Mióta és honnan van gonoszság a világban?
"Ezzel nem kevesebbet állítasz, mint hogy az ateisták, más vallásúak gonoszak, így a te állításod a gonoszság, de legalább is törvénybe ütköző, mert a vallási diszkrimináció tilos."
Szövegértési problémád van, kedves barátom. Amin sajnos segíteni nem tudok...
A gonoszság, a bűn maga Isten hiánya. Az ember Isten teremtménye, akinek szabad akarata van és választhatja Istent vagy az Isten hiányos állapotot, azaz a bűnt. Nem az emberről írtam, hogy eleve gonosz.
A másik kérdésednél ahol újból bűnözéssel vádoltál meg, ott már írtam, hogy olvasd el a Szabad akaratról szóló művet. Addig nincs értelme vitatkozni, mert teljesen más "inerciarendszerben" mozgunk, hogy egy fizikai példát írjak, hátha így jobban megérted.
Nekem és az emberek többségének az a bűnös, a bűnöző, aki megsérti a törvényt.
Márpedig a diszkrimináció törvénysértő.
A nácik ennyire nem mentek bele, ők csak azt mondták, ez, vagy az a nép alsóbbrendű, értéktelenebb, mint a többi, nem azt, hogy gonosz, de már ennek alapján is jogot tudtak formálni az üldözésükre.
Ezért veszedelmes bűnöző, aki ilyeneket állít, mint te.
Nincs gonoszság, mindennek jó célja van!
Az elmúlt pár ezer évben meghalt embereknek azért kellett szenvednie, hogy te megszülethess. Ha bármi máshogy történt volna, ma nem vagy itt.
"azért kellett szenvednie, hogy te megszülethess"
Ilyen áron még akkor sem kívánnám, ha én lennék Buddha, Gandhi és Elon Musk egyben.
Gondolom, te sem tartod fontosabbnak a saját életed sok más ezer ember EGYÜTTES életénél.
Amikor elragad az indulat, vagy legyőz egy csábító kísértés, nincs idő gondolkodni. És amúgy is késő. Az a szellem veszi át az irányítást, amelyik a tudatalattit uralja. És ez erősebb mint a józan ész.
Minden bűn eredete ha bevalljuk ha nem, az emberi büszkeségből ered. Tudom hogy egy bizonyos gondolat vagy kimondott szó milyen hatással van rám és a környezetemre, de ezt én megérdemlem, nekem ez jár, más többet megenged magának. Bezzeg én jobb vagyok náluk.
Az egoizmus erős érzés, de nem attól van a legtöbb bűn.
Megnézed Shakespeare drámáit, a leggonoszabb karakterének is csak pár áldozata van és ez jellemző is a kicsinyes önzésre, de legyen csak ideológiája az embereknek, vallás, hit, mindjárt óriási az áldozatok száma.
Még a kommunisták is ezért irtották az embereket, mert elhitték, hogy jót tesznek vele, vagy a fasiszták, de az inkvizíció is, vagy a kereszteshadak.
Ehhez képest a sima esendő emberi bűnök jelentéktelenek.
A kommunizmus eszméje is az emberi büszkeségből fakad. Nem kell vallás, nem kell Isten, az ember a munkájában teljesedik ki, mindenki csak a normál szükségleteit elégíti ki, az ember a tudomány által leigázza a természetet.
Az inkvizícióban pedig egy szűk főpapi réteg öntelt büszkeségétől indíttatva, hatalmát féltve, magát Isten akaratának közvetítőjeként beállítva ítélte el a nemkívánatos egyéneket.
Elég felszínes megközelítés a bűnt egyszerűen a közösségi szabályok elutasításának tekinteni. A legtöbb törvényszegő igenis elfogadja a törvény fontosságát. Tudja hogy szükség van rá, nem akar a világba anarchiát. Csakhogy önző módon úgy gondolja, hogy az ő cselekedete egyedi, és önmagában a társadalomra nem veszélyes. Különben se kapják el. Egyébként pedig nyomós oka van rá, mert az élet elbánt vele. Elege van az igazságtalanságból és most a saját kezébe veszi a sorsát, mert neki ez jár. Itt a gyökér ok: az élet igazságtalansága miatti sértettség és az emberi büszkeség.
"felszínes megközelítés a bűnt egyszerűen a közösségi szabályok elutasításának tekinteni."
Ki mondta ezt?
Ahogy írtad, a többség nem utasítja ezt el.
Csak NEM TARTJA BE.
Na, EZ a bűn.
A kommunizmussal meg ne szórakozz, az egy pozitív utópia. Nem büszkeségből, hanem naivságból fakad (egyelőre. Később majd talán lesz létjogosultsága).
70#
Nekem nem volt beleszólásom, genetikám létrejöttéhez, neked talán igen, válaszod alapján. Ha felmenőid közül bárki, nem azt az életutat járja végig, és nem szaporodik, vagy mással teszi, te nem jöhetsz létre. Hiába pontozzátok le, ez akkor is így van. A múlt jóságai, és gonoszságai kellenek a jelen létezéséhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!