Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mi a helyzet a kételkedő,...

Mi a helyzet a kételkedő, "hiszem ha látom" típusú emberekkel?

Figyelt kérdés

Őket már konkrétan születésükkor kárhozatra ítéli Isten?

Hiszen mivel bizonyítékot nem ad magáról, egy ilyen ember sosem lesz hívő, mert ilyennek született.

2018. ápr. 26. 10:48
1 2 3 4
 21/33 A kérdező kommentje:

Azért hogy ennyi empátia ne legyen az ide író hívőkben...

Tényleg inkább megpróbáljátok letagadni hogy más emberek máshogy is gondolkozhatnak, mint ti (és nem döntés alapján, hanem ilyennek születtek, ilyen személyiséggel nőttek fel), minthogu szembenézzetek a vallásotokból eredő problémával?

2018. ápr. 27. 00:50
 22/33 anonim ***** válasza:
0%

"empátia"

Kedves kérdező. Isten szabad akarattal ajándékozta meg az embert. ezért mindenki szabadon döntheti el, mit kezd ezzel az információval, és nem Isten akarata, ha "hitetlen" marad.

Nem beszélve, hogy ezért hozta létre Jézus által is azt a feladatot, hogy halljanak az emberek a szándékáról, és döntsenek. A Döntésük pedig felelősséggel jár, ahogy Ádám is döntött, mit kezd a kapott információval.

2018. ápr. 27. 01:16
 23/33 A kérdező kommentje:

"Isten szabad akarattal ajándékozta meg az embert"

Mégsem adja meg a döntési lehetőséget számtalan embernek. Ez milyen szabad akarat?

2018. ápr. 27. 01:25
 24/33 anonim ***** válasza:

Mit értesz az alatt, hogy nem adja meg a szabad döntés jogát?

Ugyan is vagy felületesen olvasod a válaszaimat, mert a harag vezérel, valami nagyon furcsa elgondolásod van a jelenlegi életről, mert hogy látod, hogy vannak problémák.

De ez már másik téma, amit belegyúrsz egy gondolatba.

2018. ápr. 27. 07:23
 25/33 A kérdező kommentje:

"Mit értesz az alatt, hogy nem adja meg a szabad döntés jogát?"

A szabad döntés joga meglenne, csak a döntési lehetőséget nem kapja meg az ember.

Ha valamiről tudom hogy létezik, akkor tudok mellette vagy ellene dönteni. Ellenben ha valaminek a létezésében sem hiszek, akkor nem létezik számomra az előbbi döntés lehetősége.

2018. ápr. 27. 09:36
 26/33 Mansour ***** válasza:

"Mit értesz az alatt, hogy nem adja meg a szabad döntés jogát?"

Elnézést, hogy a kérdező helyett válaszolok, és remélem, hogy ő is fog még reagálni, de erre lenne egy-két megjegyzésem.

Például ha egy gyereket egy vallásos, vagy legalábbis magát annak mutató felnőtt molesztál, vagy valami más módon okoz neki botránkozást, akkor nem meglepő és nem felróható neki, ha felnőtt korában idegenkedik minden vallástól, vagy legalábbis a kereszténységtől. Szerintem nem mondhatjuk, hogy ő szabadon dönt Isten ellen.

Ha valaki ateista közegben nő fel, és olyan emberektől, akiket tisztel, és akikben a későbbiekben sincs oka csalódni, csak azt hallja, hogy a vallás emberi kitaláció, nincs semmi valóságos alapja, akkor számára ez lesz a természetes közeg. Ha meg is ismerkedik a Bibliával, számára sokkal nehezebb ez alapján hitet találni, mint annak, aki nem ilyen nevelésben részesül.

És akkor ott vannak még az olyan öröklött jellemvonások, mint a kérdésben szerepló kételkedő természet. Vagy például, a visszahúzódó, magányos természet. Én például ilyen vagyok, és ami engem távol tartott a vallástól, az a közösség. Másokat meg pont az vonz oda. Én soha nem döntöttem Isten ellen, csak éppen nem akarok egy közösségbe tartozni.

2018. ápr. 27. 09:40
 27/33 Mansour ***** válasza:
100%

Közben reagált a kérdező is :)

"Ha valamiről tudom hogy létezik, akkor tudok mellette vagy ellene dönteni."

Nos igen, ez az Isten mellett vagy ellen való döntés koncepciója csak akkor állná meg a helyét, ha Isten mindenkit személyesen megszólítana, feltárná a szándékait, bemutatná a döntésünk lehetséges következményeit, és utána állítana döntés elé.

2018. ápr. 27. 09:43
 28/33 anonim ***** válasza:

"ha valamiben nem hiszek"

Benne van a szavaidban a szabad akarat. Nem Isten nem adott esélyt, hanem valamiért Te nem hiszel.

Nem hagyott magunkra, hanem íratott nekünk egy levelet Magáról, a kezdetekről, mi miért romlott el, és hogyan munkálkodik a helyreállításában.

A hit Ismeretből alakul ki, amit azután tettek követnek.

Kezd el megismerni Atyáid Istenét, szándékát, gondolkodás módját.

Ha ennek ellenére sem hiszed el, akkor azt Nem Isten akarta, vagy a Te szavaiddal: megfosztott az esélytől.

Ehhez elengedhetetlen, hogy tárd fel neki, hogy adjon neked esélyt, illetve Te is adj Istenek esélyt, hogy megismerhesd.

Jehova Tanúi több mint 240 országban, szigeteken Dzsungelekben, díjmentesen segítenek mindenkinek, hogy ismeretet szerezzenek a Teremtőről, és a fiáról.

Látogass el a jw.org honlapra, ahol számtalan filmek kiadványok interjúk vannak minden korosztálynak 800 nyelven

Vagy a közterületeken is találkozhatsz tanúkkal.

2018. ápr. 27. 12:23
 29/33 A kérdező kommentje:

"Benne van a szavaidban a szabad akarat."

A hit nem szabad akarat kérdése.

Hiába döntöm én el, hogy mostantól hinni fogok, ez csak képmutatás lenne. Belül ugyanúgy egy nagy mesének látnám az egészet.

Egy ember nem tudja eldönteni, hogy egyszercsak hívő lesz.

2018. ápr. 27. 13:15
 30/33 anonim ***** válasza:
Isten senkit sem ítél eleve kárhozatra, mert azzal, hogy az emberi létformában meg is ajándékozza minden teremtményét a HIT-re való képességgel, a lehetőséget is megkapja, hogy Őt megismerhesse itt a földi világban. Aki ezt a képességét nem tudja megfelelően kamatoztatni, arra fogja Ő azt mondani, hogy "távozz tőlem, nem ismerlek"...de ez semmiképpen sem tragédia, mert irgalmas Istenünk van...nagykegyelmű...és szerető, minden teremtménye a számára legjobbat kapja , és a legtöbb lehetőséget arra, hogy felismerje ki - ki az ő útját...és erre a földi világ és az életidő a garancia, hogy aki akarja,(képes rá) az a helyes irányt vegye...aki pedig nem képes, az nyilvánvALÓAN MÉG ÉRLELÉSRE SZORUL...
2018. ápr. 27. 13:31
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!