A lelket ki lehet mutatni tudományos módszerrel?
"az utolsó lélegzettel együtt az élet is távozik a testből...mint azt tudjuk, ill. évezredeken át megfigyelte az emberiség a haldoklóknál."
Tényleg???
Valami konkrét bizonyítás rá? Mint azt tudjuk, anélkül az állításoknak igen kicsi a súlya! Talán még annál is kisebb, mint a szerinted létező léleknek!
"Ti valami mást kerestek ...valami sokkal személyesebbet...az pedig az emberben az, amit ti lélekszikrának hívtok, ám inkább tudatmag...és annak lakhelye az emberi szív, de olyan parányi, hogy megtalálhatatlan"
Igen? De ha megtalálhatatlan, akkor mi bizonyítja a létezését???
"... a csíraképes magokból sem föltétlen fog életerős növény kifejlődni, amely azután ismét termést, és a termésekben magvakat képes létrehozni....amely a növény túlélését biztosíthatja...ezzel teljesen analógikus az, ami az emberi létformában történik. "
Valóban, az impotens embernek nem lesz gyereke, és a potens se biztos, hogy létrehoz utódot. Tényleg van hasonlóság, de mi köze van a lélekhez?? Persze vannak, akik lelkesednek az utódnemzésért, de ez megint más téma!
-----
megj.:
Tudod, az hogy ha valaki azt írja az analóg helyett, hogy "analógikus", akkor bizony szomorú bizonyítványt állít ki magáról! Célszerű lenne a Biblia bújása helyett egy kis általános műveltségre szert tenni, ami a logikus gondolkodás mellett igen hasznos lehet egy értelmes emberek közötti párbeszéd, eszmecsere esetén.
Keresés eredménye az "analógikus jelentése" kérdésre
Google kereső: Nagyjából 218 000 találat (0,20 másodperc) de ezek mind az analóg szó jelentésére vonatkoznak.
Az analóg szóra: "Nagyjából 194 000 találat"
Csupán egyetlen egy említhető helyen szerepel az általad írt szó:
"Analógikus általánosítási folyamatok a gyereknyelvben = Analogical generalisation processes in language acquisition" [link] mint az "analogical" angol szó fordítása, bár a szótárak fordításként az analogical szóra itt is az analóg szót írják fordításként.
Kedves Darkmoon80!
...látod, éppen ezt a célt szolgálja az az emberi képesség, amelyet hitnek neveznek, hogy képes anélkül is elhinni valamit, hogy azt akár empírikusan bizonyítani kelljen.Minden embernek adott a hitre való képesség, mert ha ez nem volna, akkor talán a kőkorszakot is alig haladhattuk volna meg.
"Igen? De ha megtalálhatatlan, akkor mi bizonyítja a létezését??? "
...hááát a hatásaiban megtapasztalható, de csak az igazán figyelmes szemlélőnek (akinek van szeme)...és természetesen nem a fizikai test látószerveiről beszél a Biblia...de erről a vaknak beszélni csaknem fölösleges, hacsak nem használja a hit képességét, és akkor már képessé válik a megtapasztalásra is....addig míg valami nem létező a számára (vagyis az agyi értelem számára) addig azt észlelni sem képes...erről talán már olvastál valamit hatalmas műveltségedben...
...az analógikus szót pedig hidd el, hogy helyénvalóan használtam, mert azonos de párhuzamos logikát jelent ebben az olvasatban, körülírva...és nem a fizikai testek potensségéről szól, ahnem a transcendens potencia, ami nem azonos azzal hogy test szerint képes-e valaki gyermeknemzésre...mi több még különösebb összefüggése sincs ezzel ezen a gondolatvonalon....elképzelhető hogy sokaknak magaslabda az, amiket írok...de az nem baj, hisz úgyis csakis a LÁTÓKNAK szól...de köszönöm a reflexiódat.
"...az analógikus szót pedig hidd el, hogy helyénvalóan használtam, mert azonos de párhuzamos logikát jelent ebben az olvasatban... "
A hit a te asztalod... Nekem többet jelentene némi hivatkozás! Tudod: szótár, szómagyarázat, bármi forrás egyéb forrás alátámasztásként. (jelzem még a helyesírás ellenőrző is aláhúzza pirossal)
----
"Minden embernek adott a hitre való képesség, mert ha ez nem volna, akkor talán a kőkorszakot is alig haladhattuk volna meg."
A HIT szó sajnos a magyar nyelvben két, eltérő jelentéstartalmat is jelent, amit láthatóan előszeretettel kevernek a hívők! Angolban ez tisztább.
1, HIT, (confession) a vallással kapcsolatos jelentés
• vallomás
• gyónás
• hitvallás
• felekezet, hitfelekezet, vallás, hit
• vértanú sírja, mártír sírja, hitvalló sírja
2, HIT (belief) vallással nem szorosan összetartozó
• hiedelem, meggyőződés
• bizalom
" Hiszek abban, hogy ki tudunk egyezni!"
" Hiszek abban, hogy be tudom bizonyítani az ártatlanságomat!"
Egy lehetséges esemény bekövetkeztében való remény (jó esetben van is rá bizonyítékom).
" Hiszek abban, hogy sikerül egy kőből és egy fából hasznos eszközt készíteni."
" Hiszem, hogy az ember egyszer a Holdra lép majd."
"
EZ a hit segített az emberi fejlődésben. A remény a fejlődésben, a tudomány vivmányaiban
" Hiszek egy istenben, aki nagy köveket csattogtat egymáson és ebből félelmetes szikrák pattognak ki."
" Hiszem, ha húst dobok neki segíteni fog a vadászatban."
"Hiszem, hogy Isten megjutalmaz azért, ha az eretnekeket máglyára küldöm!"
Ez a hit NEM segített az emberi fejlődésben.
Folyamatosan meghaladottá vált, amint fény derült a jelenségek okaira.
Egyes istenek már nyugállományba vonultak (egyiptomi panteon, északi panteon, görög panteon, ..) mások még várnak a nyugdíjazásra (Él, Jehova, Allah, ...)
---
"hacsak nem használja a hit képességét, és akkor már képessé válik a megtapasztalásra is....addig míg valami nem létező a számára ... addig azt észlelni sem képes..."
Értem, tehát amint elhiszem, akkor tapasztalom, ha nem hiszem akkor nem tapasztalom. Tudod mi ez? Önmagad becsapása!
Felteszed a zöld szemüveget, és máris Smaragd városban élsz. Csak ez sajnos önámítás!
A reális létező mindenki számára megnyilvánul, megfigyelhető, kimutatható.
(Lehet persze valaki olyan ostoba, vagy elvakult, hogy nem képes vagy nem hajlandó a nyilvánvalót megérteni, de ez már az ő hibája. A nagy többség azért képes a megértésre és az elfogadásra nyilvánvaló bizonyítékok esetében.)
Egy adott dolog elfogadásának nem lehet szükséges és elengedhetetlen előfeltétele a benne való hit.
Sőt, nem is szükséges, mivel vannak rá bizonyítékok.
---
Csukd be a szemed,és képzelj el egy fekete bundájú, zöldszemű cicát.
Ha sikerült, nyisd ki a szemed. Ki nézte azt a cicát? Azt, a fizikai világban nem létező cicát. Mivel csukva volt a szemed, mivel nézted? :)
"Csukd be a szemed,és képzelj el egy fekete bundájú, zöldszemű cicát."
Becsuktam, elképzeltem.
"Ha sikerült, nyisd ki a szemed."
Kinyitottam.
"Ki nézte azt a cicát? Azt, a fizikai világban nem létező cicát."
Senki nem nézte.
Elképzeltem, ami azt jelenti, hogy az agyam felidézte számomra a képét (valós emlékek alapján). Már láttam életemben fekete zöld szemű cicát.
De tudod mit, még az is lehet, hogy nem láttam pont ilyen macskát, de láttam már cicát, a képzelet pedig ki tudja úgy színezni, ahogy szeretném (ha elég élénk a fantáziám).
"Mivel csukva volt a szemed, mivel nézted? :)" Semmivel. Nem néztem, elképzeltem, ami ugye annyit tesz, hogy nem reális létező, hanem a képzeletem terméke. Én csináltam! Tudod, az agy fizikai, biológiai folyamatainak bonyolult terméke a gondolat. Ha úgy tetszik a tested része. Nem önálló entitás.
Visszakérdezek: Álmodtad már azt, hogy tudsz repülni? Ki repült akkor? Ébredés után vajon ki is próbáltad?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!