Ateisták! Mikortól és miért nem hisztek Istenben?
Érdekel, hogy mi indított arra titeket, hogy ateisták legyetek. Születésetek óta azok vagytok, vagy később "tértetek meg"? Mi volt annak az oka, hogy ateisták lettetek? Kort és nemet is írjatok légyszi.
19/f
Születésemtől kezdve, persze ha valami kellett, akkor kb. 5 éves koromig imádkoztam érte, hogy megkapjam, majd nem vált be és gyerekként megtanultam, hogy ez butaság.
Meg ott volt ez a kép is:
Anyám keresztény, és akármennyire jó lelkű, nem egy művelt nő, és emiatt nem is sikeres, és elég hajlamos a depresszióra is.
Apám ateista, és sikeres, okos, művelt ember, nagyrészt a boldogság jellemzi.
A folyamatos agymosást is hamar felismertem a templomokban/TV-ben.
Volt olyan korszakom, amikor vallást kerestem (11-től 16 éves koromig depressziós voltam, így 13-14 évesen kellett valami amibe kapaszkodhatok), akkor azt hiszem 5 valláson is túlmentem, hitem is volt, majd rájöttem újra, hogy nem ez lesz az ami segít, hanem saját magamnak kell.
Azóta egészséges vagyok, stabil mentalitású, és minden happy, istenek nélkül is. :)
18F
"Raul Renier A hitehagyott fantasy regényéből idézném:
Bayard de Montbrunn: Desertor Fidei című vers egy részlete a regény elejéről
...
De nem! Ne bűvölj! Mást rótt rám a végzet!
Bukjon ki gyenge; én nem alkuszom!
Nem csalsz tőrbe, hű barát, enyészet:
Acél vagyok, és úr a sorsomon.
S ha rút világom eltaszít magától,
Reménynek harcnak vége van;
Ha Isten földre dől a trónusáról;
Lesz még, akiben higgyek - önmagam!
"
57, FF
Megkereszteltek kis koromban, járattak hittanra, de csak kételyeim támadtak a keresztény tanításokkal szemben. Nem állt össze a kép, a belső ellentmondások megkérdőjelezték számomra a vallás alapját, a Bibliát. Logikusan gondolkodva hibák halmaiba botlottam, ahol csak beleolvastam, etikája és morálja pedig egyenesen taszított. Gonosz, kicsinyes, következetlen istenképe elfogadhatatlan volt számomra.
Magáról Istenről, mit felsőbb hatalom (és nem a kereszténység Istenéről beszélek most) az a véleményem, hogy nem hiszek a létezésében, de bizonyítékok hiányában tagadni sem tudom.
Abban viszont biztos vagyok, hogy a sorsunkért, magunkért, mi vagyunk a felelősek, és elhibázott dolog feladnia valóságot valamiféle misztikus túlvilág reményében.
ITT és MOST kell élni az életet.
Kb 8 éves koromtól. Addigra ugyanis rájöttem, hogy kétféle dolog van a világon: Olyanok, amiket tapasztalhatsz és olyanok, amiket valamiféle okból csak hallomásból ismerhetsz.
Állatok, növények vannak: Mindig látom őket magam körül.
Levegő van: Még ha nem is lehet látni vagy szagolni, elég lenyomni a biciklipumpát és lehet érezni.
Áram van: Szintén nem olyan kézzel fogató dolog, mint egy fa vagy egy kutya, de valami csak hajtja a lámpát meg a számítógépet és valamitől csak szikrázik a törött vezeték.
Ezzel szemben ott van Isten, a Húsvéti Nyuszi meg a Mikulás. A szüleim azt mondták, hogy ezek mind léteznek, de sehogysem tudtam tapasztalni őket. Megláttam a gardróbban az elrejtett karácsonyi ajándékokat, láttam ahogy húsvét hétfőn anyukám rejti el a tojásokat az udvaron, a pap beszél a templomban Istenről és ott vannak képek a falon bibliai jelenetekről, de a Pókemberről is beszél a TV-bemondó és vannak könyvek, képregények amik Pókember-jeleneteket ábrázolnak.
Isten elvileg 6 nap alatt teremtette a világot, ehhez képest a sulimban trilobiták, páfrányok meg minden féle ősi lény fosszíliát láthattam, amik annyira régiek, hogy szó szerint kővé váltak, már nem fából meg csontból vannak, ez csakis úgy lehetséges, ha a világ már évmilliók óta létezik, nem mondjuk a Piramisok kora óra.
Olvastam a gyerekeknek készült dinós könyveket, egy komplett ősi világot írtak le, ahol a mai élőlények ősei léteztek csak, máshogy néztek ki a kontinensek, a mi őseink pedig egérszerű lények képében menekültek a dinók elől. Ez hogyan egyeztethető össze azzal, hogy Isten 6 nap alatt megteremtett mindent, kompletten létrehozott egy olyan világot, ami a Holocén kor állat- és növényvilágát tartalmazza? Hol voltak az Ammoniták meg a hatalmas őshüllők?
# 13
Ment a zöld kéz! :)
Mondjuk érdekes amit írtál hogy már 8 éves korodban elvetetted az egészet. Én máig azon csodálkozok, hogy lehetek ateista. Ugyanis baromira hiszékeny vagyok, komolyan mondom, 10 éves koromig hittem a Mikulásban és Jézuskában :)
Egyébként én enyhén vallásos nevelésben részesültem, és egészen olyan 11-12 éves koromig hittem is. De ami furcsa hogy így visszagondolva nagyon gyengén. Mert oké, nagyon hiszékeny voltam, de valahogy nem kötött le az istenhit, nem éreztem szükségét. A Télapóban én pl. sokkal inkább szerettem volna hinni, mint Istenben :)
Aztán 11-12 éves korom körül apukám jött az Isteni téveszmével. Na, onnantól kezdve vagyok ateista :D
Mindenki hisz Istenben, nincs olyan, hogy ateista. Ateista az, aki azt hiszi, hogy a gyenge érveivel megáll majd az ítéletben, és ezt annyira okosan kifundálta, hogy nem kell Jézust követnie, mert a gyenge kifogásaival majd kidumálja magát ítéletkor.
Az ateisták gyakran buzgóbb hívők a maguk nemében, mint a Jézust követő hívők, azaz jobban gyakorolják, amit vallanak. Lsd. pl. a vallási rovatban lévő "ateisták". Buzgón gyártják a rossz kifogásokat, melyekkel téríteni akarnak. Különben minek járnának a vallási rovatokba
"Mindenki hisz Istenben, nincs olyan, hogy ateista."
Én pl. nem hiszek benne, máris megdőlt az állításod :D
"Ateista az, aki azt hiszi, hogy a gyenge érveivel megáll majd az ítéletben, és ezt annyira okosan kifundálta, hogy nem kell Jézust követnie, mert a gyenge kifogásaival majd kidumálja magát ítéletkor."
1) Mivel igazolod, hogy bármiféle "ítélet" van?
2) Pont a hívőknek vannak gyenge kifogásaik.
"Az ateisták gyakran buzgóbb hívők a maguk nemében, mint a Jézust követő hívők, azaz jobban gyakorolják, amit vallanak. Lsd. pl. a vallási rovatban lévő "ateisták". Buzgón gyártják a rossz kifogásokat, melyekkel téríteni akarnak. Különben minek járnának a vallási rovatokba"
Ja, mert a vallásosok sose akarnak téríteni :D
Tulajdonképpen sohasem hittem, bár emlékszem gyerekként elképzeltem, hogy míg alszom Isten, Jézus és a Mikulás dumcsizik a fejem fölött. :D Nálam ők akkor egy szinten voltak, de kábé 5 éves lehettem. :)
24/F
#15 "Különben minek járnának a vallási rovatokba"
Pl azért, mert sokunknak a családja, vagy közeli barátai vallásosak, így ismerjük annyira a vallást, hogy erős véleményünk legyen róla, viszont ezeket nem tudjuk megvitatni a szeretteinkkel, mert akarjuk őket nyíltan kritizálni. Az online fórumok vallási részei nem csak nektek vannak fenntartva - a valláskritika kategória (ahol most is vagyunk) pedig szerintem pont olyan embereknek van fenntartva, akik a való életben nem tudják elmondani a véleményüket a témával kapcsolatban, és itt keresik egymás társaságát. A kérdés az, hogy mit keresel TE a valláskritikusok között?
Meg aztán ennyi erővel az ezotéria kategóriában is folyton leszólják pl a jeti hívőket, meg azokat, akik aurából jósolnak, szóval ezen logika alapján tudat alatt titokban mindenki jeti hívő aurajós?
Nos szerintem ez az egész arról szól,hogy ki hogy értékeli a kapott információkat.
Igen,ahogy már írták páran előttem is, az ember hall és lát dolgokat. Mikor a tudománnyal megismerkedik az ember, rájön,hogy bizonyos dolgok nem létezhetnek úgy,ahogy a vallás állítja. Illetve a vallásos dolog annyira kiszámíthatatlan,hogy gyakorlatilag mindegy mit csinálsz úgyis az van,ami van. Imádkozhatsz,akkor is beteg leszel,nem imádtkozol,akkor is.. Szóval mintha gyakorlatilag semmi ráhatása nem lenne semmilyen Istennek a dolgokra,vagy,ha van is,akkor tuti nem olyan,mint amilyennek be van állítva. Tehát minek feltételezzek valamit,hogy van, ha közben olyan,mintha nem is lenne.
Szóval valamikor általánosban kezdődött.
4x/f
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!