Ki volt valójában Ábrahám?
"Azért Ábrahámot emeltem ki, mert három világvallás is belőle eredezteti magát." Pedig nem túl jó döntés pont őt kiemelni, mégha elsőre logikusnak is tűnik. A kérdéseid szemszögéből nem ő az eslődleges, ráadásúl, mivel csak Mózes könyveiből tudunk róla, sokra sem fogsz menni a válaszokkal. (Igen, a Korán is ír róla, de hogy az ott leírtakat hitelesnek tekintsük előbb Mohamedet kell hitelesnek tekinteni. Ugyan is, már a kereszténység is létzett, mire ő feltűnt.) Amit Ábrahámról tudni lehet te is olvastad, le is írták már itt is, szerintem ilyen szempontból, ez igazán senkit nem vissz előre.
Ha a Biblia hitelességére vagy kíváncsi, akkor először is az azzal kapcsolatos érveket vagy ellenérveket vizsgáld meg. Továbbá, ebből a szemszögedből az elsődleges kulcsfigurák sokkal inkább, Mózes, Jézus és Mohamed. Ha pl. Jézus valóban feltámadt és valóban a messiás volt, akkor ő igazolja Mózest és a Tízparancsolatot, igazolja Ábrahámot és mindazokat az ószövetségi prófétákat, akikre hivatkozik. Ha Mohamed próféta volt, akkor igazolja a Koránt és az cáfolja a Bibliában leírtak egy részét stb.
Kiemelni egy nevet az ószövetség legrégebbi részéből szerintem nem sokra vezet, mivel ezek a részek a legkevésbbé vizsgálhatóak és a leginkább vesznek a történelem homályába, ráadásúl sokan sokféleképpen értelmezik ezeket a részeket. (pl. A teremtés történet, szó szeint értendő, nem szó szerint értendő stb.) Ha csak az alap elgondolást vesszük is alapúl, hogy Mózes írta le az első 5 könyvet, akkor is azt kapjuk, hogy amit Ábrahámról tudunk, azt Mózestől tudjuk, aki kb. 1000 évvel élt Ábrahám után. Tehát minden, ami Mózes előtt szerepel a Bibliában, Isten által lett kinyilatkoztatva Mózesnek, aki visszamenőlegesen leírta, hogy mi történt eddig. Tehát, ebben az esetbenm nem az a kérdés, hogy ki volt Ábrahám, hanem hogy Mózes valóban próféta volt-e?
A hívők is ilyen logika mentén tekintik hitelesnek a leírtakat. Röviden: Példáúl az ószövetség prófétái, akiknek a próféciái beteljesedtek, elismerik a Tízparancsolatot és Mózest is. Tehát a zsidók számára, hogy Ábrahámtól származnak egyértelmű, hiszen egyetlen Isten által küldött próféta sem akarta cáfolni ezt.
A keresztények, elismerik Jézust és hisznek a feltámadásában, így elismerik az ószövetséget is.
A muzulmánok Mohamedet prófétának tartják, ezért a Koránt amit ő diktált szintén igaznak hisznek. (Bár, Mohamedet érdemes kicsit külön kezelni, mert ha át is vett alakokat a zsidó és keresztény vallásból, ő teljesen a saját felfogása szerint értelmezte azokat, gyakorlatilag újraírta az egészet.)
ÉS persze ott vannak a különböző megtapasztalások, csodák, amik megerősítik az emberek hitét.
Mindezeket keresztényként írtam, nem azért hogy beléd kössek, hanem hogy megpróbáljam olyan irányba terelni a figyelmedet, ahol talán több válaszra lelsz.
9-es hszóó
nem probléma, ha nem olvasod el, de az már fontos, hogy olvasatlanul is véleményt írsz róla Gratula :-)
Betettem Wordbe csak kíváncsiságból, kerek 4 oldal lett. Gyanítom te se olvastad végig, csak fogtad és bemásoltad az őrtorony oldaláról.
Egyébként ha tudna újat mondani, amit eddig még nem tudtam, akkor elolvasnám, de nem tud. Igen, ezt úgy is teljes bizonyossággal kijelentem, hogy nem olvastam el 4 oldal tömény szöveget.
Másrészt a lényeget le lehet írni röviden is, tudod a sok beszédnek nagy az alja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!