenne emberiség, a világ akkor is ugyan úgy működne, mint most, semmi különbség nem lenne. Vagy gondolod, hogy az ember ilyen nagy hatással van az alapvető fizikai törvényekre? Más lenne a tömegvonzás, más lenne a kvantumfizika ember nélkül?"
Na várj, lefordítom neked az érvelésed, hátha így megérted.
- Gyártó, hogy adhatott el nekem egy ilyen hibás tévét? A kép is hibás és torz, hang hol van, hol nincs.
- Nem értem a problémát. A hálózati csatlakozó a helyén van, nem? A képernyő karcmentes, a tv atomjai a helyükön vannak. Szóval fain ez a tv.
- Ha olyan fain, miért nem látom és hallom az adást?
- Nem értem, mi köze van az adásnak a tv atomjai közti kapcsolatokhoz. Vagy gondolod hogy az adás bármi hatással van a televíziót egyben tartó fizikai erőkre?
Most akkor a világgal van probléma, vagy csak az emberiséggel, ami még egy apró porszemnél is kisebb a világmindenséghez képest. Szerintem fogalmazd át a kérdésedet, mert ez így értelmetlen. Vagy is nem értelmetlen, mert válaszoltam rá, csak látszólag elbeszélünk egymás mellett. Mert nálam a világ a teljes univerzumot jelenti, te pedig a világot leszűkíted csak az emberiségre.
Én is mondok egy példát, hogy megértsd. Tegyük fel, hogy van egy tökéletes bolygód, illetve egy majdnem tökéletes. Mert van a bolygódon egy apró porszem, ami nem tökéletes. Akkor az egész bolygó hibás lesz ettől?
Az már pedig csak bennem vetül fel, hogy miért kell egyáltalán tökéletesnek lennie. A teológia is azt mondja, hogy a világ (leszűkítve a te értelmezési tartományodra) nem tökéletesnek lett teremtve, hanem a tökéletesség felé halad. Elég nagy különbség.
"Én is mondok egy példát, hogy megértsd. Tegyük fel, hogy van egy tökéletes bolygód, illetve egy majdnem tökéletes. Mert van a bolygódon egy apró porszem, ami nem tökéletes. Akkor az egész bolygó hibás lesz ettől?"
Nem az egész bolygó a hibás, de a bolygó hibás, hisz nem olyan amilyennek én azt szerettem volna.
" Az már pedig csak bennem vetül fel, hogy miért kell egyáltalán tökéletesnek lennie. A teológia is azt mondja, hogy a világ (leszűkítve a te értelmezési tartományodra) nem tökéletesnek lett teremtve, hanem a tökéletesség felé halad"
Hát, a kereszténység alapján biztos nem. Épp ellenkezőleg, a kereszteny teológia alapján a teremtéstől fogva csak romlik a helyzet, ezért is kell majd egy teljes hard reset a világra, ami után Isten azt ígéri hogy már minden szép és jó lesz.
És ebből ered a kérdés, milyen oktalan isten lehet az aki nem már kapásból azt a szép és jó világot teremti meg amit szeretne?
"Hát, a kereszténység alapján biztos nem."
Ha ennyire jártas vagy a keresztény teológiába, akkor miért teszed fel a kérdést?
A kérdés, hogy minek kellett embereket teremteni, amikor ott vannak az angyalok.
Bár ők is elég ragadózra sikerültek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!