Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mi a helyzet abban az esetben...

Mi a helyzet abban az esetben ha szó szerint kell értelmezni a (Genezis 6,5-7) -et és ezáltal kiderül, hogy Isten tényleg megbánta, hogy embert teremtett?

Figyelt kérdés

Az említett ige így szól:

"Amikor az Úr látta, hogy nagy az emberek gonoszsága a földön és szívük állandóan a rosszra irányul, megbánta az Úr, hogy embert teremtett a földön és bánkódott szívében. Ezt mondta az Úr: „Eltörlöm a föld színéről az embert, akit a földön teremtettem: az embert az állatokkal, a csúszómászókkal és az ég madaraival együtt, mivel megbántam, hogy teremtettem őket.”" (Gen 6,5-7). Forrás itt: [link]

A zsidó kommentár a következő magyarázatot adja az igéhez:

"(L. jegyzetet II,2-höz.) Itt emberi érzést tulajdonít Istennek a Szentírás. „Aki lerombolja saját mûvét látszólag megbánta, hogy alkotta azt” (Ibn Ezra)."

Forrás itt: [link]

Ezzel kapcsolatban egy megjegyzés: Ha figyelmen kívül hagyjuk a Wellhausen modellt a Tóra keletkezésére vonatkozóan, és elfogadjuk a hagyomány álláspontját, miszerint Mózes a szerző, akkor egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy itt pusztán arról van szó, hogy "emberi érzést tulajdonít Istennek a Szentírás."

Mire alapozom ezt?

Mózes közvetlenül beszélgetett Istennel:

"De nem így (teszek) szolgámmal, Mózessel. Ő mindenütt otthonos házamban. Vele szemtől szembe beszélek, nem pedig rejtélyesen. Igen, ő láthatja az Urat a maga valóságában" (Num 12,7-8)

Simán elképzelhetőnek tartom, hogy amíg Mózes fent volt a Sínai hegyen, Isten őszintén megosztotta vele az emberiséggel kapcsolatos érzéseit is, miszerint Ő már rég megbánta ezt az egész teremtést.

Ha ez így van, akkor hogyan lehet Istenre tekinteni?

Dante

2016. júl. 22. 22:36
1 2
 1/15 A kérdező kommentje:
Egyébként köszi a válaszokat előre is, viszont Jehova tanúi válaszait nem kérem. Köszönöm a megértést.
2016. júl. 22. 22:37
 2/15 Pietrosol ***** válasza:
80%

Szia!

Ebben az esetben még azt is figyelembe kell venned, hogy ez csak egy ókori nép szerzőjének a látásmódja és messze nem objektív valóság.

2016. júl. 23. 09:57
 3/15 Ozmium42 ***** válasza:
63%

"ókori nép szerzőjének a látásmódja és messze nem objektív valóság."

Jaj, ne már! Ez egy Isten által sugallott Szent Könyv, aminek minden sorát maga a Mindenség Teremtője felügyelte, nehogy olyan dolog kerüljön bele, ami nem hiteles információt tükröz Róla! Le is van benne írva, hogy semmi nincs benne prófétai értelmezésből meg emberi okoskodásból, hanem maga Isten mondta tollba ezeket.

2016. júl. 23. 11:19
 4/15 A kérdező kommentje:

@Ozmium42

Ennek a tollbamondásnak tulajdonképpen nincs valóságalapja kivéve néhány szakaszt (pl Jel 19,9).

Az sugalmazottság alapvetően nem a betűkre, hanem a szerzőkre vonatkozott, akik a saját maguk műveltségük és látásmódjuk szerint adták tovább az üzenetet. Nézd csak meg például az evangéliumokat: a Márké gyengébb göröggel van megírva, míg a Lukácsé emelkedettebb, ha jól emlékszem. Ha egy valaki mondta volna tollba a szöveget, akkor azonos stílusnak kéne végigsöpörni az egész [újszövetségi] Szentíráson, azonban ez nem így van, ezért is van vita egyes bibliai könyvek szerzőségéről.

Ilyen értelemben tehát igaz, ami Pietrosol mond. Azonban - ha elfogadjuk a mózesi szerzőséget - kicsit máshogy néznek ki a dolgok. Akkor ugyanis a Tórát nem az események után, állították össze mint például az evangéliumokat, hanem az események közben. Mózes ismerte Istent nagyon jól, jobban mint bárki ezen a földön, hiszen közvetlenül beszélgetett vele bibliai szóhasználattal "szemtől szemben". Ez alapján amit Istenről írt nem kell hogy feltétlenül "ókori látásmód" legyen, lehet akár a valóság is, amit Istentől hallott személyesen.

A kérdés ebből a szögből közelíti meg a témát.

2016. júl. 23. 12:40
 5/15 Pietrosol ***** válasza:

Dante!

Közben jegyezték le?

Kezdetben vala a...., nem volt még ember!

2016. júl. 23. 13:12
 6/15 anonim ***** válasza:

Nem nagyon értem ezt az ihletett dolgot, amin elkezdtetek vitázni. Az evangéliumokat leírták azok az emberek, akikkel megtörténtek azok a dolgok, mondjuk Máté, Márk esetében. Lukács evangéliumában, amilyen információkat össze tudott szedni, stb. Pál írásai tanító jellegű írások különböző felekezeteknek. Vannak történelmi (pl királyok könyve) vagy oktató jellegű (Salamon Példabeszédek könyve), vagy valóban prófétikus, de az eseményeket leíró könyvek (pl. Ezékiel könyve). Mózes könyvei szintén nem tollbamondó, hanem történelmi könyvek. Ha elolvassuk a Genezist, és összevetjük igaz, apokrif irattal, Mózes apokalipszisével, akkor láthatjuk a párhuzamot, és azt is, hogy hogyan keletkezett a teremtés leírása. Mózes a hegyen kapta a kijelentést a 40 nap alatt, amíg Jézussal (nem félreírás) volt a hegyen.

Visszatérve a kérdéshez.

Egyfelől nem értem pontosan a problémádat. Nem emberi érzések tárgyalás a cél, hanem az, amit előtte mondott, hogy az ember szíve szüntelen gonosz, amit sajnál, és eltörli az egészet.

Másodsorban nem annyira egyszerű héberből magyarra fordítani, egy ma már nem használt nyelvből kell fordítani, illetve, a héber sokszor sokkal árnyaltabb, választékosabb, mint a magyar, még ha a nyelvi nacionalista érzelmeinknek ez rosszul is esik. A megbán ige a "náham" szó, melynek tucatnyi jelentése van. búsul, sajnálkozik, bánkódik, megsajnál...

Jób 42:6 Ezért hibáztatom [magam] és BÁNKÓDOM (náham) a porban és hamuban!

Jóel 2:13 ... késedelmes a haragra és nagy kegyelmű, és BÁNKÓDIK (náham) a gonosz miatt.

A legtöbb esetben amúgy vigasztalásként van fordítva. Tekintettel, hogy a mondat második fele arról tesz bizonyságot, hogy az Úr nagyon fájlalta, hogy az ember ilyen lett, tehát helyesebb lenne egyfajta fájdalomként fordítani, és nem haragként, illetve értetlenségként. Amúgy az általad idézett résznél a Károliba így van: "és az ég madarait; mert bánom, hogy azokat teremtettem" Tehát itt bánom van, míg az általad idézettnél megbánás. Véleményem szerint a két szó jelentése nem ugyan az. Ha én megbánok valamit, az elsődlegesen az jelenti, hogy nem úgy történt, ahogy vártam, ezért bosszankodok mondjuk. Ha én sajnálok valamit, az elsősorban érzelem, fájdalom. De ha meg tudnád pontosabban fogalmazni nekem, hogy milyen jellegű problémára gondolsz, amiért a kérdésedet feltetted, akkor köszi.

2016. júl. 23. 22:03
 7/15 anonim ***** válasza:

Nem egészen értem a problémát. Isten bánkódott, és ígértéhez híven el is pusztította az emberiséget, Noé családját kivéve.

Az, hogy az isteni emóciók nem olyanok mint az emberi emóciók, ez teljesen valószínű. Csak mivel nem tudhatjuk pontosan, hogy milyenek az isteni emóciók, ezért nincsenek is rá megfelelő kifejezéseink. Kénytelenek vagyunk az emberi kifejezéseket használni.

Őszintén szólva kicsit veszélyesnek tartom az ehhez hasonló filozofálgató felvetéseket, hogy most akkor hogyan szomorkodott Isten és hogyan nem, mert ez azt a hamis illúziót kelti, mintha Istent kiismerhetnénk.

Nem, Istent sohasem ismerhetjük ki teljesen - tessék ezt elfogadni.

- - -

A Mózesnek adott kinyilatkoztatással kapcsolatban. Bár Dantenak ez valószínűleg nem lesz új, de Pietrosolnak és Ozmiumnak egész biztosan az lesz ;)

Szóval azt nem vonhatjuk kétségbe (hívő szemszögből) hogy a kinyilatkoztatást Mózes kapta, viszont azt sem vonhatjuk kétségbe (hívő szemszögből sem) hogy a héber írás a babiloni fogságban született meg, a Kr. e. 6. században, az előtt tehát semmi esetre sem írhatták le a Tórát.

A kérdés tehát az, hogy milyen formában őrződött meg a mózesi hagyomány, amíg véglegesen rögzült írásban. A modern szövegkritika szerint három (illetve négy) ilyen forrásunk van:

- a jahvista szövegek

- az elohista szövegek

- és a papi szövegkek (a belinkelt képen a "sacerdotal"

Negyedik forrás a szerkesztő ("redactor"), aki(k) a ma ismert formában szerkesztette(-ték) össze a három szövegkorpuszt, és szintén írt(ak) hozza valamicskét, nem sokat.

[link]

Tudományos szemszögből ez tűnik ma a Tóra legvalószínűbb áthagyományozódási módjának és rögzülésének. Ez azonban semmit nem változtat azon, hogy ezek Istentől ihletett szövegek-e vagy sem, és hogy milyen módon ihlette őket Isten.

2016. júl. 24. 10:14
 8/15 anonim ***** válasza:
57%

XD

Én is megbántam volna a helyében.

Mondjuk, ha nekem végtelen lenne a tudásom és a hatalmam, akkor biztos nem ilyenre csináltam volna a Világot és benne az embert.

Az én általam teremtett Világ nagyon hasonló lenne ahhoz, amilyennek a Mennyországot képzeljük.

2016. júl. 24. 10:27
 9/15 anonim ***** válasza:
43%

# Ozmium

# Pietrosol

Mégsem bírom magamban tartani. Tehát ebben a topicban Dante messze az egyik legtájékozottabb fórumozó. Egyháztörténet, teológia, bibliai szövegkritika a kisujjában van - legalábbis jóval nagyobb a tudása mint a nagyátlagnak.

Ti meg még a vallással kapcsolatos alapfogalmakkal sem vagytok tisztában. Mindig ez derül ki, most is ez derült ki.

Tényleg nem érzitek hülyén magatokat, amikor ti akarjátok megmondani a tutit? Egy Dante-szintű tudással rendelkező kérdezőnek?

2016. júl. 24. 10:28
 10/15 anonim ***** válasza:
:) Ezt nem mondod komolyan... Legalábbis nem mondhatod. Nem nagyon tudod, hogy miről beszélsz.
2016. júl. 24. 10:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!