Jób könyve lényegében a kereszténység paródiája?
Jókat lehet rajta röhögni, ahogyan a "jó" Isten fogadást köt Sàtánnal a mennyben egy alapvetően rendes ember sorsáról.
Nincs egyetlen valláskritikai mű sem, amely ennyire jól be tudná mutatni a keresztenység haszontalan, ellentmondásos mivoltát.
Erős ateistáknak kötelezővé tenném a Jób könyvét, csak megerősíti őket a meggyőződésükben.
A Katolikus felsőoktatási intézményekben szerintem bőven elég lenne, ha a hallgatók a kereszténység keresztény kritikájával bírkóznának meg - mert hogy ilyen is van.
Számos keresztény szerint ugyanis a Biblia megbízhatatlan, és ezt tanítják a képzéseken keresztényeknek. Azt tanítják, hogy a próféciákat utólag írták, hogy a.Szentírásban hazugságok vannak, stb... Ahogyan Bart. D. Ehrman újszövetségi bibliatudós elmondta, természetesen nem ilyen keményen vágják ezt a hallgatók elé, hanem nagyon rafinált módon. pl. a szerzőséggel kapcsolatban egy nagyon szép tudományos szót használnak (pszeudonim), hamisítják a korabeli gondolkodásról szóló véleményeket.
Ezen a ponton ismét paródiába fordul át a dolog: nincs egyetlen ateista sem, aki úgy tudná hitelteleníteni a kereszténységet, mint maguk a keresztények. Számos katolikus és protestáns kutató olyan alaposan megcáfolja a Bibliát, hogy csak nézek. Tőlük még Nietzsche is tanulhatott volna. :-).Hallottam is róla, egy protestáns lelkész mesélte, hogy voltak, akik elveszítették hitüket, miután kijöttek a teológiáról. Éppen ezért számos keresztény inkább elutasítja a történetkritikai szemléletű bevezezés-tudományt és fundamentalizmusba burkolózik, vagyis átesik a ló másik oldalára. 😃
A kereszténység annyira nevetséges vallás már, hogy nincs értelmes ember, aki csatlakozna ilyen ellentmondásos hülyeséghez mint a keresztenység.
Hú ez volt az év vicce, gondolom a "XD" is ezt akarta szimbolizálni.
Mint láthatnád, ha megértenéd, a felekezetek többsége szimbolikus műnek tartja, a fundamentalisták pedig szó szerint értelmezik. Nem eldöntés kérdéséről van szó.
"A Katolikus felsőoktatási intézményekben szerintem bőven elég lenne, ha a hallgatók a kereszténység keresztény kritikájával bírkóznának meg - mert hogy ilyen is van."
Bár mi egy teljes féléven keresztül vettük etikán Nietzsche morálfilozófiáját, de azért nem csak erről volt szó. Nem filozófiaszakon tanultam, hanem történelmen, de volt etika és filozófia tantárgyaink is bőven. Nyilván nem Nietzsche az egyetlen nem keresztény filozófus, de azért vitathatatlanul nagy a hatása. "Kereszténység keresztény kritikája" alatt nem tudom pontosan mire gondolsz.
De elég sekélyes lenne egy felsőoktatási intézmény, ha csak erről szólna. A filozófia (már akik nem kifejezetten ezt a szakot választják), egy segítség a szélesebb látókör, komplexebb gondolkodáshoz.
"Számos keresztény szerint ugyanis a Biblia megbízhatatlan, és ezt tanítják a képzéseken keresztényeknek."
Hát, akkor azok nem keresztények.... :)) Persze, annak vallják magukat, aminek akarják..
"Azt tanítják, hogy a próféciákat utólag írták, hogy a.Szentírásban hazugságok vannak, stb... Ahogyan Bart. D. Ehrman újszövetségi bibliatudós elmondta, természetesen nem ilyen keményen vágják ezt a hallgatók elé, hanem nagyon rafinált módon. pl. a szerzőséggel kapcsolatban egy nagyon szép tudományos szót használnak (pszeudonim), hamisítják a korabeli gondolkodásról szóló véleményeket."
Utána fogok nézni, létezik külön szentírástudomány. elég komplex műfaj. elég jól be lehet azonosítani a Szentírás könyveit keletkezés alapján, nyilván nyelvészeti és egyéb szempontokat is figyelembe véve.
"Ezen a ponton ismét paródiába fordul át a dolog: nincs egyetlen ateista sem, aki úgy tudná hitelteleníteni a kereszténységet, mint maguk a keresztények. Számos katolikus és protestáns kutató olyan alaposan megcáfolja a Bibliát, hogy csak nézek."
Neveket akarok hallani.. :))
Hozzáteszem, ez a számos "protestáns-katolikus meg akármilyen teológus" cáfolja a Bibliát, ez mind módszertani utánajárást kíván. Milyen módszertannal dolgoztak, mivel támasztják alá az érveiket? Egyáltalán figyelembe vesznek több tudományterületet (nem csak teológia, hanem történelem, nyelvészet, irodalomtörténet, kultúrtörténet, régészet, stb)? Nem tudom ismerős-e Heribert Illig neve. Történész doktor, medievista, egyetemi tanár is volt. Mégis egy sarlatán, teljesen tudománytalan a módszere, amivel azt állítja, hogy 300 évet hozzátoldottak a középkorhoz. Ilyen kaliberű emberek a teológusok között is lehetnek bőven.
"Hallottam is róla, egy protestáns lelkész mesélte, hogy voltak, akik elveszítették hitüket, miután kijöttek a teológiáról."
Hogyne lenne. Teológián az egyik tanár mondása volt, hogy hál Istennek, ha valaki még a teológiai tanulmányai alatt rájön erre és nem a papszentelés után.
"A kereszténység annyira nevetséges vallás már, hogy nincs értelmes ember, aki csatlakozna ilyen ellentmondásos hülyeséghez mint a keresztenység."
Érveket szeretnék. :)) Amit nem támasztasz alá, az annyit ér, mint egy lepkefing, nem többet.
"Bár mi egy teljes féléven keresztül vettük etikán Nietzsche morálfilozófiáját, de azért nem csak erről volt szó. Nem filozófiaszakon tanultam, hanem történelmen, de volt etika és filozófia tantárgyaink is bőven. Nyilván nem Nietzsche az egyetlen nem keresztény filozófus, de azért vitathatatlanul nagy a hatása. "Kereszténység keresztény kritikája" alatt nem tudom pontosan mire gondolsz."
->Nem akarlak cikizni, de ahhoz képest, hogy egyetemista vagy, elég lanyha tudással rendelkezel. Természetesen a történeti-irodalomkritikai szemléletű bevezetés-tudományra (röviden: a felsőbb bibliakritika) gondolok, amely a modern katolikus és protestáns teológia alapja.
"De elég sekélyes lenne egy felsőoktatási intézmény, ha csak erről szólna. A filozófia (már akik nem kifejezetten ezt a szakot választják), egy segítség a szélesebb látókör, komplexebb gondolkodáshoz."
->Ismét nem sértésből, de szerintem egy kereszténynek felesleges filozófiát tanulnia.
Hát, akkor azok nem keresztények.... :)) Persze, annak vallják magukat, aminek akarják..
->Talán neked nem tűnt fel, de az ilyen nem keresztények írják pl. a katolikus teológiai szakkönyveket is.
"Utána fogok nézni, létezik külön szentírástudomány."
->Nyugodtan utána nézhetsz.
"Neveket akarok hallani.. :))"
->Pl. a katolikus Tarjányi professzor "A Jézus örömhíre" című könyvben amellett érvel, hogy a Péter leveleket nem is Péter írta. A már említett Bart. D. Ehrman professzor írt is egy cikket "Ki írta az Újszövetséget, és miért fontos ez?" címmel. Nagyon tanulságos. Lényegében arra mutat rá, hogy a PhD képzéseken az oktatók arra mutatnak rá hallgatólagosan, hogy a Biblia hazugság. Ehrman elismert újszövetségi tudós, amúgy protestáns keresztény volt, csak a szövegkritika teljesen kilőtte nála a keresztény hitet. Hát igen... a jó öreg szövegkritika. Az megint egy másik kérdés, de abba nem megyek bele. Meg ott van még protestáns részről Kustár Zoltán is, aki ízekre szedte Izajás könyvét. A cikkét a "Bibliaismereti kézikönyvben" megtalálod. Lehet nem pontos a címe bocs. Már rég olvastam. De a név az stimmel.
"Hozzáteszem, ez a számos "protestáns-katolikus meg akármilyen teológus" cáfolja a Bibliát, ez mind módszertani utánajárást kíván. Milyen módszertannal dolgoztak, mivel támasztják alá az érveiket?" Egyáltalán figyelembe vesznek"
->Nem hinném, hogy erre a kérdésre nekem kell válaszolnom. Vicces lenne, ha én vezetnélek be a Biblia felsőbb kritikájába. Szóval bocs. Ezt a katolikus és protestáns kutatóknak kell megtenni az egyetemen.
"Hogyne lenne. Teológián az egyik tanár mondása volt, hogy hál Istennek, ha valaki még a teológiai tanulmányai alatt rájön erre és nem a papszentelés után."
->LOL
"A kereszténység annyira nevetséges vallás már, hogy nincs értelmes ember, aki csatlakozna ilyen ellentmondásos hülyeséghez mint a keresztenység."
->Önmagában az a folyamat, hogy keresztény tudósok szolgáltatják a bizonyítékokat az ateistáknak a Biblia támadásához, nevetséges. Az ősi keresztények pl. hivatkoztak Dániel könyvére, mint amiben beteljesedett jövendölések vannak, és mint ami Krisztusról beszél. Ezt a bibliai könyvet azonban a 3. században megtámadta egy Porfüriosz nevű pogány filozófus, aki a 15. kötetből álló "kereszténység ellen" című művében amellett érvelt, hogy ez a könyv egy makkabeusi hamisítvány. A modern katolikus és protestáns kutatók manapság Porfüriosz érvét tanítják az egyetemeken, mint igazságot. 😃 Egy ateistának tehát elég elővenni pl. Rózsa Huba professzor cikkét, és lehet érvelni, hogy a Bibliát csalók írták, az összes jövendölés kamu.
Jacaoues Dukhan amúgy a Dániel kommentárjában kb. erre a képtelenségre mutat rá, amikor a keresztény kritikusok nyomása ellenere megvédi Dániel könyvét!
Bocs az utolsó reakcióm erre ment volna:
"Érveket szeretnék. :))"
Egyébként meg szólok, hogy eredj az agymosott papjaidhoz, és a továbbiakban érdeklődj tőlük!
A kereszténység egy agymosotott vallás, a kegyetlen, idióta istenükkel együtt, ezt Jób könyve bizonyította már.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!