Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mi a véleményetek általában...

Mi a véleményetek általában az iszlámról és ezen belül is főleg a nők helyzetéről?

Figyelt kérdés
Bármilyen vélemény érdekel?
2010. jún. 28. 18:55
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
54%

hát attól függ, ha elolvasod a Fátol mögött című könyvet (ha jól emlékszem), ami egy szaudi hercegnőről szól, azt mondom nagyon jó helyzetben vannak.

Az égvilágon semmit nem kell csinálniuk, csak iszogatják a teájukat a világ legdrágább porcelánjából, évente mennek nyaralni Európába, ahol az égvilágon mindent megveehetnek maguknak. Persze lehet mondani irigy vagyok, mert én dolgozom, egyetemre járok, nevelem a gyerekeimet, főzök mosok takarítok, beosztom a pénzt, nem palotám nincs de még saját lakásom sem, és most fogjuk kezdeni a házunk építését- és így érzem mennyivel jobb lenne, ha semmire nem lenne gondom.

És nem minden nőnek rossz a helyzete, mert pl ez a szaudi hercegnő is kivételes helyzetben van egy remek férjjel (amivel még az európaiak többsége sem dicsekedhet)és ott van egy másik hölgy aki dolgozik is és van egy ország ahol az elnök is nő. Úgyhogy van lehetőségük tanulni, művelődni. Nyilván nem mindenkinek, de az Európában sem mindenkinek adatik meg.

2010. jún. 28. 22:13
 12/25 anonim ***** válasza:
79%
Ja és a nem kell fekete csadorban járni dologhoz. Most már nem, de nem is olyan régen még nálunk is (szerintem a múlt század elején simán) hosszú szoknya volt, zárt nyakkal. És a fejet is fedni kellett. Jó nem fátyollal, hanem kalappal, de nyáron a 30 fokban szerintem nincs különbség. Úgyhogy nem középkor, csak a múlt század.
2010. jún. 28. 22:17
 13/25 anonim ***** válasza:
73%
Ja és még valami, azt írjátok, mert nőket végeznek ki, ha megcsalják a férjüket. De ez legalább reális dolog, elképzelhető. Magyarországon a XVIII században végeztek még ki nőt boszorkányság vádjával. És ez már nem a sötét középkor volt. Oké ma már ez elképzelhetetlen, de ha így nézed, nem sokkal 1-2 évszázaddal vannak lemaradva. De ha nyitnak a világ fele, lehet lehagynak bennünket valahol félúton.
2010. jún. 28. 22:24
 14/25 anonim ***** válasza:
56%
Utolso ha meg ugy is van minden, ahogy irod, ezek szerint az iszlam legalabb 200-300 evvel el van maradva ilyen dolgokban...de szerintem a ketto kozott lenne a helyesebb irany. Marmint hogy a nok ne legyenek csadorban tartva, de ne is legyenek olyan szabadosak, mint manapsag, hogy elmesz egy ujsagos mellett es 10 fele magazinrol neznek rad a meztelen nok. Szerintem ilyen ertelemben alig van kulonbseg a nyugati es iszlam nok kozott...mindketto arucikk, csak a nyugati raadasul mindenki szamara elerheto egy kis penzert.
2010. jún. 28. 23:33
 15/25 anonim ***** válasza:
65%

Az iszlámban nincs ugyan kasztrendszer, de van helyette valami más. Vitathatatlan, hogy Mohamed milyen lekicsinylően és pesszimisztikusan vélekedett a nőkről. Nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy számára a nő csak élvezeti cikk és munkaeszköz volt. Ez kiviláglik abból is, hogy tizenegy felesége és négy ágyasa volt. Kézenfekvő, hogy az iszlám házasságjogban a férfiaké minden előny és a nő szenved minden hátrányt. Egy férfinak – ha lehetősége van rá – négy felesége lehet. Ma már a legtöbb férfi számára a gazdasági helyzet lehetetlenné teszi a poligámiát. A házasságjoggal magához kötött feleségeken kívül vannak a rabszolganők, akiket a férfi korlátlan számban tarthat úgy, mint ágyasokat. Egy férfi háromszor eltaszíthat ja magától jog szerinti feleségét, de ismét vissza kell fogadnia. Ha azonban az asszony nem engedelmeskedik férjének, az bezárhatja és megkorbácsolhatja őt. Igen sok arab-iszlám országban még ma is a háztartási eszközök közé tartozik a korbács.

Az iszlám házasságjog értelmében a házasságkötés magán-kereskedelmi ügylet. A férfi jogot nyer a feleségére, az viszont a hozományra. A magán-házasságkötést a férj szabad akarata és mérlegelése alapján felbonthatja. Csak a férj válhat el, és a válás rendkívül könnyű.

Itt is meg kell állapítanunk az igazság kedvéért, hogy a számtalan elhagyatott asszony és gyermek súlyos szociális helyzetet teremtett, ezért a modern iszlám államokban gyógyító törekvések mutatkoznak. A modern Törökországban pl. bevezették az európai házasságjogot. Megtiltották a többnejűséget, és a nő leteheti a fátylat.

Mennyire más ez is Jézus Krisztus Evangéliumában. Jézus Krisztus kereken megtiltja a válást. Jézus a válási tilalommal kincset ad az asszonynak, a gyengébb teremtménynek. „A férfi dicsősége az asszony.” Ez egészen más, mint amikor a nő a férfi játékszere és szolgálója. Jézus kíséretében asszonyok is voltak, ezzel is egyenjogúságot és méltóságot adott az asszonyoknak.

És még egy: minden vallás ítéletet tartogat a megesett asszony számára – Jézusnál bocsánat várja őt. Mikor házasságtörő asszonyt vittek elé, Jézus így szólt hozzá: „Senki sem ítélt el? Én sem ítéllek el.” (Jn 8,10-11) Jézus az egyetlen, aki ezt az asszonyt vádolhatná, mert ő maga makulátlanul tiszta, s mégis ezt mondja: „Én sem ítéllek el. Menj, de többé ne vétkezzél.” (Jn 8,11)

Mária Magdalénának, akinek már sok férfival volt dolga, nemcsak hogy megbocsátott, hanem feltámadása után neki jelent meg először, s így arra méltatta, hogy a feltámadás első hírnöke legyen.

2010. jún. 29. 10:30
 16/25 anonim ***** válasza:
51%

A talibán mozgalom bukása óta nyíltan nőellenes állam nincs! Mohamed próféta színre lépése előtt az arab világban (mint sok helyen máshol egyébként pl. Európában is!!!!) az araboknak korlátlan számú felesége lehetett! Mohamed azért csak négyre mérsékelte és nem egyre a számukat mert így is alig tudott elmenekülni az arab férfiak haragja elől! Számos világi berendezkedésű, iszlám vallású államban (Törökország, Tunézia, Kazahsztán, Türkmenisztán stb.) a bigámia ugyanúgy bűncselekmény mint nálunk, mert túlléptek a vallási törvényeken (sária), és különválasztották őket! Néhány teokratikus (vallási) alapú muszlim államban (pl. Szaúd-Arábia, Kuvait, Malájzia stb.) ugyan lehetséges a többnejűség de nagyon ritka! Nemrég pl. a maláj tv bemondta egy kb olyasmi kaliberű műsorban mint nálunk az Aktív, hogy egy fiú egyszerre két lányt vezetett az oltárhoz. Ebből is láthatod, hogy bár a törvényeik megengedik, ha gyakori lenne nem mondaná be a tévé. Ennek vannak okai is, a sária előírja, hogy minden feleségével egyformán kell bánnia a férjüknek, ha pl. egyiküknek vesz valamit, akkor a többieknek is kell méghozzá ugyanakkor, haladéktalanul! De ha az egyiküket kielégíti, akkor a többit is ki kell még azon az éjjelen! Ezek azért nem könnyű dolgok, és racionális érvek az egynejűség mellett. Csak Kuvaitban volt divat a közelmúltig egy arab és egy fekete feleség tartása. Ma már ott sem az. Hárem? A régmúlt időkben is csak a szultánoknak volt, ma már tudomásom szerint a Szaúd-Arábiai királynak sincs. Egyébként az európai nagyurak (politikusok, bankárok stb.) is tartanak háremet, csak itt állandóra berendelt k*rvának hívják őket... Amit még érvet felhoznak az a ruházkodás. Tételesen:

-a világi berendezkedésű muszlim államokban (pl. Törökország, Tunézia) mindenki azt vesz fel amit akar! Te is lemehetsz a tengerpartra bikiniben!

-az északabbi, vallási törvényeken élő muszlim államokban a nők csadort hordanak. Mert nemtől függetlenül tilos fedetlen fővel mutatkozni. Ez a férfiaknál turbán, a nőknél csador. Az arcuk mindegyiküknek látszik.

-és a legvitatottabb: a fátyol! Valójában alig pár államban hordják! Mohamed nem írta ezt elő, csak a későbbi világi uralkodók egy része, elsősorban azért, mert a szultánok meg voltak győződve arról, hogy nekik mindenből a legjobb jár, így nőből is, ezért nem akarták, hogy más lássa a feleségeik arcát, és ő se más nőkét. Illetve egy olyan gyakorlati oka is volt/van ennek amiért a férfikaftánok egy részében sem látszik az arc és ez nevezetesen a sivatagi homok! A tálib mozgalom bukása óta hordani sehol nem kötelező, néhány nő teszi hagyományból. Érdemes egyébként megnézni a muszlim bevándorlóktól terhelt államokat Európában, ha valahol betiltják a fátyolviselést gyakran maguk a nők tiltakoznak ellene. (Volt, hogy francia rendőrök tépték le a nő arcáról a fátylat ő pedig üvöltve tiltakozott.)

Emlegetik még azt is, hogy a férj a feleség előtt kell, hogy járjon 50 lépéssel. Igazság szerint gyerek, beteg, nála fizikailag gyengébb és idős ember előtt is. Amikor ezeket írták, még mindennaposak voltak a sivatagi rablótámadások ezek éppen az előbb említett emberek védelmére íródtak.

2010. júl. 2. 17:50
 17/25 anonim ***** válasza:

Én is az iszlámhoz vonzódom,miután volt szerencsém végigpróbálni néhány "keresztény"gyülekezetet,egyházat.

Nemrég el nem tudtam volna képzelni az áttérést,de egyszer egy iszlám oldalra tévedtem,és megdöbbentett,milyen kedves,segítőkész emberek a muszlim vallásúak(tudjátok,a sztereotípiák).Ezután elkezdtem tanulmányozni a vallást,és rájöttem,hogy az iszlám alapvetően egy békés,emberbarát vallás.

2010. júl. 4. 00:33
 18/25 anonim ***** válasza:
11%
sztem idióták, egyedül az szimpi benne h a nőket a helyükre teszik, ott nincs olyan h egy nő "egyenlő" alar lenni egy férfival, ami ugye képtelenség, de nyugati civilizációkban mégis nevetséges pozíciókba kerülnek pl, aztán már oda jutunk, hogy a nő irányít ... az ész megáll
2010. júl. 4. 05:50
 19/25 anonim ***** válasza:
31%

Az nagyon pozitív,hogy a nők nem mutogathatják magukat.Ilyenkor olyan a város,mint a húspiac,aztán csodálkoznak a csajok,hogy beszólogatnak nekik vagy rosszabbul is járhatnak.

Ismerős csaj mindig úgy járkált,hogy kilógott a melle.

VIII.kerület,este járt haza.Szóltunk neki,hgy ne így mászkáljon,mert baj lesz,csak röhögött.

Egyszer aztán elkapta három kancigány és megerőszakolták.Megérdemelte.

2010. júl. 4. 12:06
 20/25 anonim ***** válasza:
21%

"Egyszer aztán elkapta három kancigány és megerőszakolták.Megérdemelte."

- Mindezt megérdemelte azért, mert olyan ruhát vett fel, ami neki tetszik. Te beteg vagy. Persze a muszlimok ezért cserébe a nőt köveznék halálra a hűtlenségéért. Gondolom, szerinted azt is megérdemelte volna.

2010. júl. 4. 12:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!