Hívő aranyköpések 1. rész: "Ma a káromkodás ROSSZABB - mint a már nem létező inkvizíció" --> Most ez komoly?
" A szavak nem önmagukban gonoszak, ez butaság."
Lehet játszani a szavakkal, de minek? A fegyver sem önmagában öl, hanem az abból kilőtt golyó a halálos. Sőt a fegyverek háborúk kitörését is megakadályozhatják, lásd hidegháború, ahol a számtalan atomtöltet miatt inkább nem támadtak egymásra.
Szóval én nem vagyok nagy híve ennek a szójátéknak, de ha óhajtod, játszhatunk ezzel is.
Most találtál egy ilyen hívőt. Vagy még találsz 10 másik hasonlót. Nagy dolog.
Ha én ideírok pár "nem hívő aranyköpést", ami baromság, akkor a nem hívők mind ostobák lesznek? Miért kell így általánosítani? Azt hittem, hogy ti, nem hívők, az ész emberei vagytok és nem estek bele ilyen primitív logikai hibába, mint az általánosítás.
"Érdemes lenne "szektás" vagy "fanatikus vallásos" aranyköpésre átírni"
Egyik sem vagyok, de nyugodtan mondjatok rám bármit.
Attól én nem leszek se több, se kevesebb, se más. És jól esik, hogy ilyen nagyon bölcs emberek páros lábbal ugrálnak rajtam - csupán azért, mert szerintem a fontos a Szó. Jobban megértem, miért nem érdemes a gyk-val foglalkozni. Folytassátok!
*
Továbbá:
Kedves.. öö.. nem.. kedvetlen Y.L. - ajánlottál az inkvizícióról könyvet. Nem olvasom el, ha nem haragszol, nem azért, mert "ostoba, szektás, fanatikus stb" akarok lenni, hanem mert mást olvasok - többek közt azt a gondolkodót, akit az inkvizíció tíz pontban halálra ítélt.
Miért? mert nem tartozom azok közé, akik mindképp a vallásokat megszüntetni akarják, és ezért a hibáit, bűneit szajkózzák papagájszerűen. És azok közé sem tartozom, akik a világvallásokat egymás ellen akarják kijátszani,hogy az identitásukat, hitüket, eredetükről való tudomásukat elvett arctalan emberalatti massza fölött uralkodjanak.
Viszont azt keresem ITT ÉS MOST, ami a szellemi fejlődésem segíti.
Azoknak az inkvizítoroknak a nevei nem maradtak fent,
ám Meister Eckhart -a XIV.sz-i domonkosrendi szerzetes írásai- fényesen ragyognak, több mint hatszáz éven át, a mai napig.
Akkor hát én is ajánlok egy-két könyvet: [link]
+ Meister Eckhart magyarul megjelent írásai
*
Továbbá kérdésem lenne: honnan jön a szó? honnan jön a gondolat?
üdvözlettel: a leostobázott 67%
"Kedves.. öö.. nem.. kedvetlen Y.L. - ajánlottál az inkvizícióról könyvet. Nem olvasom el, ha nem haragszol, nem azért, mert "ostoba, szektás, fanatikus stb" akarok lenni, hanem mert mást olvasok - többek közt azt a gondolkodót, akit az inkvizíció tíz pontban halálra ítélt."
Köszönöm a könyvajánlást!
A középkor egy érdekes történelmi korszak, szóval majd fogom kutatni.
Nyilván nem muszáj elolvasni az általam ájánlott könyvet. Pedig ha megtettes volna, akkor (talán) magad is rájöttél volna, mekkora ostobaságot mondtál. Korabeli beszámolók vannak az említett magyar protestáns prédikátorok szenvedéseiről, amelyet egy olyan ember írt, aki túlélte a kegyetlen bánásmódot. Részletesen leírja, milyen mocskos helyen tartották őket. Ott van benne a leírás a "véres húsvétról", amely a valldensek elleni hadjáratot és tömeggyilkosságot erdményezett, ez egész Európát megrázta. Egy angol költő még egy verset is írt róla, amely így kezdődik kb: "Uram, bosszuld meg szentjeid, kiket az alpesek haván kardélre hánytak" - Mimdezt tették ISTEN NEVÉBEN
Nagyon súlyos dolog volt az inkvizíció, te meg ilyen hülyeségeket mondasz, hogy a mai káromkodás annál súlyosabb. Ostobának tartalak, nincs realitás érzeked!
Kassán meg a katolikusok haltak vértanúhalált a protestánsok kezétől. De lehetne említeni Angliát is, ahol szintén sok ezer katolikus öltek meg a protestánsok. De lehetne hozni még a példákat, csak két ismertebbet említettem.
Ezek ugyan olyan szörnyűségek, mint az inkvizíció tettei. Csodálkozom, hogy az egyiket így kiemeled és hangoztatod, a másikról meg mélyen hallgatsz.
Másrészt mára már bizonyított történelmi tény, hogy a korábban hangoztatott számok erőteljesen túlzók az inkvizícióval kapcsolatban. Például az egyházi inkvizíció a legdurvább becslések szerint is max 1400, más források szerint ennél jóval kevesebb halálos ítéletet hozott, amik nem is mind végződtek az ítélet végrehajtásával. A rettegett spanyol inkvizíciónak szintén a durva becslések szerint 10 000 áldozata, az újabb kutatások szint 2400 körüli áldozata volt. Ráadásul ez utóbbi egy állami fennhatóságú intézmény volt és nem egyházi.
Igazság szerint a protestáns boszorkányperekben sokkal több embert égettek meg, mint amennyit valaha is kivégzett az összes (spanyol, portugál, egyházi) inkvizíció.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!