Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha van menny és pokol, kik...

Ha van menny és pokol, kik kerülnek a mennybe?

Figyelt kérdés

Annyi jó ember van, aki viszont kicsit ellentmond a vallásos szabályoknak... Például élete során több emberrel is lefekszik, nem csak a férjével/feleségével, és nem csak házasság után. Vagy homoszexuális. Vagy nem akar házasodni és nem akar gyereket, ezért nem is lesz neki. Vagy egyszerűen csak egyáltalán nem vallásos. Na, ők például kerülhetnek mennybe, vagy ezek miatt semmiképp?

Aki pedig nem olyan jók, tehát megszegnek egy-két szabályt, de nem olyan rosszak, szóval nem bűnöznek, nem akarnak mindenkinek ártani, ők a pokolba kerülnek? Vagy van valami harmadik hely esetleg?

2017. dec. 7. 19:50
1 2
 1/13 Mansour ***** válasza:

"kik kerülnek a mennybe?"

Azok, akiknek azt mondják: menj be!

2017. dec. 7. 21:07
 2/13 anonim ***** válasza:

Magyarra lefordítva azt kérdezed, hogy a paráznák és ateisták kerülhetnek-e a mennybe. Illetve mi van azokkal, akik alapvetően jók, de olykor vétkeznek?

Nos ezt egyedül Isten tudja. A Szentírás szerint még az sem egyenes út a mennybe, ha valaki hisz Istenben("Hiszed, hogy egy az Isten – és jól teszed. De az ördögök is hiszik ezt – és mégis remegnek!"), ezért talán egy ateistának picit nehezebb.

Talán azt lehet erre leginkább válaszolni, amit Jézus mondott:

"Akkor a király így szól a jobbja felől állóknak: ‘Jöjjetek, Atyám áldottai, vegyétek birtokba az országot, amely nektek készült a világ teremtése óta. Mert éheztem és ennem adtatok, szomjaztam és innom adtatok, idegen voltam és befogadtatok engem, mezítelen voltam és felöltöztettetek, beteg voltam és meglátogattatok, fogságban voltam és eljöttetek hozzám.’ Akkor az igazak megkérdezik majd tőle: ‘Uram, mikor láttunk téged éhezni, és tápláltunk téged, vagy szomjazni és inni adtunk neked? Mikor láttunk mint idegent, és befogadtunk, vagy mezítelenül, és felöltöztettünk téged? Mikor láttunk betegen vagy fogságban, és meglátogattunk téged?’ A király így válaszol majd nekik: ‘Bizony, mondom nektek: amikor megtettétek ezt egynek e legkisebb testvéreim közül, nekem tettétek.’"

Van-e harmadik hely... sőt, mi van ha azt mondom, hogy egy hely sincs? Helyként elgondolni túl evilági elgondolás, holott Isten és országa nem evilágból való, így felette áll térnek és időnek is.

Azonban a mennybe csak tökéletesen tisztán "léphetünk be". Mit is mond erről a Szentírás:

"Akinek építménye megmarad, jutalomban részesül. De akinek műve elhamvad, az kárt vall. Maga ugyan megmenekül, de csak mintegy tűz által."

"Az a szolga, aki ismeri ura akaratát, de nem áll készen, hogy akarata szerint járjon el, sok verést kap. Aki azonban nem ismeri s így tesz olyat, amiért büntetést érdemel, csak kevés verést kap."

"De ki fogja tudni elviselni jövetele napját? És ki maradhat állva, amikor megjelenik? Mert olyan, mint az olvasztók tüze és a ványolók lúgja. Leül, mint az ezüstolvasztó és -tisztító mester. Megtisztítja Lévi fiait, megfinomítja őket, mint az aranyat és az ezüstöt, hogy méltóképpen mutassák be az áldozatot az Úrnak."

2017. dec. 7. 21:13
 3/13 anonim ***** válasza:
Vallástól függ, de ismereteim szerint általában van köztes állomás, ahol vezekelhetsz bűneidért.
2017. dec. 8. 08:05
 4/13 anonim ***** válasza:
34%
Kereszténység nem tesz különbséget bűn és bűn, valamint bűnös és bűnös közt. Mindenkinek egyetemlegesen megváltásra van szüksége. Aki hisz az Úrban (szellemi újjászületés) és kitart hitben és ezáltal a szeretetben mindvégig (megszentelődés), az üdvözül
2017. dec. 8. 09:31
 5/13 anonim ***** válasza:
0%

Hogy az általad képviselt kerszténység tesz-e, azt nem tudom, de hogy Jézus és a biblia is tesz több helyen, az biztos.

Alább maga Jézus beszél kisebb és nagyobb bűnről:

„Nem volna fölöttem hatalmad, ha onnan felülről nem kaptad volna. Ezért annak, aki a kezedre adott, nagyobb a bűne.”

Sőt, van megbocsájthatatlan bűn is:

"De aki a Szentlelket káromolja, nem nyer bocsánatot mindörökké, bűne örökre megmarad."

Az alábbi esetben is kisebb és nagyobb bűnről szól az Írás, hiszen a büntetés is e szerint változik:

"Az a szolga, aki ismeri ura akaratát, de nem áll készen, hogy akarata szerint járjon el, sok verést kap. Aki azonban nem ismeri s így tesz olyat, amiért büntetést érdemel, csak kevés verést kap."

Teljesen egyértelműen két fajta bűnról ír az apostol:

"Van halált jelentő bűn is; nem az ilyenről mondom, hogy könyörögjön érte. Minden igazságtalanság bűn, de van olyan bűn is, amely nem egyenlő a halállal."

2017. dec. 8. 10:02
 6/13 anonim ***** válasza:
19%

@5 Te a szövegkörnyezetből emeled ki, ráadásul spéci eseteket, ráadásul még az Ószövetség hatálya alatt. Az újszövetségről beszéltem

"Sőt, van megbocsájthatatlan bűn is:

"De aki a Szentlelket káromolja, nem nyer bocsánatot mindörökké, bűne örökre megmarad." "

Ma már ilyen nincs, ez a zsidóknak szólt, szinték az ószövetség hatálya alatt. Olvass Pált és a többieket, egyből rájössz, hogy igazam van

""Az a szolga, aki ismeri ura akaratát, de nem áll készen, hogy akarata szerint járjon el, sok verést kap. Aki azonban nem ismeri s így tesz olyat, amiért büntetést érdemel, csak kevés verést kap." "

Ószövetség volt. Ma újszövetség van. Ráadásul ez példabeszéd

"Teljesen egyértelműen két fajta bűnről ír az apostol:

"Van halált jelentő bűn is; nem az ilyenről mondom, hogy könyörögjön érte. Minden igazságtalanság bűn, de van olyan bűn is, amely nem egyenlő a halállal.""

Te összemosod az összes bocsánatos bűnt és a halálos bűnt. Természetesen így van különbség, de ha a kérdést megfigyeled, a kérdező a bocsánatos bűnökről beszél. Azok közt nincs különbség, mindegyikből kiszabadít és megbocsájt Jézus. Ma kétféle halálos bűn van:

1. Nem hívőknek: ha nem hiszel Jézusban

2. Hívőknek: ha meggondolják magukat és újjászületve ismét elhagyják Jézust. Ekkor újra szellemi halált halnak, és ebből már nincs újabb megváltás, várják az ítéletet. Hát ennyi.

Érdemesebb az apostoli teológiai levelekből tájékozódni, nem a történeti leírásokból, mert azok erősen félremagyarázhatók.

Vagy szerinted van osztályozás a hétköznapi bűnök közt? És azoknak mi a megváltási módjuk? Az általad képviselt keresztény a különböző nem halálos bűnökre milyen megoldás(ok)at kínál?

Köszönöm, ha korrekten Te is így leírod, ahogy én tettem, pontról pontra

2017. dec. 8. 12:07
 7/13 anonim ***** válasza:

Nem értek egyet, hogy Jézus szava a zsidóknak szólna. Hiszen Jézusban kezdődött el az Újszövetség, így tanítása nekünk, keresztényeknek szól. Sőt, minden igét az Újszövetségből hoztam.

Mivel maga Jézus is különbséget tesz bűn és bűn között, én ezt elfogadom.

A példabeszéd pedig a legalkalmasabb erre. Hiszen jól elmondja, hogy a súlyosabb bűnért súlyosabb büntetés jár, az enyhébb bűnért kisebb büntetés. Miért pont ez a példabeszéd ne szólna nekünk, keresztényeknek?

Mit jelent számodra a halálos bűn? Hiszen minden bűn lehetos, mert meghalunk. De hogy bűneink okán az örök kárhozatra támadunk fel, vagy az örök életre, nem mindegy.

Szerintem van osztályozás az általad hétköznapinak nevezett bűnök között. Noha bűn az, ha torkos voltam, de nagyobb bűn a gyilkosság. Szerintem Isten sem fogja érte ugyan azt a büntetést kiszabni. Erre világ rá, hogy torkosságért "kevés verés" jár, míg gyilkosságért "sok verés", tehát maga a kárhozat.

Vagy szerinted egy torkos embernek és egy elvetemült gyilkosnak is ugyan akkora a bűne?

Jézus is azt mondja Pilátusnak, hogy nagyobb a bűne azoknak, akik Őt a kezére adták.

Nem hiszem, hogy csak a megátalkodottság lenne az egyedüli halálos bűn, mint írod. Hiszen minden súlyos bűn elszakít Istentől, ha nem bájuk meg őszinte szívvel. Tehát halálos bűn lehet a paráznaság, vagy a gyilkosság is, ha nem követi szívből fakadó őszinte bűnbánat.

Mi a megoldás? Jakab apostol írja:

"A hitből fakadó imádság megszabadítja a beteget, és az Úr felsegíti őt, ha pedig bűnökben van, bocsánatot nyer. Valljátok meg tehát egymásnak bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok, mert sokat megtehet az igaz ember könyörgése."

2017. dec. 8. 13:08
 8/13 anonim ***** válasza:
29%

"Nem értek egyet, hogy Jézus szava a zsidóknak szólna. Hiszen Jézusban kezdődött el az Újszövetség, így tanítása nekünk, keresztényeknek szól. Sőt, minden igét az Újszövetségből hoztam. "

A Bibliában az Újszövetség tárgyalja, de akkor még ószövetség volt

"A példabeszéd pedig a legalkalmasabb erre. Hiszen jól elmondja, hogy a súlyosabb bűnért súlyosabb büntetés jár, az enyhébb bűnért kisebb büntetés. Miért pont ez a példabeszéd ne szólna nekünk, keresztényeknek? "

Kérdésem továbbra is adott:

Vagy szerinted van osztályozás a hétköznapi bűnök közt? És azoknak mi a megváltási módjuk? Az általad képviselt keresztény a különböző nem halálos bűnökre milyen megoldás(ok)at kínál?

"Mit jelent számodra a halálos bűn?"

Nincs bocsánat, elkárhozás a vége

"Szerintem van osztályozás az általad hétköznapinak nevezett bűnök között. Noha bűn az, ha torkos voltam, de nagyobb bűn a gyilkosság. Szerintem Isten sem fogja érte ugyan azt a büntetést kiszabni. Erre világ rá, hogy torkosságért "kevés verés" jár, míg gyilkosságért "sok verés", tehát maga a kárhozat.

Vagy szerinted egy torkos embernek és egy elvetemült gyilkosnak is ugyan akkora a bűne? "

Nem rólam volt szó, ne tereljünk, kérlek. Lsd. fent kétszer is feltett kérdés.

"Mi a megoldás? Jakab apostol írja:

"A hitből fakadó imádság megszabadítja a beteget, és az Úr felsegíti őt, ha pedig bűnökben van, bocsánatot nyer. Valljátok meg tehát egymásnak bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok, mert sokat megtehet az igaz ember könyörgése.""

Tehát akkor még sincs osztályozás a bűnök közt? Mindenre ugyanaz a megoldás? Én is ezt mondtam.

Amúgy ez csak a hívőkre vonatkozik, mi pedig minden emberről beszélünk, és általánosságban a bűnről. Direkt nem érted, vagy látod, hogy rosszul jössz ki ebből és inkább maszatolsz, mint aki nem érti a kérdésem?

"Vagy szerinted egy torkos embernek és egy elvetemült gyilkosnak is ugyan akkora a bűne? "

Nem, de ez emberi mérték, ISten szerint egyforma, mert aki egyet elkövetett, elkövette mindet. Lsd. Biblia.

Tehát szerinted a gyilkos mindenképp elkárhozik? Mert a Biblia szerint nem, ha megtér

"Nem hiszem, hogy csak a megátalkodottság lenne az egyedüli halálos bűn, mint írod."

Nem írtam. Ezt írtam:

Ma kétféle halálos bűn van:

1. Nem hívőknek: ha nem hiszel Jézusban

2. Hívőknek: ha meggondolják magukat és újjászületve ismét elhagyják Jézust. Ekkor újra szellemi halált halnak, és ebből már nincs újabb megváltás, várják az ítéletet. Hát ennyi.

Szerintem hagyjuk, nem egyről beszélünk. Kiszálltam

2017. dec. 8. 14:54
 9/13 anonim ***** válasza:
Szerintem erre valódi választ ebben a valótlan anyagias èrdekek uralta világban nem fogsz kapni. Majd kiderül a vizsgán gondolom. Ha van.
2017. dec. 9. 08:58
 10/13 anonim ***** válasza:

Aki megszületett,és nem éli meg Krisztus 2.eljövetelét,az ugyanúgy a pokolba(sírba)kerül,mint Jézus,és ugyanúgy feltámad,mint Ő,ha nem is harmadnapon,de az ott töltött idő, a feltámadónak,egy szempillantásnak tűnik.

Attól függően az első,vagy második feltámadásban lesz része,hogy elfogadta-e Krisztust helyettes áldozatként,és megtért-e hozzá.

Krisztus vére,minden bűnt eltöröl,amit átadunk neki.

Nincs harmadik esély!

2017. dec. 9. 19:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!