Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ateisták/szkeptikusok, mit...

Ateisták/szkeptikusok, mit gondoltok a valláskritikus mozgalom jelenlegi helyzetéről és jövőjéről?

Figyelt kérdés

Ahogy én látom, gyakorlatilag minden vitát, amit le lehet folytatni a vallásokról, azt lefolytattuk és megnyertük. Nem hallottam már vagy 5 éve egy olyan érvet se a vallásos oldalról, amit ne válaszoltunk volna meg kielégítően többszörösen is. Ugyanazok az érvek, ugyanazok a cáfolatok. Ezt látom pl. youtube-on is. A legtöbb ateizmussal foglalkozó videós már mással foglalkozik, mert ez a téma repetitívvé és unalmassá vált. Ezen az oldalon is már alig vannak, akiknek van kedvük leírni ugyanazt újra meg újra. Nagyjából 2004-2015 között mindent, amit el lehet mondani a témában, azt elmondtuk.

DE közben igazi változást nem értünk el. A világot még messze túlnyomóan a vallások és a hívők uralják. Egyszerűen az ateistáknak nincs meg a türelmük ahhoz, hogy az ideológiai győzelmet átfordítsák a való világba? Vagy csak túl türelmetlen vagyok? Szerintetek mi az ateizmus jövője? Az, hogy fórumokon osztjuk az észt, szerintem jól láthatóan kimerítette a hasznosságát. De mást meg nem nagyon lehet csinálni, ha nem akarunk olyanok lenni, mint a jehovások, akik becsöngetnek minden házba. Mi a véleményetek? Mi ennek a vallás szkeptikus mozgalomnak a jövője?

2017. nov. 18. 22:05
1 2 3 4 5
 11/41 anonim ***** válasza:
11%

Ti komolyan azt hiszitik hogy pl el fogjátok tüntetni a kereszténységet?

Nevetséges. De hogy megnyugtassalaktiteket nem fog sikerülni. Egyrészt mert Isten megőrzi azt a hűséges réteget akik soha nem hagynák el őt. Másrészt a kereszténységet azért nem lehet eltüntetni mert nem ember alkotta, az ember alkotásai múlandók Istené örök, és a kereszténységet maga az Isten Fia alkotta.

2017. nov. 19. 14:26
 12/41 anonim ***** válasza:
66%

#8 nagyon jól leírtad a dolog hátulütőjét.

Igazából szerintem akkor is már jobb világ lenne ha megegyeznénk mik azok a tudományos dolgok amik beleférnek a bibliába (a pápa pl nem tagadja az evolúció elméletét) a maradék, tényleg kérdéses dolgot meg megtartja MAGÁNAK. A legnagyobb baj minden vallással/hittel hogy a másik arcába próbálják sokan dörgölni.

2017. nov. 19. 16:45
 13/41 Tyler913 ***** válasza:

Kedves Kérdező,ne haragudj,hogy hívőként én is hozzászólok,de a kíváncsiság vezet. Milyen változást szeretnél elérni? Mert az még érthető,ha egy hívő beszél a hitéről,hiszen pl. keresztyénként erre Jézus biztat is bennünket. De ha valaki ateista,az tudtommal azt jelenti,hogy nem hisz Isten létezésében. Ez tehát egy negatív állítás. Akkor mi értelme ezt bizonygatni,erről másokat győzködni? Félre ne érts,én nem a véleménynyilvánítás jogát vitatom el,csak tényleg nem látom értelmét a küzdelmednek.

Van egy megjegyzésed,amivel meg kimondottan vitatkoznék: "a világot még messze túlnyomóan a vallások és a hívők uralják." Én hívőként mondom,hogy ez - legalábbis a nyugati civilizációra - egyáltalán nem igaz. A Felvilágosodás lezajlott,szekularizáció van,mindenki abban hisz vagy nem hisz,amiben akar. És bár a "hívők" így egy elég heterogén fogalom,de ha ezt a keresztyén hívőkre,Jézus követőire értem,akkor mi törpe kisebbségben vagyunk,még egyházon belül is (!!),nem hogy a világban...

2017. nov. 19. 17:16
 14/41 anonim ***** válasza:
84%

Bár a kérdezőhöz szóltál, de elmondom nekem miért volt fontos a vallásellenes "küzdelem" addig, amíg el nem fáradtam benne: én vallásos, jobboldali közegben mozgok, itt nem vallhatom meg a nézeteimet anélkül, hogy céltáblává válnék. Ebben a közegben az ateista nem azt jelenti, amit, hanem a következőket: hazaáruló, promiszkuis, hazug, erőszakos, nőietlen nő, családellenes, nem szereti a szépséget, el akarja törölni a múltat, érzéketlen, romboló. Nagyon szar érzés, hogy miközben látod, hogy ugyanúgy elárulják egymást, pletykálnak, megvannak a maguk is gyarlóságaik, az ateistákkal szemben mérhetetlenül gőgösek. De mire? Látom hogy viselkednek egymással, láttam, ahogyan tridenti rítus szerint esküdött emberek szépen félrekefélnek meg verik egymást, barátaiknak nem adják meg a tartozást, a gyengébb akaratú társaikat manipulálják, stb. Ez az egyik ok, a személyes érintettség.

A másik ok pedig, hogyha rájössz valami igazságra az annyira felszabadító érzés, szétvet a felismerés öröme és rohannál elmondani. Ez egyszerűen csak érzés, ebben nincs semmi "logikus".

A harmadikok pedig a társadalomra gyakorolt hatásuk. Egy hívőkkel telezsúfolt Lengyelországban a nem hívőkre is kötelező érvényű törvényeket hoznak pusztán hit alapján. Igen, az abortuszra gondolok. Egy ateista sem feltétlenül abortuszrajongó, mint ahogyan a hívők szeretik ezt gondolni, viszont ha ellenzi akkor csak racionális érveket hoz fel (pl. drasztikus beavatkozás, amit sok esetben meg lehetne előzni, sokan nem önszántukból teszik, hanem a környezete belehajszolja, stb.), nem keveri bele a lelket. A hívők viszont a lélek miatt sokkal szigorúbban szabályoznák ezt, mint amúgy ésszerűen indokolt lenne.

Még egy példa: Amerikában régóta próbálják a kreacionisták megfúrni a természettudományos oktatást, ez is érinti az ateistákat is, nem lehet rá legyinteni, hogy legyen a te hited szerint. A lapos Föld, a 6000 éves Föld és az evolúcióellenesség mind ilyen szélsőséges keresztényektől származik. Persze mondhatjuk, ez messze van és a természettudományos ökörségek biztosan nem tudják megvetni a lábukat Európában, mert az amerikaiak fogékonyabbak ezekre, de egy amerikai ateistának ez egy valós veszély és ezért tartja fontosnak mások meggyőzését.

Igazából ha tömöríteni szeretném ugyanazért csináljuk, mint a hívők: van egy életformánk, amit a hívők nézetei veszélyeztetnek társadalmi és személyes szinten. A társadalmi hatásukat Magyarországon én sem tartom olyan nagynak, úgyhogy nem rettegve élem a mindennapjaimat, mielőtt még azt hinnéd. :) Az emberi kapcsolataimra gyakorolt hatásuk jobban megvisel.

2017. nov. 19. 18:12
 15/41 Tyler913 ***** válasza:
100%

Kedves lollypop93!

Nagyon jó dolgokat írtál,teljesen megértem az álláspontodat. Hidd el,a valódi,komoly megtért hívők is szenvednek ugyanezeknek az álvallásos embereknek a gőgjétől,mint akiket leírtál. És az a szomorú,hogy az ilyeneket szokás azonosítani a vallásosokkal. Pedig a valódi hívőket éppen arról ismerni meg,hogy az életük minőségileg más,mint a világé. "Nem mindenki megy be a Mennyek Országába,aki azt mondja nekem, Uram,Uram,csak aki cselekszi az én Mennyei Atyám akaratát."

Lehet,nehéz elhinni,de én keresztyénként egyáltalán nem nézem jó szemmel azt,ha az egyházak az államhoz dörgölőzve próbálnak társadalmi súlyt szerezni,vagy éppen anyagi támogatáshoz jutni. Elkötelezett híve vagyok a vallás- és világnézeti szabadságnak,és egyáltalán nem támogatnék olyan politikát,amely a keresztyén világnézetet rá akarná kényszeríteni másokra.

Ezt most csak azért írtam le,hogy lásd: vannak olyan hívők,akik nem ellenséget,és nem megvetendő embert látnak egy másként gondolkodóban.

2017. nov. 19. 18:28
 16/41 anonim ***** válasza:
84%

Köszönöm, jól estek a szavaid. :) Örülök, hogy elmesélhettem neked milyen élmény ebben a közegben ateistának lenni. Már jó ideje fontosabbnak tartom az érvelésnél és a meggyőzésnél, hogy megértsük egymás érzéseit.

Elhiszem, hogy sok vallásos ember viselkedése elszomorít, ugyanis ezt az érzést is ismerem, mert én meg a zombi-Jézus szintű idétlenkedésekkel nem tudok azonosulni. Azt is nehezen viselem, amikor egy művelt és harcias ateista összeméri az erejét egy Juliska néni-szerű hívővel, és azt hiszi, hogy a győztesnek automatikusan igaza is van. Sokáig ebből is harcot csináltam, hogy "Ők nem igazi ateisták!", de mára ezt is elengedtem. :D Igazi ateisták ők, meg igazi bunkók, akikhez semmi közöm nincs.

2017. nov. 19. 18:45
 17/41 anonim ***** válasza:
72%

"összeméri az erejét egy Juliska néni-szerű hívővel"

Pedig sajnos kénytelen, mert ők jönnek nagy erővel és tömegben. És bizony MINDENBE bele akarnak szólni.

Úgyhogy sajnos igenis össze kell mérni az erőt, csak valami olyan módszer kell, amivel pozitív irányban lehet hatni erre a hívőre.

2017. nov. 19. 20:23
 18/41 anonim ***** válasza:

Mi a cél? Hogy ne legyenek vallások a Földön? Hát ez azért elég merész vállalkozás... és nem sok sikert jósolok neki.

De egyébként semmi okotok félni a hívőktől. Ma már nincs inkvizíció.

Sok ateista azt hiszi, hogy kereszténynek lenni egyenlő a sötét középkorral. Hogy azt hisszük, hogy a Föld lapos, nem fogadjuk el a tudományokat, egész nap csak imádkozunk faarccal, nem élvezzük az életet stb. Ezek ostoba előítéletek. Nem mondom, sok "keményvonalas" keresztény rá is játszik erre. De ők az egész kereszténységnek csak egy kis hányadát teszik ki. A többség teljesen normális, és nem is akarja ráerőszakolni a vallását senkire.

2017. nov. 25. 22:42
 19/41 anonim ***** válasza:
40%

"nem is akarja ráerőszakolni a vallását senkire."

Na EZ az, amiben nagyon csúnyán tévedsz!

Az, hogy MA a kereszténység EURÓPÁBAN viszonylag szelíd, az NEM a keresztény eszméknek köszönhető!

2000 éven keresztül remekül láthattuk, mit csinál a kereszténység, ha hatalomra jut!

Az, hogy ma szelíd, KIZÁRÓLAG a szekuláris, vallássemleges államnak és az ateistáknak köszönhető!

Az, hogy vannak normális emberek is a keresztények között, az sajnos kevés.

Mert nézzük csak, mi történik ma?

Kötelező hittan? Vagy erkölcstan, ami tulajdonképpen hittan (ugyanaz a tanár, és ő írta a könyvet is, amiben érdekes módon vallásos tanítások is vannak).

Az egyházi iskolák dupla állami támogatást kapnak? Ez már önmagában is képtelenség!

És persze azt mondják, hogy "áááá, nem kellett volna"... de nem utasítják vissza!

Sok helyen már NINCSEN világi iskola!

Aztán kirúgják az ateista tanárokat.

Igen, kirúgják.

Mondom: TÉNYLEG kirúgják. Azzal az indokkal, hogy azt a pár órát aki nem viseli el, az nem oda való.

Ez véletlenül nem inkvizíció?

Az ateista diákokat MÉG nem rúgják ki... mert remélik, hogy majd megtérnek. Ezért aztán sok helyen elég nagy a nyomás is rajtuk.

Sajnos az egyház MAGÁTÓL ilyen - meg még ilyenebb, ha növekszik a hatalma, ahogy láttuk a múltban, vagy látjuk ma is, Európán kívül.

Amerikában pl. a természettörvényeket akarják már megváltoztatni - de legalábbis kitiltani a tanulásból.

Vagy pl. Romániában, ahol szegény epilepsziás apáca belehalt az ördögűzésbe.

Vagy Brazíliában, ahol egy tinit erőszakoltak meg, belehalt volna a terhességbe, és az abortuszos orvost KIÁTKOZTÁK.

Az erőszakolót azt meg nem.

Szóval: ILYEN az egyház, ahol ki tudja mutatni a foga fehérjét.

Egy normális ember NEM engedheti ezt meg!

2017. nov. 25. 23:28
 20/41 anonim ***** válasza:
100%

Van itt némi képzavar, amit szeretnék eloszlatni.

Én az átlag keresztény hívőkről írtam, nem pedig arról, hogy éppen miket erőltet ránk a magát keresztény köntösbe burkoló kormány, amely a vallást az emberek irányítására akarja használni, na meg az egyházak megnyerésére. Ennek pusztán politikai céljai vannak, és semmi közük nincs a krisztusi tanításokhoz.

Ott lett ez elrontva, amikor a Római Birodalomban államvallás lett a kereszténység, és ezáltal az egyház politikai hatalmat kapott. Innentől nem volt megállás. Az egyházi vezetők megrészegültek a hatalomtól. Inkvizíció, keresztes háborúk, vallásháborúk stb. De ez mind politika, semmi más.

A valódi kereszténység NEM ez.

Jézus senkire nem erőltette rá magát. Ahol nem hallgatták meg, onnan egyszerűen továbbállt. Viszont mindenkinek megadta a lehetőséget, hogy a tanítványa lehessen.

Az egyház azért olyan, amilyen, mert tökéletlen emberek alkotják.

Azt én is úgy hiszem, hogy az egyháznak ki kellene maradnia a politikából. Magánemberként persze szavazhatnak a papok is, de ha a templomban megmondják a szószékről, hogy kire kell szavazni, azzal már súlyos hibát követnek el.

2017. nov. 26. 16:13
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!