Keresztények, ha megváltott mindenkit Jézus, és csakis a keresztény vallás a jó, akkor a több száz éve élt japánokkal vagy Afrikaiakkal, akik erről nem tudhattak mi lett?
Téves állítás van a kérdésben.
Nem hogy a több száz éve élt afrikai és japán emberek tudtak erről, hanem rengeteg keresztény is volt ott.
Például Egyiptom közel teljes lakossága már keresztény volt a 2. század végére. De említhetnénk Etiópiát is, ahol szintén rendkívül erős volt az ókokri keresztény egyház.
Japánban is sok száz éve jelen van a kereszténység, ahol az első misszionáriusok érkezése után néhány évtized alatt sok százezerre nőtt a keresztények száma. Csak utána a buddhisták Néró és Caligula kegyetlenségét idéző terrorral kezdték üldözni a keresztényeket. Rengeteg keresztény fellógattak, keresztre feszítettek, egyszerűen kivégeztek ezen nagyon békés buddhisták.
Egyébként azt sem állítjuk, hogy csak a kereszténység az egyedül jó. Nagyon sok vallásban vannak pozitív értékek, még a véres és kegyetlen buddhizmusban is. Csak azt mondjuk, hogy egyedül a kereszténység mutatja be számunkra Istent úgy, ahogy kinyilatkoztatta magát az emberiségnek.
Aham. Gondolod, hogy a megváltás (nem megbáltás) csak úgy hat, ha tudsz róla? Ez igen téves megállapítás. A Krisztus előtt elhunytak se tudhattak a megváltásról, még is van reménységük.
Más bolygókon élőkkel te lehet sokat találkozol, én még egyet se láttam, arról nem is nyilatkoznék.
"Aham. Gondolod, hogy a megváltás (nem megbáltás) csak úgy hat, ha tudsz róla? Ez igen téves megállapítás."
Akkor viszont teljesen igazságtalan ez a rendszer. Sokkal igazságosabb lenne ha eleve senki nem tudna róla. Vagy eleve nem is létezne az egész mizéria, ha e nélkül is meg lehet váltódni. Akkor legalább minden ember egyenlő esélyekkel indulna.
"eleve nem is létezne az egész mizéria, ha e nélkül is meg lehet váltódni."
Sehol nem írtam ilyet, még erre utalót sem. Természetesen megváltás nélkül nem üdvözülhet az ember a keresztény teológia szerint. Viszont az üdvösség reménye meg van mindazon emberek számára, akik Krisztus előtt éltek, vagy nem volt módukban ismerni az Evangéliumot, a megváltás örömhírét. Isten képes őket is igazságosan megítélni. De erről is ír a Szentírás, ha egyszer majd elolvasod véletlenül.
Olvastam, és nem is véletlenül.
De te magad írod, hogy Isten igazságosan képes azokat is megtélni akik nem is hallottak a megváltásról, vagy akkor éltek amikor még nem is létezett a megváltás.
Akkor mi szükség van a megváltásra? A teljes emberiséget már nem tudná Isten igazságosan megítélni?
6
Az egész kereszténységre nincs szükség ezek szerint. Mondjuk nekem eddig is ez volt a véleményem. :D
Utolsó mondja jól szerintem. Az ígész égy instabil alapokra épülő átlátszó teória!
Sokkal több ráció van a buddhista vagy hindu vallásban!
"Akkor mi szükség van a megváltásra? A teljes emberiséget már nem tudná Isten igazságosan megítélni?"
De, képes lenne megváltás nélkül is. Úgy viszont az igazságos ítélet mindenki számára a kárhozat lenne.
"Sokkal több ráció van a buddhista vagy hindu vallásban!"
Most melyikben, a buddhizmus és a hinduizmus teljesen más vallás, alapjaiban különböznek egymástól. Vagy elég rációnak elég az a tény, hogy például Japánban a buddhisták rendkívül kegyetlen módon üldözték a keresztényeket? Kb. mint ma az ISIS vagy régen Néró császár.
"De, képes lenne megváltás nélkül is. Úgy viszont az igazságos ítélet mindenki számára a kárhozat lenne."
Ezzel most akkor magadat hazudtoltad meg.
Vagy a megváltásról nem tudók számára egységesen a kárhozatot gondoltad igazságos ítéletnek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!