Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ateisták ti hogyan vélekedtek...

Ateisták ti hogyan vélekedtek a halálról és az azt körülvevő ceremóniákról?

Figyelt kérdés
2018. jún. 11. 15:05
1 2
 11/14 fredike ***** válasza:
100%
Elolvastam az igen érdekes hozzászólásokat. Ateista vagyok, s a halál utáni életben nem hiszek. Nem hiszem hogy létezik mennyország és pokol. Nem hiszem hogy a lelkek az öröké ott bolyonganak valahol. Nem hiszem hogy Létezik "örökké", mert maga az univerzum se végtelen sem térben sem időben. Mivel idős vagyok természetesen néha gondolok a halálra, mint előbb-utóbb eljövő elkerülhetetlenre. Ennek megfelelően mindent elrendeztem, ami nem volt egyszerű mivel teljesen egyedül maradtam. Nem hiszek a vallási ceremóniákban, a lelkem üdvéért való imákban. Nem hiszek abban amikor a holtakat agyon dicsérik, pedig rossz ember volt. Én úgy döntöttem hogy a hamvakat szórják a Dunába. Nem kell hogy sírom legyen, aki van ne érezze hogy néha ki kell menni a temetőbe. Tapasztalatból tudom, hogy a síroknál elhangzott beszédek nagy része hazugság, maszlag. Nincs rá szükségem, ezért nincs szükségem papra. Meghagytam hogy aki eljön a búcsúmra amikor beszórnak igyon meg egy pohár bort, s menjen haza. Ennyi.
2018. jún. 18. 07:19
 12/14 anonim ***** válasza:

Elsősorban hagyomány.

Attól függetlenül, hogy egy hókuszpókusznak tartom, tiszteletben tartom, és tiszteletben tartom azokat is, akik mást is belelátnak. A személyüket, a hitüket.

35/ffi/at.

2018. júl. 4. 21:18
 13/14 anonim ***** válasza:

2*Sü:🙂 Aki annak is utánanéz, hogy a stb. elé nem kell vessző, arra nem lehet azt fogni, hogy alapszinten tudja a helyesírást. A gépi helyesírás-ellenőrző teljesen félrevisz, mert azt fel kellene tölteni a magyar helyesírás alapján. De nem is ez a lényeg...

Igen, érdekes ez a téma.

"Én is úgy vagyok vele, hogy jobban szeretném, ha a halálom után aki szeretett és még él, az ne a temetőbe menjen ki, szomorú arccal, szomorúságba öltözött lélekkel, hanem üljenek le közösen egy sör/bor/tea mellé, és elevenítsék fel inkább azt, aki addig voltam, amíg éltem."

Mikronéziában pl. nagyon könnyen váltottak keresztény hitre, mert ez a vallás "megengedi" a szegényeknek is az élet utáni életet, míg az ő vallásukban csak a burzsoá rétegé ez a kiváltság. Emiatt a temetés szinte örömünnep, mert a halottaik lelke tovább él a mennyországban. Másképp fogják fel tehát a halált, ennyit tesz egy kulturális különbség.

Személy szerint én azért utáltam meg a temetéseket, mert kb. öt éven belül az édesanyámat, a nagyanyámat, az apámat, majd a bátyámat veszítettem el. Hááát... nem lett a kedvenc helyem egy temető.

A másik: a mai világban egyszerűen senkinek sincs semmire ideje, és nagyon szomorú látvány egy elhagyatott sír, ami - persze - nem "régészeti lelőhely". Ha vki szeretett, az emlékezni fog rám, a hülyeségeimre, a humoromra, a hisztijeimre, nem kell ahhoz kimenni egy sírhoz vagy urnához. Sztem ma már nincs értelme ezeknek a ceremóniáknak. Legalábbis nekem egyáltalán nem segített feldolgozni a veszteséget se a ceremónia, se a sírlátogatás. Brrr!

Kedves ferdike, aki idős, bár ezt a stílusa egyáltalán nem tükrözi.🙂 Én se vagyok mai kiscsirke, sajnos. Bár én nem vagyok ateista, a vallási ceremóniákkal kapcsolatos véleményeddel teljesen egyetértek.

Az élet utáni élettel kapcsolatban viszont már a fene se tudja, mi az igazság.🙂 Hiszem is, meg nem is. Lehet hogy dimenziót váltunk a halálunk után? Átmegyünk a negyedikbe? A párhuzamos nem OK, ott már van belőlünk egy mááásik... Félretéve a viccet, vannak érdekes reinkarnációs hipnózisos eredmények, amelyek elgondolkodtatóak.

Egy szó, mint száz: ezt az eszmecserét folytathatnánk a végtelenségig. És jólesett.🙂

2018. júl. 28. 14:58
 14/14 anonim ***** válasza:
A Mikronézia nem pontos. (Ezen agyaltam idáig.) Vhol az óceániai térségben... Lehet hogy Tongán. Elő kellene vennem a Világjáró sorozatot a Gondolat Kiadótól, abban pontosan benne van, de lusta vagyok.
2018. júl. 29. 16:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!