Mikor fog eltűnni a kereszténység meg az összes vallás?
Nem. Az ki?
#11:
" De hamarosan lesz olyan idő, amikor az ateisták visszasírják a keresztény környezetet."
Szerintem nem lesz ilyen. A mai "keresztény környezet" legfeljebb a nevében az, annyira nincs már központi szerepe a vallásnak (itt kereszténységnek) Európában, vagy legalábbis Európa túlnyomó részén.
Gondolom, az iszlám előretörésére gondolsz, és arra, hogy ha tovább iszlamizálódik Európa, akkor esetleg még a vezető vallási szerepet is megszerezheti magának (nem hiszem, hogy bármikor is így történne (bár ez csak magánvélemény), de tegyük fel, hogy így lesz). Ez esetben sem a mostani "keresztény környezetet" fogják visszasírni az ateisták, hanem a relatíve vallásmentes környezetet, amely a jelenlegi keresztény Európát jellemzi.
Ebből kifolyólag, még ha esetleg meg is szerezné az iszlám vallás a vezető szerepet Európában, de az nem lenne számottevően hangsúlyosabb mint a jelenlegi kereszténység, akkor az ateisták sem sírnák vissza a mostani keresztény időket, hiszen számukra végeredményben tökmindegy, hogy melyik vallás NEM akarja befolyásolni a mindennapjaikat, melyik vallás NEM akar beleszólni az életükbe.
Kérdező:
Ateistaként én is azon az állásponton vagyok, hogy a kereszténység még egy jó darabig nem fog kihalni Európában (sőt, az egész világon), de valószínűsítem, hogy sosem. Mindig lesznek emberek, akiknek szükségük lesz útmutatásra az életben, különben elveszettnek, tehetetlennek, kívülállónak éreznék magukat. Mindig szükségük lesz egy amolyan szellemi mentsvárra, egy biztos (vagy annak hitt) pontra az életben, és ezt sokan valamely vallásban találják meg.
Ráadásul ez véleményem szerint nem IQ-függő dolog, tehát én sem értek egyet azzal, hogy ha kihalnának az x IQ-szint alatti emberek, akkor eltűnnének a vallások. Az emberek kb. 10-20%-ának akkor is szüksége lenne egy szellemi társra, vezetőre, útmutatóra, ha egyébként három diplomával rendelkezik és Vágó Pityu is elbújhat a lexikális tudása mellett.
" Az ember nem értette, mi az a villám, ezért azzal magyarázta, hogy Zeusz haragja.
Tehát volt egy időszak, amikor minden ember görög volt?:)))
"Ettől sunyibb, intoleránsabb kereszténydemokratát mostanában nem láttam"
Intoleráns a pedofília legalizálásával szemben. A múltkor az egyik ateista haverotok attól készült ki, hogy a pedofíliát aberráltságnak tartottam. Hát nagyon ügyesek vagytok. Aki a pedofíliát ellenzi az sunyi alak! Fúj!
Ha már látjuk Istent, akkor igazából megszűnik a vallást ilyen földi értelemben, mint ahogy most elképzeljük, tehát ez az Utolsó Ítéletkor fog bekövetkezni.
"Régen amikor nem volt ilyen modern technológia, nem tudták hogy mi miért van, és azt mondták hogy Isten teremtette. De most már semmi értelme ezeknek."
De ma a hívők túlnyomó többsége nem is azért hisz, mert nem tudja, hogy honnan jön a mennydörgés... Mivel a vallás és a természettudomány teljesen más kérdésekre keresi a választ, így ez a feltevés értelmetlen.
Nagy valószínűséggel sohasem.
A szervezett keretek között történő vallásgyakorlás (templomok, egyházak) valószínűleg idővel fokozatosan visszaszorulnak majd, legalábbis ez egy jól megfigyelhető tendencia, illetve normális államok is egyre inkább a szekularizációra törekednek, ami annyit jelent, hogy az egyház tulajdonképpen nem szólhat bele a közügyekbe és az államigazgatásba. A hívőit pátyolgathatja, amíg lesz valaki, aki erre igényt tart.
Sokkal inkább vissza fog szorulni egyéni, személyes vallásgyakorlati szintre, azaz az emberek személy szerint ugyanúgy fognak hinni képzelt dolgokban és természetfelettiben, de ezeket a dolgokat önmagukban fogják elintézni.
Viszont az egyházak teljes megszűnésére egyhamar ne számíts. A mi életünkben ez nem valósul meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!