Most tényleg olyan f*ntos lenne, hogy bérmálkozzak? Semmi közöm se nekem, se a családomnak a valláshoz, a képmutatás meg nem igazán foglalkoztat.
"Szerintem már igenis van jogom ahhoz,hogy eldöntsem akarom e vagy sem."
Igen, és a bérmálás pont erről szól. Vagyis erről kéne szólnia, hogy a fiatal már önként dönt hite mellett. Fölösleges, ha nem hiszel. Mondd meg a szüleidnek.
Egyébként zárójeles tapasztalatom, hogy pont azok a szülők szokták erőltetni, akik amúgy nem hívők.
Szerintem se bérmálkozz, ha nem hiszel.
Én ugyan hittem Istenben és kereszténynek tartottam magam, amikor bérmálkoztam, de igazából nem éreztem át az egészet. Később, amikor igazán megtértem, megértettem a Szentlélek fontosságát, rájöttem, hogy baromira nem kellett volna akkor bérmálkoznom, mert nem voltam elég érett hozzá.
Ne bérmálkozz most, mert csak egy felesleges felhajtásnak éreznéd. Ha később esetleg megtérsz, majd akkor.
Igen, úgy van, ahogy a #9 mondja. Fel kell rá készülni, be kell magolni egy csomó kérdést a válaszokkal együtt, és van bérmavizsga is előtte. Meg persze templomba is el kell járni. A bérmálás a keresztény felnőtté avatás, és ekkor kapod meg a Szentlelket elvileg (hát én nem kaptam meg akkor, éretlen voltam még erre).
Kényszerből ne menj, mert ezzel mindenkinek ártasz. Hazudsz az egyházközségnek, ráadásul szentségtörés is, ha méltatlanul bérmálkozol. Csak akkor bérmálkozz, ha komolyan gondolod. Szülők vagy hitoktató nyomására nem érdemes. Majd pár év múlva, ha esegleg megtérnél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!