Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Hogyan lehet egyházat lètrehozni?

Hogyan lehet egyházat lètrehozni?

Figyelt kérdés
Volt egy hasonló kérdés, de arra nem jött válasz, hogy hogyan lehet hivatalosan valamilyen új vallást alapítani. Mert mindig mondják a nem vallásosak, az ateisták is,hogy igazságtalanul részesülnek kedvezményekben a különböző egyházak. Nekik is lenne lehetőségük erre? Mi kell hozzá?
2018. jún. 1. 11:37
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
90%

2011. évi CCVI. törvény:

"III. FEJEZET

AZ EGYHÁZKÉNT TÖRTÉNŐ ELISMERÉS

2 Módosította: 2013. évi CXXXIII. törvény 19. § (1) c).

4.3

3 Megállapította: 2013. évi CXXXIII. törvény 9. §. Hatályos: 2013. VIII. 1-től.

Az elismerés feltételei

14. §4

4 Megállapította: 2013. évi CXXXIII. törvény 9. §. Hatályos: 2013. VIII. 1-to˝l.

A vallási tevékenységet végző szervezetet az Országgyűlés egyházként ismeri el, ha

a) elsődlegesen vallási tevékenységet végez,

b) tanításának lényegét tartalmazó hitvallása és rítusa van,

c) legalább

ca) százéves nemzetközi működéssel rendelkezik vagy

cb) húsz éve szervezett formában, vallási közösségként működik Magyarországon és

Magyarország lakosságának 0,1 százalékát elérő taglétszámmal rendelkezik,

d) elfogadott belső szabálya van,

e) ügyintéző és képviseleti szerveit megválasztotta vagy kijelölte,

f) képviselői nyilatkoznak arról, hogy az általuk gyakorolni kívánt tevékenység nem ellentétes a

6. § (4) és (5) bekezdésével,

g) tanai és tevékenységei nem sértik az ember testi-lelki egészséghez való jogát, az élet védelmét,

az emberi méltóságot,

h) a vallási tevékenységet végző szervezettel szemben - működése során - nemzetbiztonsági

kockázat nem merült fel és

i) a közösségi célok érdekében történő együttműködés iránti szándékát és annak hosszú távú

fenntartására való képességét különösen alapszabálya, tagjainak száma, a kezdeményezést

megelőzően a 9. § (1) bekezdése szerinti területeken végzett tevékenysége és az ilyen

tevékenységnek a lakosság nagyobb csoportja számára való hozzáférhetősége bizonyítja.

14/A. §5

5 Beiktatta: 2013. évi CXXXIII. törvény 9. §. Hatályos: 2013. VIII. 1-től.

(1) A 14. § c) pont ca) alpontja szerinti nemzetközi működést

a) legalább két országban egyházi státusszal rendelkezo˝ és azonos hitelveket valló egyházak által

kiállított igazolás,

b) legalább két országban működő és azonos hitelveket valló egyházak, tagegyházak szövetsége

által a szövetségi tagságról kiállított igazolás, vagy

c) legalább két országban mu˝ködo˝ részegyházakat összefogó világegyház által kiállított igazolás

alapján kell megállapítani....."

2018. jún. 1. 12:59
 2/11 anonim ***** válasza:
30%

Akkor a magyarországi Iszlám egyházak, mert kettő is van, egy sííta, egy szunnita, nem is hivatalos vallások?

Hiszen a 0.1 %, mint kritérium bizonyára nem teljesül, illetve a nemzetbiztonsági feltétel is kétséges, a történelem és a mai terrorakciók ismeretében.

2018. jún. 1. 13:18
 3/11 anonim ***** válasza:
87%
Előző! Ha jól tudom, eredetileg nem voltak benne az elismert egyházak sorában. Azonban 2012-ben módosították a törvényt, mivel az elismert 14 egyház között csak keresztény felekezetek voltak. Így kerültek be a hazai muszlim, buddhista és krisnás hindu felekezetek is, akik bár kevesen vannak, de egyrészt folytatnak vallási tevékenységet (nem kamuegyházak), másrészt olyan világvallások hazai képviselői, amelyek komplett civilizációkat formálnak százmilliós hívőlétszámokkal. De erről nem tudok többet.
2018. jún. 1. 13:57
 4/11 A kérdező kommentje:
Ez azt jelenti, hogy most nem is lehetne alapítani újat? Legalább 20 évig vallási szervezetként kell működni és csak utána ismerik el?
2018. jún. 1. 14:12
 5/11 A kérdező kommentje:
Olvastam erről a Felház nevű keresztény mozgalomról. Akkor ez lenne az első lépés? Egy vallási mozgalom?
2018. jún. 1. 14:14
 6/11 anonim ***** válasza:
Szerintem igen, bevett egyházat alapítani nem lehet csak úgy.
2018. jún. 1. 14:18
 7/11 anonim ***** válasza:

Kérdező!

Milyen igazságtalan kedvezményekről tudsz?

2018. jún. 1. 16:12
 8/11 A kérdező kommentje:
Azzal szoktam találkozni leginkább, hogy "tartsák el őket a híveik". Én is úgy tudom, hogy kapnak állami támogatást. De ami viszont tényleg ellenőrizhetetlen, azok az adományok. Ezek ha jól tudom adómentesek... azzal meg vissza lehet élni. Azt én is észre vettem, hogy az egyházak egy része már nem mondható politikailag függetlennek. Láttam olyat is, hogy valóban jó célokra használtak fel pénzeket, és tudom, hogy ha valaki vissza akar élni ezzel az talán más területen könnyebben megtehetné ezt, de valahol megértem azokat, akikből ellenérzést vált ki az, hogy hitre alapozva gazdasági előnyökhöz juthat egy szervezet.
2018. jún. 1. 22:23
 9/11 anonim ***** válasza:
????????
2018. jún. 2. 09:53
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

"Olvastam erről a Felház nevű keresztény mozgalomról. Akkor ez lenne az első lépés? Egy vallási mozgalom?"

Nevezzük inkább vallásos "bulinak", ne egyháznak... Amúgy az ott levők különböző egyházak tagjai.

Egyébként azért ilyen "szigorú" ez az egyházi törvény, mert különben mindenki alapítana egy "egyházat" és venné fel érte az állami támogatásokat "vallási tevékenység" címszóval. Miért kéne ugyanolyan támogatásban részesíteni egy 20 fős bandát, meg egy olyan egyházat, ami kórházakat, elfekvőket, szegényházakat és egyéb intézményeket tart fenn, több száz éves műemlék épületekről meg már ne is beszéljünk.

2018. jún. 2. 12:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!