Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ki volt valójában Ábrahám?

Ki volt valójában Ábrahám?

Figyelt kérdés
Emberek milliárdjai hisznek abban, hogy ami a szent könyveikben le van írva, az szóról szóra igaz. De tudjuk azt, hogy ezeket a könyveket javarészt sokkal később írták, mint amikor a benne szereplő több évezredes események történtek, ha egyáltalán megtörténtek. Például Ábrahámnak sem ez volt a neve eredetileg, mert így a zsidók nevezték el később. Ki tudhatja, hogy valójában ki lehetett ő, ha létezett egyáltalán, és hogy mik történtek kemény évezredekkel ezelőtt? Talán nem kellene mindent készpénznek venni, ami ezekben a mai formájukban erősen manipulált könyvekben le van írva. Bizonyára sok minden valóban megtörtént, csak esetleg nem úgy, ahogyan azt mások később a saját szájuk íze és hatalmi érdekük alapján leírták. Így az egész egy hatalmas káosz, mert nem lehet tudni, hogy mi igaz és mi nem a leírtakból. Azért Ábrahámot emeltem ki, mert három világvallás is belőle eredezteti magát. De folytathatnám a sort például többek között Mózessel is, Mohameddel is, de ők már inkább külön kérdést érdemelnének. Gondolom világszerte sokakban megfogalmazódnak ezek a kérdések.
2018. nov. 2. 16:37
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

"Azért Ábrahámot emeltem ki, mert három világvallás is belőle eredezteti magát." Pedig nem túl jó döntés pont őt kiemelni, mégha elsőre logikusnak is tűnik. A kérdéseid szemszögéből nem ő az eslődleges, ráadásúl, mivel csak Mózes könyveiből tudunk róla, sokra sem fogsz menni a válaszokkal. (Igen, a Korán is ír róla, de hogy az ott leírtakat hitelesnek tekintsük előbb Mohamedet kell hitelesnek tekinteni. Ugyan is, már a kereszténység is létzett, mire ő feltűnt.) Amit Ábrahámról tudni lehet te is olvastad, le is írták már itt is, szerintem ilyen szempontból, ez igazán senkit nem vissz előre.

Ha a Biblia hitelességére vagy kíváncsi, akkor először is az azzal kapcsolatos érveket vagy ellenérveket vizsgáld meg. Továbbá, ebből a szemszögedből az elsődleges kulcsfigurák sokkal inkább, Mózes, Jézus és Mohamed. Ha pl. Jézus valóban feltámadt és valóban a messiás volt, akkor ő igazolja Mózest és a Tízparancsolatot, igazolja Ábrahámot és mindazokat az ószövetségi prófétákat, akikre hivatkozik. Ha Mohamed próféta volt, akkor igazolja a Koránt és az cáfolja a Bibliában leírtak egy részét stb.

Kiemelni egy nevet az ószövetség legrégebbi részéből szerintem nem sokra vezet, mivel ezek a részek a legkevésbbé vizsgálhatóak és a leginkább vesznek a történelem homályába, ráadásúl sokan sokféleképpen értelmezik ezeket a részeket. (pl. A teremtés történet, szó szeint értendő, nem szó szerint értendő stb.) Ha csak az alap elgondolást vesszük is alapúl, hogy Mózes írta le az első 5 könyvet, akkor is azt kapjuk, hogy amit Ábrahámról tudunk, azt Mózestől tudjuk, aki kb. 1000 évvel élt Ábrahám után. Tehát minden, ami Mózes előtt szerepel a Bibliában, Isten által lett kinyilatkoztatva Mózesnek, aki visszamenőlegesen leírta, hogy mi történt eddig. Tehát, ebben az esetbenm nem az a kérdés, hogy ki volt Ábrahám, hanem hogy Mózes valóban próféta volt-e?

A hívők is ilyen logika mentén tekintik hitelesnek a leírtakat. Röviden: Példáúl az ószövetség prófétái, akiknek a próféciái beteljesedtek, elismerik a Tízparancsolatot és Mózest is. Tehát a zsidók számára, hogy Ábrahámtól származnak egyértelmű, hiszen egyetlen Isten által küldött próféta sem akarta cáfolni ezt.

A keresztények, elismerik Jézust és hisznek a feltámadásában, így elismerik az ószövetséget is.

A muzulmánok Mohamedet prófétának tartják, ezért a Koránt amit ő diktált szintén igaznak hisznek. (Bár, Mohamedet érdemes kicsit külön kezelni, mert ha át is vett alakokat a zsidó és keresztény vallásból, ő teljesen a saját felfogása szerint értelmezte azokat, gyakorlatilag újraírta az egészet.)

ÉS persze ott vannak a különböző megtapasztalások, csodák, amik megerősítik az emberek hitét.

Mindezeket keresztényként írtam, nem azért hogy beléd kössek, hanem hogy megpróbáljam olyan irányba terelni a figyelmedet, ahol talán több válaszra lelsz.

2018. nov. 3. 18:49
 12/19 anonim ***** válasza:
0%
Épp időutazásra készülök. Előbb a jövőbe megyek, aztán pár számomra fontos időpontot látogatok meg. A kedvedért ie.2018-at is felírom a listára és elmondom mit tudtam meg. Bár valószínűleg nem fogsz hinni nekem!
2018. nov. 3. 20:36
 13/19 A kérdező kommentje:
Előző, ha te képes lennél erre a csodára, akkor én valószínűleg hinnék neked, mert sok mindenre nyitott vagyok. Szerintem, ha annyira meglepő és esetleg a Bibliától eltérő dolgokat tudnál meg az időutazást követően, akkor inkább az a valószínű, hogy a hagyományos értelemben vett hívők nem hinnének neked. A magam módján én is hívő vagyok egyébként.
2018. nov. 4. 11:13
 14/19 anonim ***** válasza:
39%
Mégis lepontoztak😭
2018. nov. 4. 12:39
 15/19 KZitus ***** válasza:
0%

9-es hszóó

nem probléma, ha nem olvasod el, de az már fontos, hogy olvasatlanul is véleményt írsz róla Gratula :-)

2018. nov. 4. 18:39
 16/19 anonim ***** válasza:
100%

Betettem Wordbe csak kíváncsiságból, kerek 4 oldal lett. Gyanítom te se olvastad végig, csak fogtad és bemásoltad az őrtorony oldaláról.

Egyébként ha tudna újat mondani, amit eddig még nem tudtam, akkor elolvasnám, de nem tud. Igen, ezt úgy is teljes bizonyossággal kijelentem, hogy nem olvastam el 4 oldal tömény szöveget.

Másrészt a lényeget le lehet írni röviden is, tudod a sok beszédnek nagy az alja.

2018. nov. 4. 18:54
 17/19 anonim ***** válasza:
25%
Visszajöttem. Sajnos nem találtam Ábrahám nevű embert, bár nem értettem semmit az emberek hablatyolásából. Csak 2 napot töltöttem khaldeai ur és urfa városában. Nekem az jött le, nem igazán éltek arra felé szent életet az emberek. Tarolnak a betegségek, nincs higiénia, sok a paráznaság, hűtlenség. Kereskedelemben pedig a sok csaló keserítí az emberek életét. A kórságokat nem tudták kezelni, ezért sokan beleőrültek, rosszabb esetben már fiatalon belehaltak egy-egy mai szemmel egyszerű betegségbe. Ábrahám létezhetett, ha tudta volna, hogy leszármazottai mit fognak művelni, talán máshogy alakul világunk. Lesz még alkalmam, megkeresem és megakadályozom tettében, meglátom mi sül ki belőle, de mi lesz, ha megszűnök létezni? Akkor már úgy marad!
2018. nov. 5. 00:14
 18/19 A kérdező kommentje:
Na, ez szellemes volt, de szerintem is nagyjából ilyen világ lehetett ott akkoriban. Az tényleg nagyon érdekes gondolat, hogy vajon ő, akárki is volt valójában, meg egy pár úgynevezett vallásalapító, ha tudták volna előre, hogy majd teljesen elferdítik a tanításaikat, és a nevükben mennyi embert fognak meggyilkolni és megnyomorítani az életüket, hány millió ember vére tapad az általuk alapított vallásokhoz az évezredek folyamán, sőt sajnos még napjainkban is, akkor lehet, hogy elgondolkoztak volna annak idején. De ha esetleg mégis tudták, vagy sejtették akkor is lehet, hogy azt gondolták, hogy ezeken a borzalmakon sajnos keresztül kell mennie az emberiségnek, de a tanításaikat valamiért muszáj volt azokban a régi időkben átadni abban a reményben, hogy majd csak érik, fejlődik az emberiség, ha nagyon drága áron, óriási nagy áldozatok árán is. De ez már megint más téma lehetne.
2018. nov. 5. 07:52
 19/19 anonim ***** válasza:
12%
Mondtam, hogy nem fogsz hinni nekem!
2018. nov. 5. 14:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!