Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mi a helyzet abban az esetben...

Mi a helyzet abban az esetben ha szó szerint kell értelmezni a (Genezis 6,5-7) -et és ezáltal kiderül, hogy Isten tényleg megbánta, hogy embert teremtett?

Figyelt kérdés

Az említett ige így szól:

"Amikor az Úr látta, hogy nagy az emberek gonoszsága a földön és szívük állandóan a rosszra irányul, megbánta az Úr, hogy embert teremtett a földön és bánkódott szívében. Ezt mondta az Úr: „Eltörlöm a föld színéről az embert, akit a földön teremtettem: az embert az állatokkal, a csúszómászókkal és az ég madaraival együtt, mivel megbántam, hogy teremtettem őket.”" (Gen 6,5-7). Forrás itt: [link]

A zsidó kommentár a következő magyarázatot adja az igéhez:

"(L. jegyzetet II,2-höz.) Itt emberi érzést tulajdonít Istennek a Szentírás. „Aki lerombolja saját mûvét látszólag megbánta, hogy alkotta azt” (Ibn Ezra)."

Forrás itt: [link]

Ezzel kapcsolatban egy megjegyzés: Ha figyelmen kívül hagyjuk a Wellhausen modellt a Tóra keletkezésére vonatkozóan, és elfogadjuk a hagyomány álláspontját, miszerint Mózes a szerző, akkor egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy itt pusztán arról van szó, hogy "emberi érzést tulajdonít Istennek a Szentírás."

Mire alapozom ezt?

Mózes közvetlenül beszélgetett Istennel:

"De nem így (teszek) szolgámmal, Mózessel. Ő mindenütt otthonos házamban. Vele szemtől szembe beszélek, nem pedig rejtélyesen. Igen, ő láthatja az Urat a maga valóságában" (Num 12,7-8)

Simán elképzelhetőnek tartom, hogy amíg Mózes fent volt a Sínai hegyen, Isten őszintén megosztotta vele az emberiséggel kapcsolatos érzéseit is, miszerint Ő már rég megbánta ezt az egész teremtést.

Ha ez így van, akkor hogyan lehet Istenre tekinteni?

Dante

2016. júl. 22. 22:36
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
A zsidók hatalmas teológiai tudást halmoztak fel, és évszázadokon keresztül sorra láttak rosszul mindent. Ezeknek az emberek teológusai voltak az írástudók, akiknek a tudása messze tökéletes volt az írások alapján, és Jézus mégis megmutatta, hogy nem értenek és nem látnak semmit. Az apostolok egy csomó írásmagyarázatot hagytak ránk, tele eszement hibákkal, melyek túlnyomó része emberi hagyományok ötvözése az írásokkal. Az, hogy Dante hogy képezte magát természetesen egyetlen oldalról magát (katolikus), az nemhogy jelent bármit is, sokkal inkább hasonlít az írástudókhoz, akik nem hitből vagy ajándékként, hanem emberi módon szerzett, és ezáltal hamis tudást birtokolnak.
2016. júl. 24. 11:01
 12/15 A kérdező kommentje:

Na, akkor néhány gondolat:

A kérdéssel nem lehet egzakt módon bánni, hiszen tulajdonképpen különböző hipotézisek összevetéséből jött létre. A lényeg ott van benne, hogy ha sikerülne bizonyítani, hogy Isten megbánta a teremtést, akkor vajon mégis milyen szemmel lehetne rá tekinteni? Így ugyanis a bölcs istenkép megkérdőjeleződik, és lesz helyette egy olyan istené, aki kapkod, és nem gondolja végig a döntései következményeit. Ebből adódik az is, hogy ha megbánta a teremtést, akkor benne van a pakliban, hogy az emberiségért végzett munkája sem szívből jön, hanem pusztán azért, hogy helyre hozza a hibás döntésének az eredményét, mert egyébként már rég megbánta ezt az egészet, tehát nem szívesen foglalkozik ezzel az üggyel. Nyilván ezt a gondolatmenetet így nem lehet egyértelműen bizonyítani, viszont ez amolyan tipikus "mi lenne ha" típusú kérdés, amiken érdemes gondolkodni.

10:28-as válaszoló:

"Mégsem bírom magamban tartani. Tehát ebben a topicban Dante messze az egyik legtájékozottabb fórumozó. Egyháztörténet, teológia, bibliai szövegkritika a kisujjában van - legalábbis jóval nagyobb a tudása mint a nagyátlagnak."

->Köszönöm szépen a pozitív visszajelzést! Ettől függetlenül még sokat kell tanulnom, hiszen a hittudomány témakörében (is) van mit.

@11:01-es válaszoló:

"A zsidók hatalmas teológiai tudást halmoztak fel, és évszázadokon keresztül sorra láttak rosszul mindent. Ezeknek az emberek teológusai voltak az írástudók, akiknek a tudása messze tökéletes volt az írások alapján, és Jézus mégis megmutatta, hogy nem értenek és nem látnak semmit."

->Ha nem számítom most azt a véleményemet, amit Jézus Krisztusról gondolok, akkor azt kell hogy mondjam, a véleményed igencsak szubjektív. A zsidók nem véletlenül halmoztak fel annyi tudást, - és ez akkor is igaz, ha a Római Birodalom időszakát jelölöm meg ebben az esetben határnak. Nekem van a Tanak bizonyos részeihez zsidó kommentárom, és azt kell, hogy mondjam, döbbenetesnek találom, hogy a zsidó írásmagyarázat mennyire mélyen ismeri a héber Bibliát. Megkockáztatom, hogy a Tanak bizonyos szakaszait jobban ki tudja fejteni a zsidó írásmagyarázat mint a keresztény. Az tehát, hogy a zsidók - téged idézve "évszázadokon keresztül sorra láttak rosszul mindent" egy figyelemre sem méltó vélemény.

"Az apostolok egy csomó írásmagyarázatot hagytak ránk, tele eszement hibákkal, melyek túlnyomó része emberi hagyományok ötvözése az írásokkal."

->Nos, attól függ a téma, hogy az apostoli magyarázatra hogyan tekintünk. Ha az Óegyház mérlegén nézzük a dolgokat, akkor az apostoli tanítás megkérdőjelezhetetlen, hiszen Krisztus adta át a tanítását az apostoloknak, akik viszont továbbhagyományozták azt az Egyház püspökeinek. Az apostoli hagyomány tehát ilyen értelemben a végső tekintély.

"Az, hogy Dante hogy képezte magát természetesen egyetlen oldalról magát (katolikus), az nemhogy jelent bármit is, sokkal inkább hasonlít az írástudókhoz, akik nem hitből vagy ajándékként, hanem emberi módon szerzett, és ezáltal hamis tudást birtokolnak"

->A véleményed természetesen értem, viszont nem értek veled egyet, és azt kell hogy mondjam, rendkívül unszimpatikus nyilatkozat. Nem magam miatt [apropó, tévedsz, mert nem csak a katolikus teológiában vagyok otthon valamennyire, de ez most lényegtelen] hanem azért, mert nekem nagyon úgy tűnik, hogy lenézed azokat az embereket, akik azt átlagnál nagyobb lexikális tudással rendelkeznek. Hasonlít ez a JT mentalitáshoz, akiknek minden "emberi bölcsesség", ami nem egyezik meg a saját tanításaikkal, és nem is számolnak azzal, hogy egy vélemény mögött alapos kutatás állhat.

De most a felvetett témánál maradva: azt gondolom, hogy az a tudás, ami a birtokomban van, Isten ajándéka. Nem csak azért, mert szerintem a modern bibliatudomány eleve Istentől van, hanem azért, mert amit ebben a témakörben olvastam/hallottam, az lelki emberektől van. Az egyházatyák lelki emberek voltak, ezért írásaikban rendszerint rengeteg bölcsesség található. Ugyanígy lelki emberek a hívő bibliatudósok is, akik korrektül tárják fel a Szentírás történelmi hátterét.

Ez nem összekeverendő mondjuk Bart. D. Ehrman professzor úr anyagaival, aki - kétségtelenül az egyik legnagyobb újszövetségi kutató, viszont - elhagyta a keresztény hitét, így az ő írásai már egy másfajta véleményt tükröznek.

[megjegyzés: veled, és a hozzád hasonló gondolkodású emberekkel ellentétben, nekem semmi bajom nincs az "emberi módon szerzett" tudással, ha az bizonyítékokkal van alátámasztva, és ezért elfogadható.]

Dante

2016. júl. 24. 20:34
 13/15 Pietrosol ***** válasza:

#9!

Amit Te megfogalmaztál a mózesi könyvekkel kapcsolatban, az nem hívő álláspont, hanem agyament álláspont. Neked nem kell megkérdőjelezni ezeket a könveket, mert Jézus ezt megtette. Persze, ha zsidó vagy, akkor értem a hozzáállásod.

Egyébként nem érzem hülyén magam, mert azt gondolom, hogy bemagoltál egy rakás bugyuta teológiai tételt és számodra az az ember az ideális, aki vissza tudja mantrázni ugyanazokat.

2016. júl. 25. 06:34
 14/15 r.sentinel ***** válasza:

Kedves Dante !!!

Jo a kerdes, reszemrol mint a Biblia fogalom szerinti "Isten" nem letezik csakis Teremto-kent es akarcsak a foldunkon es azon kivul is tobb teremto letezik. Nos ha mar mas ertelmezest kap az az entitats akit eggyesek "Isten"-nek mig masok Teremtonek neveznek akkor entitaskent tekintve ra, hisz az idezett szavak is kozvetlen beszedet hangsulyoz "Isten" es Mozes kozott, akarcsak Ezekiel, Enoch es meg par szemely eseteben, ahol is a misztikus entitas elegge emberkozeli es emberi jellemzok vestik korul ugyanis a maga tokeletessegeben o is megtapasztalja mi az ami jo es mi az emi nem, elvegre a szabadakaratkent tudvan a jo es a rossz valasztas lehetoseget, igy kepesek vagyunk fejlodni es ontudatra ebredni. Tehat ha elfogadjuk hogy az a teves elmelet mely Isteni mindenhato lathatatlan magasban ulo tront nezunk akkor ertelmetlen a jo es a rossz jellemzok megnyilvanulasai a meglakotott emberekkkel szemben, de ha Teremtokent mint entitaskent ertekeljuk akkor mar telyesen erthetove valik hogy miert is jonnek elo a kozte es amberekre jellemzo vonasok.

Kedves Ozmium42 !!!

"! Ez egy Isten által sugallott Szent Könyv, aminek minden sorát maga a Mindenség Teremtője felügyelte, nehogy olyan dolog kerüljön bele, ami nem hiteles információt tükröz Róla! Le is van benne írva, hogy semmi nincs benne prófétai értelmezésből meg emberi okoskodásból, hanem maga Isten mondta tollba ezeket."

A Biblia mint az emberiseg valos, mas irasokbol atvett es megfelelo szandekkal kiszinezett tortenetet illeti igy tokeletes ahogy van annak fuggvenyeben hogy a sorok kozott kell megtalalni a valos mondanivalot, mindamellett hogy a Bibliabol kizart reszeknek is utanna kell olvasni. A benne letezo irasoknak csak csekely resze az mely valos formaban jelenik meg, nagyreszet atalakitottak, de akkor is letezik benne hasznos dolog, de teves eszme hogy a rengeteg iras melyekbol megszuletet ez a konyv az "Isteni" ihlet ovasanak koszonheto. A vallasi iranyzatok annyi misztikat, felelmet, lealacsonyito reszeket tettek bele amennyit nem szegyeltek az iras es olvasas tudatlan ember iranyitasa vegett. Egy "szent" konyvnek megasztalonak kellene lennie, oromot,megertest,tanitast a vilagunk megertesere vonatkozo tiszta es atlathato irasok(melyek a konyv terjedelmessegehez viszonyitva elenyeszoen leteznek)kell tartalmaznia, ellenben itelkezes, rabszolgakkent, bunosokkent, sot gyilkolas elredelesekent tapasztaljuk meg a tanitas bizonyos reszeit,vagy epp annyira misztikus jelenetek hogy 10 ember 10 kulombozo modon fogja ertelmezni es mindenki a sajatos tudasa szerint. Valaki irta a fenti hozzaszolasokban es valoban igy van az akkori emberek annyira nehezen ertettek meg vilagi dolgokat hogy eggyhazi vezetok onkenyesen sok valos tanitasokat kihagytak csak hogy ne kelljen arrol beszelni amit meg ok sem ertenek, errefel most 2016-ban is elverjak hogy misztikus vagy kulonleges dolgokat teologiai szinten ertelmezzunk, mikozben "Isten"-nek miert kellett abban a korban fennyel es duborgessel, porfelhovel jonnie ha o maga a Vilagmindenseg Teremtoje ? Minek kell neki elrendelni kit kell megolni es kit nem ha mindezt o maga megteheti, minek kell megkiserelni a Paradicsombeli Adamot es Evat ha o mindent tud es lat es megis merges hogy nem ugy tortentek a dolgok ahogyan varta ? Hat senki nem akar gondolkozni tenyleg ?? a nagyresze az embereknek csak bandukol es bujja a Bibliat de nem lat a sorok kozott ??? Kutass es keress es talaltatik !!!

2016. júl. 25. 13:52
 15/15 anonim ***** válasza:

„Az tehát, hogy a zsidók - téged idézve "évszázadokon keresztül sorra láttak rosszul mindent" egy figyelemre sem méltó vélemény.”

Jézus véleménye az írástudókról, és a zsidók ószövetségi idejében tanúsított tudása és cselekedetei (és az azt követő időkben is), és Isten az ószövetségi írásokban és Jézus által ezekhez fűzött véleményei nem arról tesznek bizonyságot, hogy ez a kijelentés valótlan lenne, függetlenül attól, hogy Te mit tartasz, vagy nem tartasz figyelemre méltónak.

„Nos, attól függ a téma, hogy az apostoli magyarázatra hogyan tekintünk. Ha az Óegyház mérlegén nézzük a dolgokat, akkor az apostoli tanítás megkérdőjelezhetetlen, hiszen Krisztus adta át a tanítását az apostoloknak, akik viszont továbbhagyományozták azt az Egyház püspökeinek. Az apostoli hagyomány tehát ilyen értelemben a végső tekintély.”

Mindenképpen az igazságon és a realisztikus szemléleten át, alappillérként Jézus személyével és tanításával. Ebben az esetben nemhogy nem végső tekintély, hanem csúfos bukás. Az apostolok már Jézus idejében sem tettek bizonyságot tévedhetetlenségükről, de az újszövetségi írásokban számos példa szerint Jézus mennybemenetele, és Pünkösd után sem.

„nekem nagyon úgy tűnik, hogy lenézed azokat az embereket, akik azt átlagnál nagyobb lexikális tudással rendelkeznek. Hasonlít ez a JT mentalitáshoz, akiknek minden "emberi bölcsesség", ami nem egyezik meg a saját tanításaikkal, és nem is számolnak azzal, hogy egy vélemény mögött alapos kutatás állhat.”

Tévedsz, nem így értem. A neked szánt felmagasztalásra adtam ezt a választ, és tartom most is magam ahhoz, hogy az igazságnak semmi, kihangsúlyozom, semmi köze illetve prioritása nincs ahhoz, hogy kinek mennyi kutatómunkájába illetve tanulásába került felhalmozni bármekkora tudást is.

1Kor 1,27

Hanem a világ bolondjait választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse a bölcseket; és a világ erőtleneit választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse az erőseket;

„Az egyházatyák lelki emberek voltak, ezért írásaikban rendszerint rengeteg bölcsesség található. Ugyanígy lelki emberek a hívő bibliatudósok is, akik korrektül tárják fel a Szentírás történelmi hátterét.”

Írástudók, fogalmazzunk inkább így, mert Jézus is így fogalmazott, és Ő nem magasztalta fel őket úgy, ahogy Te. Ugyanis minden ebben a világban jelen lévő és a múlt össze vallásának a tanítói, bölcsei a te megfogalmazásod szerint lelki emberek. Tehát vallástól függetlenül minden vallás tanítója Isten tanítói. De ezt tudjuk, hogy nem így van.

„Ez nem összekeverendő mondjuk Bart. D. Ehrman professzor úr anyagaival, aki - kétségtelenül az egyik legnagyobb újszövetségi kutató, viszont - elhagyta a keresztény hitét, így az ő írásai már egy másfajta véleményt tükröznek.”

És még én vagyok az, mintegy JT, aki, idézem Tőled: „akiknek minden "emberi bölcsesség", ami nem egyezik meg a saját tanításaikkal, és nem is számolnak azzal, hogy egy vélemény mögött alapos kutatás állhat.”

Nem gondolod, hogy kettős mércét alkalmazol?

„[megjegyzés: veled, és a hozzád hasonló gondolkodású emberekkel ellentétben, nekem semmi bajom nincs az "emberi módon szerzett" tudással, ha az bizonyítékokkal van alátámasztva, és ezért elfogadható.]”

Nekem sem lenne ezzel gondom, ha nem állna szemet szúró módon ellentétben Jézus tanításával.

2016. júl. 26. 03:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!