Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Hívő aranyköpések 1. rész:...

Hívő aranyköpések 1. rész: "Ma a káromkodás ROSSZABB - mint a már nem létező inkvizíció" --> Most ez komoly?

Figyelt kérdés
Hogy lehet valako ennyire ostoba????
2018. szept. 23. 11:11
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
52%

örülök, hogy boldog vagy előző! Maradj is az!

/ öö.... egy szóval sem mondtam, hogy vallásos lennék/

És mi lenne, ha megpróbálnátok megérteni, amit írok? cask egy kísérletet tenni.

Szavakkal teremteni: Lásd pl. József Attila Eszmélet versét.

Pusztítani: lásd pl. az atombomba bevetésére irányuló megbeszélést, szavakkal történt az is, tudósok jelenlétében.

2018. szept. 23. 13:12
 12/32 anonim ***** válasza:
66%

Igaz, amit írsz. Sajnos tényleg vannak ilyen esetek.

De a káromkodás az nem feltétlen ide tartozik. Pl aha dühödben káromkodsz egyet (akár magadat szidva), az miért lenne egyenértékeű azzal, mint a középkori gyilkosság?

Megjegyzésképp a közékorban is léteztek káromkodások, akkor az is egyenértékű bűn volt az inkvizícióval?

2018. szept. 23. 13:14
 13/32 anonim ***** válasza:
15%

"Pl aha dühödben káromkodsz egyet (akár magadat szidva), az miért lenne egyenértékeű azzal, mint a középkori gyilkosság?"

Nem egyenértékű, és nem is egybevetető:

A múltbéli gyilkosság - bűn, amit sajnálattal olvasunk. NEM TEHETEK RÓLA

A trágár beszéd, gondolat ENGEM 'itt és most' szennyez be.

ÉN TEHETEK RÓLA. ÉN szabályozhatom tudatosan.

(más ha kalapáccsal ráütök az ujjamra, más ha átkot szórok a világ valamely szegmensére)

A tiszta beszéd és a tiszta szavakkal való gondolkodás fontos.

Igaz ember az lehet, akinek a szava tiszta, világos, igaz.

A következő a helyes cselekedet - de az már a szavakkal történt gondolkodás után jön - ami többnyire olyan gyorsan, hogy ez rejtve marad.

A nemes nyolcrétű ösvényt érdemes átgondoloni, a jobb megértésért.

[link]

1. helyes szemlélet - ez tiszta, "üres", vagyis előítéletmentes, prekoncepciómentes szemlélet

2. helyes szándék - ez a diszkurzív gondolkodás feletti - tkp az értés-érzés együtt

a következőek már következmények:

3 helyes beszéd 4 helyes cseledet --stb

Legyetek jók!

2018. szept. 23. 13:33
 14/32 anonim ***** válasza:
63%

Én ritkán káromkodok, de ez bárki szerint szennyezi a lelket?

A szemetelés nem? Az ítélekezés nem?

2018. szept. 23. 13:35
 15/32 A kérdező kommentje:

Nem hittem volna, hogy egyszer eljutunk odáig, hogy azon kell vitatkozni, hogy a szavak vagy az inkvizíció a borzalmasabb.

Nem, nem rosszabbak a szavak ma sem. A szavak nem törnek kerékbe, nem tesznek úgy tönkre lelkleg, mint például Husz János nyilvános megalázása, és nem ölnek meg...

Kivéve akkor, ha ráfogsz valakire egy varázspálcát és mondod: "crucio"" majd: "Avada Kedavra" 😃

Félretéve a viccet:

Nem hiszem, hogy tudod mi az igazi inkvizíció. Javaslom, olvasd el: Vankó Zsuzsa: Jézus Krisztus apokalipszisének II. kötetét, ott a függelékben több oldalnyi történelmi dokumentumot találsz az inkvizícióról. Megtalálod a vallatásokról szóló leírásokat, és betekintést nyerhetsz a magyar protestána prédikátorok szenvedéseibe is.

Ezek után (talán) megváltozik a véleményed, de az is lehet, hogy megmaradsz ugyanilyen ostobának, mint amilyen most vagy.

2018. szept. 23. 13:46
 16/32 A kérdező kommentje:

Közben látom, hogy töröltetve lett az 1. Válaszban szereplő forrás. Azért nem kellene törölni, mert a végén még rám fogják, hogy én találtam ki. Ez itt a valláskritika topik, jogunk van a vallási kijelentéseket is kritizálni.

Tehát:

https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__..

22-es válasz.

2018. szept. 23. 13:56
 17/32 anonim ***** válasza:
15%

Ez nagyon komoly.

Megyek is népirtani gyerekek!

Cselekedj ne pofázz, az a biztos! XD

2018. szept. 23. 16:07
 18/32 anonim ***** válasza:
71%

Még hogy szavakkal nem lehet ölni, hány gyermek, fiatal lett már öngyilkos, pusztán szavak miatt...

Egyébként a kérdésre reflektálva, egy nem létező dolognál szerintem rosszabb egy létező rossz. Gondolom aki eredetileg megfogalmazta, hasonlóra gondolhatott. Hiszen inkvizíció már elég rég megszűnt, legalább is a sokak által ismert formában.

A "csúnyabeszéd" pedig nem feltétlen egyenlő a káromkodással, ezt talán a nagyokos ateisták is felfoghatnák, nem olyan bonyolult.

2018. szept. 23. 18:11
 19/32 anonim ***** válasza:
20%
A kérdésbe idézett szöveg a káromkodásról szól. Szóval nem kell itt terelni. ;)
2018. szept. 23. 18:12
 20/32 anonim ***** válasza:
25%

Anyám, lélekszennyezés meg társai...jaj!

A szavak nem önmagukban gonoszak, ez butaság. Attól függ, mire használjuk őket. Káromkodással is lehet például vigasztalni, feszült helyzetet oldani. És tök normál, "ártalmatlan" szavakkal is durván meg lehet bántani valakit.

2018. szept. 23. 18:22
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!