Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha létezik Isten, akkor miért...

Ha létezik Isten, akkor miért van ateista ill. kételkedő ember?

Figyelt kérdés

Igazság ugye csak egy van! Nem lehet egyszerre két állapot, hogy egyszerre létezik is Isten meg nem is.

Valaki téved. Én ateista vagyok és úgy gondolom, ha létezne isten akkor nem lennének kételkedő emberek.

2018. márc. 29. 13:50
1 2 3
 21/21 HaEv ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Igen, igazság csak egy van és Isten létére sem igaz a két állapot. Valaki téved.

A logikád eddig jó. Csakhogy a továbblépéshez azt is tudnod kell, hogy van szabad akarat, és Isten nem kötelez senkit arra, hogy elhiggye, hogy Ő létezik. Tehát léteznek kételkedő emberek.

Vagy egy másik oldalról megközelítve - Isten létezése nem attól függ, hogy hiszel-e benne. Az, hogy hiszel-e benne, az csak egy vélemény, hozzáállás egy tényhez. Te létezel attól, hogy én nem hiszem, hogy létezel. Érzed ebben az iróniát? Természetesen nem gondolom komolyan ezt. De lennének érveim a nemlétezésedet illetően. De most komolyan! Milyen arrogancia kell ahhoz, hogy azt gondoljam, az én hitem dönti el valaki létezését vagy nem létezését, és aztán ezt másoknak el kell hinniük és igazat kell nekem adniuk, mert különben lehülyézem őket?! - Ezzel nem mondom, hogy esetleg te ezt teszed, mert erre vonatkozóan nincs információm.

Szerintem az, hogy ateista vagy és úgy gondolkodsz, hogy Isten, vagy ahogy te írtad isten - nem létezik, az a te látásmódod. Ha így akarsz élni, élj így. A te életed arra épül,hogy nincs Isten. Az én életem már egy ideje nem erre épül. Volt, hogy így gondoltam, de meggondoltam magam. Ma már biztosan tudom, hogy Isten létezik, egy csodálatos személy - és nem tud senki meggyőzni az ellenkezőjéről.

Egyikőnk azonban tényleg téved. Egyikőnk tényleg nem a valóság szerint él. Mert valóság csak egy van! Melyikőnk alapfeltevése nem igaz? - Nincs bizonyíték Isten nem létezésére. Ez egy gondolkodásmód. A logika alapfeltevésekre épül, amit nem kérdőjelezünk meg, mert akkor az egész építmény, amit építettünk ezekre az alapfeltevésekre, borulnának. Vannak olyan részei az alapfeltevéseinknek, amiket azért fogadunk el alapfeltételezésként az elméletünkhöz, mert más már bebizonyította és nem dőlt meg korábbi igazolásokkor sem. Tehát igaznak fogadjuk el. Azonban a Newton-i gravitációszemlélet is megdőlt - de ezzel még nem mondjuk azt, hogy Newton nem mondott igazat, csak azt, hogy nem teljes érvényű, amit megállapított. A világ bizonyos részeire nem érvényes. Ezért már nem mindenre érvényes alapfeltevés, amit Newton mondott. De amit ezért Einstein elődei kaptak - megjegyzem ateistáktól... :)

Az a kérdés tehát, hogy most áll az építményed - de ha kiderül, hogy egy-egy elfogadott, igaznak hitt alapelméletedről kiderül, hogy nem igaz, hagyod-e összeborulni az egészet vagy egy részét, hogy újraépítsd azért, hogy a valósághoz igazodj?

Most így gondolod. De valaki téved! ...

2018. ápr. 2. 13:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!