Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Keresztények mi a véleményetek...

Keresztények mi a véleményetek a rengeteg papi pedofil botrányról?

Figyelt kérdés

2018. aug. 17. 21:51
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
0%

"Mindegyik helyen megpróbálják előzetesen szűrni"-írod.

Erre egy katolikus érsek idézetével válaszolnék:

"Egyetlen szeminarista papjelöltet sem utasítunk el csak azért, mert meleg." Dialmund Martin, dublini római katolikus érsek, LMBQT párti pap.

A növendékek egy részéről kiderült, hogy regisztráltak egy homoszexuális társkeresőn, az érsek nem eltanácsolta az érintetteket, hanem egyenesen Rómába helyezte át őket. Az ilyen és ehhez hasonló gyakorlat miatt Rómában még magasabb a deviáns erkölcsű papok aránya, mint Magyarországon, vagy a hasonló országokban.

2018. aug. 20. 18:26
 22/29 anonim ***** válasza:
0%

[link]

"

Archbishop Diarmuid Martin of Dublin said (before the Instruction was officially released), “You don’t write off a candidate for the priesthood simply because he is a gay man.” Rev. Donald Cozzens, author of The Changing Face of the Priesthood (Liturgical Press, 2000), has estimated that between 25 and 50 percent of current priests are gay.

"

Rövid fordítás:

"Nem utasítjuk el a papnak jelentkezőket mert melegek".

Donald Cozzens, a "Papság változó arca" c. mű szerzője (Liturgikus Kiadó, 2000) becslése szerint a jelenlegi papok 25-50%-a meleg.

Lepontozhatsz, de ez nem az én véleményem, hanem catholicsforchoice.org egyik cikkében szereplő Donald Cozzens katolikus pap becslése.

2018. aug. 20. 18:37
 23/29 anonim ***** válasza:
0%

Az azóta kiugrott magyar katolikus pap véleménye erről a bizonyos szűrésről:

"

Írtam a rend generálisának: a tisztasági fogadalmam nem tudom betartani. Meglepő volt a válasza: söpörjük a problémát a szőnyeg alá, oldjam meg anélkül, hogy kilépnék. Vagyis ezzel az egyház sem tud mit kezdeni. Nem lehet túlzott szigorral fellépni, hiszen emberi gyengeségről, az élethez tartozó dologról van szó, viszont bármiféle legalizálása is elképzelhetetlen lenne. A generális kétértelmű, inkább támogatást sejtető levele után újra visszakaptam a döntés lehetőségét.

"

2018. aug. 20. 18:40
 24/29 anonim ***** válasza:
100%

Érdekes, hogy amióta Orbán bedobta a kereszténydemokrata gumicsontot, "megszaporodtak" ezek a botrányok. Magyarán: lassan a HVG minden második cikke erről szól. Na vajon miért?

A papok között jóval alacsonyabb a pedofil cselekmények aránya, mint a tanárok, óvodapedagógusok, gyerekorvosok vagy közvetlen rokonok esetében. Persze lehet jönni a szokásos dumával, hogy azért vesszük ezt szigorúbban, mert a papok erkölcsöt hirdetnek, csakhogy ez egyrészt egy a templomba nem járókat nem érintő, világnézeti közösségben történik, másrészt például a tanárokra egész délelőttökre bízzuk rá a gyerekeket teljes felügyeletre és nevelésre, kötelező jelleggel. Tehát az, hogy valaki egy a társadalom részterületét képező, egyre marginalizálódó társadalmi szervezet egyik képviselője, többet jelent, mint az, hogy valakire törvényi kötelesség rábízni a gyerek teljes épségét, biztonságát, egészségét? A világnézeti különbségek ennyivel felháborítóbbak, mint a kőkemény törvényi helyzet? A papi felelősség ennyivel komolyabban van véve, mint a pedagógusi vagy orvosi? Holott ez utóbbiak mindenkit érintenek.

Valójában, minthogy a felvilágosodás óta eléggé egyházellenes légkör van a nyugati világban, ezek az esetek sztereotipikus szintre vannak felfújva. Valójában itt senkit nem érdekelnek már az áldozatok, az ő javuk, itt az a lényeg, hogy lehessen ebbe a kivénhedt, fogatlan kutyába, az egyházba még jó párszor belerúgni.

Imádom, hogy a társadalom mindig olyan "bátor". Antikomcsik vagyunk, amikor már nincsenek komcsik, vallásellenesek, amikor a vallás gyakorlatilag nulla hatalommal rendelkezik már, genderellenesek, amikor az országban egy konzervatív-nemzeti kurzus van hatalmon. Rohadt könnyű fegyvertelen ellenfélbe belerúgni. Nem nagy was ist das. De olyan jó érzés, ha az ellenfél nem tud visszaütni.

2018. aug. 21. 00:05
 25/29 szp72 ***** válasza:
100%

@ "Egyetlen szeminarista papjelöltet sem utasítunk el csak azért, mert meleg." Dialmund Martin, dublini római katolikus érsek,

A nyilatkozat úgy tűnik sajnos igaz, egy katolikus oldal is megerősíti a közlést erősen bírálva az érseket. Ha tényleg ennyire nyíltan és következetesen szembe megy a vatikáni előírásokkal, nem beszélve a hivatalos tanítással, akkor ebből előbb-utóbb kisebb-nagyobb konfrontáció lesz.

[link]

@ A növendékek egy részéről kiderült, hogy regisztráltak egy homoszexuális társkeresőn, az érsek nem eltanácsolta az érintetteket, hanem egyenesen Rómába helyezte át őket.

Az előbbi cikk ezt is megerősíti, de más tudósítások úgy látom sokkal árnyaltabb képet rajzolnak. Az alábbi például azt írja, hogy névtelen feljelentések miatt, miszerint egyes papnövendékek homoszexuális párkereső oldalakat használtak, az érsek vizsgálatot rendelt el, s az ügy lezárásáig Rómába küldte a tanulókat. A vizsgálaton végül valóban több növendék is bűnösnek bizonyult, amit az érsek egyáltalán nem helyeselt.

[link]

2018. aug. 21. 02:05
 26/29 Közveszélyes Kontár ***** válasza:
#24 #25 nagy +1
2018. aug. 23. 09:53
 27/29 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, sz.rsz te a gyerekekre, csak a keresztényeket akarod mocskolni . A sokadik kérdésed már ugyanerről. Hányingerem van a magadfajta általánosító, elvakult szemetektől.

Engem megerőszakoltak mikor kislány voltam. Akkor most őrjöngenem kellene hogy minden férfi ro.hadék erőszaktevő? Hát nem fogok, mert nem vagyok olyan beteg, elborult agyú mint te. NEM vetitek ki egy problémát mindenkire, csak hogy fröcsöghessek.

2018. aug. 23. 10:25
 28/29 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem az ilyen botrányok, nekünk, katolikusoknak fájnak a legjobban. Úgy gondolom, szégyenletes az ilyen, és nem szabad elbagatelizálni ezt a kérdést, mert valóban komoly, és látom, hogy bizony vannak bajok az egyházban. Nagyon elszomorít minden egyes ilyen eset, az ilyenek nagyon mély sebet ejtenek Krisztus Titokzatos Testén, az Egyházon.

Mélységesen sajnálom, hogy az ilyen gyalázatos esetek miatt sokan elfordulnak az egyháztól,ugyanakkor meg is tudom érteni ezeket az embereket.

Viszont nevetségesnek érzem azt a vádat, hogy ez a cölibátus miatt lenne. Akinek ilyen beteges hajlama van, annak mindegy, hogy van-e felesége, vagy nincs, előbb utóbb sajnos kiéli az ilyen vágyait.

2018. aug. 23. 17:18
 29/29 HaEv ***** válasza:

Kedves Kérdező!

A #11-es hozzászólás alapján te is ugyanebbe a hibába estél.

"A kérdező kommentje:

# 11

A keresztények azok akik annyira kisajátították maguknak az erkölcsösséget!"

Továbbá - keresztényként ki kell érnem magamnak ezt a kisajátítási gyanúsítgatást! Nem tettem ilyet, és számodra nem mentség az, hogy nem ismersz, mert általánosítottál.

Lehet ilyenen veszekedni - de akkor is csak azt az álláspontomat fogod nyilvánosan megerősíteni, hogy veszekedést indítani jöttél ide ezzel a kérdéssel - mert valami bajod van. Inkább azt kellene elrendezni, ami miatt ilyen ideg- vagy lelkiállapotban vagy.

Ha úgy gondolod, írj privátban, hátha tudok segíteni benne.

Üdv

2018. aug. 25. 12:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!