Ha az emberben eleve megvolt a lehetőség a rosszra, akkor tulajdonképpen mégiscsak rosszat teremtett Isten?
Kedves Kérdező, szólhattál volna, hogy nem kívánsz feljebb lépni az "Isten nincs de gonosz, mert szar az életem" szinten!
- nevetséges vagy, ahogy lepontozod a segítő válaszokat, amelyek segítettek volna ebből a békasegge alatti szintről kimozdulni.
És szajkózod a "fújkereszténység" - itt a gyakorin jól bevált divatos szólamot.
Hát pontozz, és maradj ezen a szinten egy életen át. Mérsékelten érdekel, hogy vannak ilyenek, nem mindenkinek való a szabad akartról való értekezés. Más ember idejét rabold, enyémet ne.
Folytasd!
Se azt nem mondtam, hogy szar az életem, se azt hogy Isten gonosz, se a kereszténységre nem fújjogok.
Eszembe jutott egy kérdés, és szerettem volna érteles keretek között megvitatni.
De az, hogy kérdezek, nem azt jelenti hogy bármilyen választ el kell fogadnom, ha egyszer az jól láthatóan valami hibás logikán vagy téves fogalomértelmezésen alapul.
persze az én válaszaimat csak lepontoztad, mert nem érdekelt, vagy nem értetted, ki tudja, a kereszténységet meg elkezdted a standard panelokkal "mese "stb bombázni.
A szabad akarat felől tapogatóztál a valláskritikában
és jó válaszokat kaptál, amelyeket át kellett volna gondolni és úgy reagálni, ha valamit nem értesz arra
- vannak, akik képtelenek tanulni, szomorú ez - és nem jelenti hogy ezen az egyre szerencsétlenebb gyakorin kiskirálynak érezheti magát és meg sem köszöni a válaszokat
A mese szóval az első válaszoló világképét illettem. Ennek pedig semmi köze ahhoz hogy keresztény-e vagy sem, ateista vagy buddhista is lehetne ugyanúgy. De ha az ember saját hite szerint átértelmezett fogalmakkal magyarázza a saját hitét, az mesevilágban él, ezen nincs mit szépíteni.
Mellesleg nem pontoztalak sehova.
Amúgy is azt hiszem eleve 10 vagy hány ember kell értékeljen egy választ, hogy kiírjon valami százalékértéket.
Vagyis ennek most abszolút semmi értelme, hogy rajtam vezeted le a dühödet, mert az erre járók többsége negatívan értékelte a válaszod.
"De ha az ember saját hite szerint átértelmezett fogalmakkal magyarázza a saját hitét, az mesevilágban él, ezen nincs mit szépíteni. "
Ez elég ostoba mondat volt. Nem való neked a szabad akaratról való értekezés.
(és hazudsz lepontoztál, elég kettő, hogy 0 legyen
Nem baj, én tanultam az esetből, te semmit sem. Viszlát.)
"Ez elég ostoba mondat volt"
Miért is?
Ozmium, te legalább kíséreld meg megérteni az agyba-főbe nullázott válaszaim. Egy percre tedd félre a vallásellenességed. Kantot, a szabad akaratot, emberei lényegünket.
*
Hogy miért ostoba?
ez volt:
"Rosszat nem lehet teremteni. A rossz a jó, a lét, a szeretet,az Isten hiánya. Pont mint a sötétség. az a fény hiánya. Direktbe nem lehet létrehozni"
erre ezt felelted:
"De ha az ember saját hite szerint átértelmezett fogalmakkal magyarázza a saját hitét, az mesevilágban él, ezen nincs mit szépíteni. "
Semmi köze a SÖTÉT mondatodnak a fenti -egyébként jó- válaszhoz.
-------
Annyit tennék hozzá: nem csak a fény hiánya, hanem RETTEGÉS A FÉNYTŐL!
Ez a sötétség nagyon érzékletesen megjelenik itt a gyakorizóknál.
Rettegnek a fénytől, naphosszat itt rinyálnak a fény, a világ világossága ellen.
Tudod az a baj, hogy azt nem ismered fel, a vallás tart sötétségben téged, és ahelyett, hogy kijönnél a világosra, inkább egy képzelt lámpa fényéről fantáziálsz. Erre utalt szerintem a kérdező is.
Amúgy pedig a rossz megfogalmazása meglehetősen álságos a jó hiányával.
Gondolj csak példaként a rosszakaratra, az bizony nem csak a jóakarat hiánya, hanem erőteljes szándék.
A bűnözőnek, aki el akarja vágni a torkod, hogy elvegye a pénztárcádat, nem a jóakarat hiánya tett motivációja. Ha motorról leveszik az áramot, az nem kezd el visszafelé forogni, csak leáll. Akkor forog ellentétes irányba, ha ellenkező polaritással kapcsolod rá az áramot (egyenáramú motor!).
Ha valakiből hiányzik a jó szándék, legfeljebb nem ad pénzt a koldusnak, de nem rúg bele. Ahhoz már gonoszság kell, hogy valaki tudatosan rosszat tegyen.
Tehát, igenis van rossz, gonosz, bűn, önálló erőként, és nem csak a jó hiánya.
Legalább is én így gondolom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!